Városi rangadó a Bundesliga2-ben • SportTV

Városi rangadó a Bundesliga2-ben

Sport TV avatar Sport TV 2019. 09. 16. 10:08    
Olvasási idő: 3 perc

Egy városi derbinek mindenütt különös a varázsa. Főleg Hamburgban, az északi kikötőóriás két legerősebb csapata ritkán szerepel közös bajnoki osztályban…

Tavaly ősszel a Volksparkstadionban gól nélkül végeztek. A két csapat legalább akkora küzdelmet vívott, mint a képen a labdáért a norvég válogatott Möller Daehli és az exbrémai, most a HSV-t erősítő Aaron Hunt. Aztán márciusban a Millerntornban a HSV bepakolt egy négyest a házigazdának… (Fotó: Getty Images)

ST. PAULI–HSV

A két hamburgi klub rivalizálása közel egy évszázadosnak tekinthető. A két jogelőd közül a HSV-ét  alapították előbb (1887, ill. 1899), az önálló futballcsapat létrehozásában is a kékeké az elsőbbség (1919, ill. 1924). Ám például a sokkal kisebbnek tekinthető St. Pauli 1947-ban részt vehetett az országos bajnoki rájátszásban (a bajnok Nürnbergtől kapott ki 3–2-re az elődöntőben) és a Bundesliga alakulásakor sem volt teljesen egyértelmű, hogy a HSV-é az elsőbbség (északról végül a Werder Bremen, a Braunschweig és a HSV került a Bundesligába). A vigalmi negyed csapata – nemcsak ebben tér el HSV-től, amelynek a város minden részében vannak szurkolói – politikailag is eltér, a konzervatív kékekkel szemben tábora zömében inkább szocialista beállítottságú. Mivel a St. Pauli három periódusban összesen 8 idényt töltött csak a német élvonalban, a HSV pedig az 1963-as alakulástól egész tavaly nyárig Bundesliga-tag volt, a két csapat 31 tétmérkőzéséből eggyel több mint a fele volt csak első osztályú, mindössze kettő Bundesliga2-es, a többit a régi Oberliga Nordban, a bajnoki rájátszásban vagy a DFB-kupában játszották.

Az annak idején  BEK- és KEK-győztes, UFFA-kupa-döntős Hamburger SV persze most is tekintélyesebb, esélyesebb, jelenleg a 2. helyen áll a St. Pauli 14. pozíciójával szemben. Mi több, ha nyerni tud a Millerntor Stadionban, visszaveszi a vezetést a másodosztály élén. Ám a “liga kalózaitól” (ez a kisebbik csapat beceneve) azt várják a drukkerei, akár inuk szakadtáig küzdjenek a gyűlölt városi vetélytárs ellen. Egy esetleges hazai siker valóságos történeti tett lenne: erre eddig egyetlenegyszer akadt példa, potom 70 éve, karácsony első napján az Oberliga Nordban, 2:0-ra, még Heilegeinstfeldben, a régi stadionban. Ha valami, a parázs hangulat garantálva lesz a német másodosztály egyetlen városi derbijén. (A liga másik 16 csapata 16 különböző települést képvisel.)

Kapcsolódó

St. Pauli–HSV örökmérleg

Összesen: 31 mérkőzés, 4 St. Pauli-győzelem, 8 döntetlen, 19 HSV-győzelem/27–74-es gólkülönbség. A Bundesliga2-ben: 2/0–1–1/0-4.
A St. Pauli pályaválasztásával: 14–1–4–9/12–32. A Budesliga2-ben: 0–0–0–1/0–4.
A legeredményesebbek (összes tétmérkőzés): Peter Osterhoff  6 mérkőzés–5 gól–0 lap, ill. Uwe Seeler 6–6–0.

ALANYASPOR–FENERBAHCE

Vedat Muriqit ünneplik a társak és a Sükrü Saracoglu Stadion közönsége. A koszovói csatár jelenleg a Fener egyik házi gólkirálya, a Gaziantep ellen otthon (a kép ekkor készült), a Basaksehirnek idegenben talált be (Fotó: Getty Images)

A Fenerbahce legjobb isztambuliként, a liga öt veretlen csapatából az egyikként a 3. helyen áll a SüperLig bajnoki táblázatán. Vendéglátója, az Alanyaspor viszont jelenleg egy pont előnnyel vezeti a táblázatot, annak ellenére, hogy egy meccsel kevesebbje van a második Caykur Rizespornál. Így a képlet egyszerű: amelyik csapat nyer , a táblázat élén zárja a fordulót, döntetlen esetén a házigazda marad a listavezető, a Fener job gólkülönbségével feljön a 2. helyre.
A hétfő esti találkozó tehát ez idő tájt rangadónak számít. Tegyük azért gyorsan hozzá, hogy a nem túl rlgen élvonalbeli Alanya (három éve, 2016-ban mutatkozott be az első osztályban) eddig három, alacsonyabban jegyzett csapat (Kayserispor, Kasimpasa, Malatyaspor) ellen szerezte százszázalékos mérlegét hozó három győzelmét. A négy isztambuli nagy (vegyük ide a Basaksehirsport is) közül most találkozik az elsővel.
A Fener elleni mérlege erősen negatív, 7 tétmérkőzésükből (6 bajnoki, 1 kupa) egyetlenegyet tudott megnyerni. Igaz, az a két csapat legutóbbi bajnokija volt, idén április 29-én a hétfő esti meccs színhelyén, a Bahcesehir Okulian Stadionban a középpályás Efecan Karaca 57. perces fejesével, 1–­0-ra. A csapat egyébként jórészt hazai erőkre épít, így is van nem kevesebb mint 12 (!) légiós a keretében. A legtöbb, három görög, az egyaránt válogatott  Sziopisz, Dzavellasz és Bakaszetasz, utóbbit tavaly a BL-playoffban a Vidi, Athénban az NL-meccsen a magyar válogatott ellen láthattuk játszani, Dzavellasz pedig végig a pályán volt a budapesti NK-mