NBA-öregfiúk: Valakitől búcsúzunk, valaki visszatér • SportTV

NBA-öregfiúk: Valakitől búcsúzunk, valaki visszatér

Szabó Máté avatar Szabó Máté 2019. 09. 14. 23:00    
Olvasási idő: 5 perc

Picivel több, mint egy hónap múlva indul az NBA 2019-20-as szezonja, amely nagyon sok szempontból pazarnak ígérkezik, de sajnos – ahogyan minden nyáron – most is el kell köszönni néhány játékostól, akik nagyon fognak hiányozni. Van azonban olyan is, aki visszatér, de olyan is, akit szeretnénk még látni.

Wade és Nowitzki mellett Parkernek is van döntő MVP-címe. (Fotó: Getty Images)

A 2018-19-es szezon Dwyane Wade búcsúturnéja volt. Ő előre bejelentette, hogy az lesz neki az utolsó fejezet, ezért minden meccsen köszöntötték, mezeket cserélt, és még sorolhatnánk. Dirk Nowitzki az utolsó pillanatig nem mondta ki hivatalosan, hogy vége, de ezt mindenki érezte, és tőle is elbúcsúzott a publikum. Mi is megénekeltük mindkettőjük pályafutását. Dwyane Wade-ét itt. 

Dirk Nowitzkiét pedig itt.

Hosszú évek után nélkülük kezdődik el a szezon, és úgy kellett építeni a Miami Heat és a Dallas Mavericks csapatát, hogy velük már nem kell számolni a keretben. A Heatnél Jimmy Butler kerül majd a kirakatba, a Mavericksnél sokan azt remélik, hogy Kristaps Porzingis (aki térdműtét után kihagyta a komplett 2018-19-es szezont) lehet az, aki megidézi majd az ifjú Dirkulest.

Vannak azonban mások is, akik hosszú évekig meghatározó alakjai voltak a ligának, és már szinte biztosan nem látjuk őket többé. A bejelentésük sorrendjében írunk róluk.

Channing Frye (36 éves, Cleveland Cavaliers):

Az előző szezon közben bejelentette, hogy visszavonul, de a szezont még befejezte a Cleveland Cavaliersben. Ez nekem azért is fáj, mert az NBA Live 2006-tal játszottam életemben talán a legtöbbet, és valamilyen oknál fogva (egyértelműen Penny Hardaway), akkor a New York Knicks-szel kezdtem karrier módban. Az újonc Frye pedig az egyik legjobb játékosom volt Trevor Ariza és Jamal Crawford (wait for it! Róla még szó lesz a cikkben) mellett. Egyénileg olyan szintű pályafutása nem lett Frye-nak, mint nálam, de 2016-ban bajnok lett a Cavaliers-szel, és egyike azon kosárlabdázóknak, akik biztosan boldogulnak majd visszavonulásuk után is. Egy évet például ki kellett hagynia szívnagyobbodás miatt, és már akkor alkalmazták szakkommentátornak a Suns meccsein. Egyébként Richard Jefferson és Kevin Love a két legjobb barátja az NBA-ből.

Csapatai: New York Knicks 2005-07, Portland Trail Blazers 2007-09, Phoenix Suns 2009-14, Orlando Magic 2014-16, Cleveland Cavaliers 2016-2018 és 2018-19, Los Angeles Lakers 2018

Tony Parker (37 éves, Charlotte Hornets):

Huh, Parkerről a legnehezebb keveset írni. A San Antonio Spurs klasszikus hármasának (Duncan-Ginobili-Parker) a tagja. Az NBA rájátszásának történetében ez a hármas szerezte a legtöbb győzelmet, Parker és Ginobili pedig ugyanezt párban mondhatja el magáról.  Négyszeres bajnok, egyszeres döntő MVP, hatszoros All-Star, négyszeres All-NBA. És itt most befejezhetnénk az érdemeit, már eleget tett le azért az asztalra, hogy soha ne feledjük, de a 18 NBA-ben töltötte szezonját ez nem is fejezi ki. Ő volt az, aki Belgiumban született franciaként 19 évesen megkapta Gregg Popovich-tól a karmesteri pálcát, és Tim Duncan, David Robinson valamint Steve Smith mellett játszott kezdőirányítót a San Antonio Spursben. 16 éven át volt a Spurs esze a pályán.  2007-ben ő lett az első európai kosárlabdázó, akit döntő MVP-nek választottak. Nem véletlen:

Ráadásul az ő NBA-ben elért eredményeihez jön még az, amit a francia válogatottban csinált: Európa-bajnok, Eb-ezüstérmes, Eb-bronzérmes és 2017-ig az Eb-k történetének legeredményesebb játékosa volt. Vele kezdődött a francia kosárlabda aranykorszaka, sorra jönnek a Rudy Goberthez is hasonló francia reménységek az NBA-be. A szerelemben sem volt soha szerencsétlen, erről egyrészt volt felesége, Eva Longoria, másrészt Brent Barry, harmadrészt gyermekei anyja tudna többet mesélni. Franciaországban nemzeti hős, Thierry Henry az egyik jóbarátja, dokumentumfilm is készült róla, amelyben megszólal többek között Michael Jordan és Kobe Bryant is, illetve egy rajzfilm-sorozatnak is volt a főszereplője. Hiányozni fog a pályáról nagyon, fénykorában a liga leggyorsabb játékosa volt, betöréseit, irányváltásait nézőként is nehéz volt követni. A Spurs november 11-én vissza is vonultatja Parker kilences mezszámát. A Hall of Fame tagság pedig csak idő kérdése lesz számára.

Csapatai: San Antonio Spurs 2001-2018, Charlotte Hornets 2018-19

Darren Collison (32 éves, Indiana Pacers)

Nem az a klasszikus sztárirányító, de 10 éves NBA pályafutása legalább 70 százalékában csapata kezdőirányítója volt, ami hatalmas szó. Az ő visszavonulása a legváratlanabb, még csak 32 éves, de az idejét családjára és vallására (Jehova Tanúi) szeretné szánni a jövőben. Innen távolról sok rossz gondolat megfordul az ember fejében ezzel kapcsolatban, mert olyan fiatal még, úgy érezzük, várhatott volna vele, de ezt gyorsan elhessegetjük, és nagyon sok boldogságot kívánunk neki, és bízunk benne, hogy egyszer talán meggondolja magát.

A szülők atléták voltak, nem olyan meglepő, hogy ős is profi sportoló lett:

Valamiért nekem ő mindig az a játékos volt, akire lehetett számítani, ha baj van, de nem volt benne az az extra, ami a szupersztárok ismérve. Szabadügynök volt a nyáron, nem az történt, hogy egy futó szerződése közben hagyott fel a játékkal.

Csapatai: New Orleans Hornets 2009-10, Indiana Pacers 2010-12 és 2017-19, Dallas Mavericks 2012-13, Los Angeles Clippers 2013-14, Sacramento Kings 2014-17

Shaun Livingston (34 éves, Golden State Warriors)

A legfrissebb visszavonulónk, és bevalljuk, ő ihlette ezt a cikket. Bár nem lett a legcsillogóbb NBA-játékos, a szupersztárok szűk körében sincs, mégis mindig igazi példaképnek tartottam azért, amilyen mélyről vissza tudott térni. Az NBA történetének szerintem legrémisztőbb sérülését szenvedte el 2007-ben, amit most csakazértsem linkelek ide be. A lényeg az, hogy körülbelül minden szalag elszakadt a térdében, és minden elmozdult, ami el tud. Sokkoló, döbbenetes, ijesztő. Igazából nem is a pályafutása, hanem a lába volt veszélyben.

De visszajött, másfél év rehabilitáció, és pár évnyi vándormadár életmód (benne egy D-League-es kitérővel) után a Brooklyn Netsnél lett fontos játékos, majd a Warriors adott neki hosszútávra mentőövet. Itt egy dinasztia nagyon fontos láncszeme lett. Öt döntőn szerepelt és három bajnoki címet szerzett öt szezon alatt. A Warriors 2019-ben elkezdte a csapat újjáépítését, és ebbe már nem fért bele 34 évesen, kirakták a keretből. Livingston nyáron úgy döntött, visszavonul. Nagyon kár, a liga egyik legszimpatikusabb embere volt, aki sokaknak mutatott példát alázatból.

Csapatai: Los Angeles Clippers 2004-08, Miami Heat 2008-09, Tulsa 66ers 2009, Oklahoma City Thunder 2009, Washington Wizards 2010, Charlotte Bobcats 2010-11, Milwaukee Buckes 2011-12, Washington Wizards 2012, Cleveland Cavaliers 2012-13, Brooklyn Nets 2013-14, Golden State Warriors 2014-19

+ Jamal Crawford (39 éves, Phoenx Suns)

Azért van egy plusz jel Crawford neve előtt, mert nem vonult még vissza, csak nincs most csapata. Csak akkor nem kap szerződést a következő szezonra, ha a klubvezetők nem foglalkoztak a szezonzáróval. Meg twitteren sem jártak, és nem figyelik, ahogy játékosok hada írja le, hogy szeretné még látni Crawfordot a pályán. A crossoverek és a cserepadok (háromszoros Év Hatodik Embere 2010 és 2016 között) egyik koronázatlan kiskirálya az előző szezon utolsó meccsén 51 pontot dobott a Dallasnak. Ezzel az NBA történetének legidősebb játékosa (39 éves és 20), aki elérte az 50 pontos határt, nem mellesleg cserepadról beszállva ennyit még soha nem dobott senki. Mi ez, ha nem bizonyíték arra, hogy még van benne monyó? Ráadásul ő az, akinek 39 évesen is olyan babaarca van, mintha most jött volna ki a draftról. Hahó! Valaki? Egy veterán minimum?

Csapatai: Chicago Bulls 2000-04, New York Knicks 2004-08, Golden State Warriors 2008-09, Atlanta Hawks 2009-11, Portland Trail Blazers 2011-12, Los Angeles Clippers 2012-17, Minnesota Timberwolves 2017-18, Phoenix Suns 2018-19

És innen jönnek a jönnek azok az öregfiúk, akiket biztosan látunk majd:

++ Vince Carter (42 éves, Atlanta Hawks)

Carter azt jelentette be, hogy még egy szezont vállal. Kíváncsian várjuk, ő lehet az első, aki 4 évtizedben is pályára lép majd a ligában (sokan bele szoktak ebbe kötni, de erre nem lehet jobb kifejezést találni. A lényeg, hogy a kilencvenes, a kétezres, a kétezertízes és a kétezerhúszas években is fog játszani). Carter marad még egy évet Atlantában, csúcstartó lesz a ligában azzal, hogy 22 szezont játszik, és Dirk Nowitzki visszavonulása után ő lesz az egyetlen, aki a kilencvenes években került az NBA-be. Lesz olyan csapattára, aki később született, mint amikor ő már az NBA-ben játszott. Hero.

Csapatai: Toronto Raptors 1998-2004, New Jersey Nets 2004-10, Orlando Magic 2009-10, Phoenx Suns 2010-11, Dallas Mavericks 2011-14, Memhis Grizzlies 2014-17, Sacramento Kings 2017-18, Atlanta Hawks 2018-

+++ Joe Johnson (38 éves, Detroit Pistons)

Ha Amerikában van olyan, hogy tucatnév, akkor a Jack Johnson és a Joe Johnson van az első két helyen. Telefonkönyvebn soha nem találnád meg azt, akit keresel. Nagyon vicces, ha beírja ezt a két nevet az ember a Wikipedia keresőbe, sorra dobálja ki a találatokat. De ha kosárlabdáról van szó, mindenki azonnal tudja, kire gondolunk. Annak örülhetünk, hogy a hétszeres All-Star Joe Johnson egy év kihagyás után visszatér a ligába. No, nem, mintha unatkozott volna, hiszen formában tartotta magát, a nyáron például a Big3 MVP-je lett, és bajnoki címet is szerzett Ice Cube ligájában.

Nem csoda, hogy a Detroit Pistonst meggyőzte, és levadászták a következő szezonra. Bár most nem ő lesz az NBA legjobban fizetett kosárlabdázója, mint cirka egy évtizeddel ezelőtt…Az motiválja, hogy szebben tudja lezárni a pályafutását, mint ahogyan a Houston Rocketsben befejezte. Ott ugyanis a rájátszásban az epizódnál valamivel kevésbé fontos szerepet szántak neki. 17 szezon van már benne, ami jól jöhet a Pistonsnak, ráadásul nem a kettes-hármas poszt a csapat erőssége, lehet, hogy nem is játszik majd olyan nagyon keveset. Ő az első BIG3 játékos, aki visszakerült a sorozatból az NBA-be, ami azért megsüvegelendő.

Csapatai: Boston Celtics 2001-02, Phoenix Suns 2002-05, Atlanta Hawks 2005-12, Brooklyn Nets 2012-16, Miami Heat 2016, Utah Jazz 2016-18, Houston Rockets 2018, Detroit Piston 2019-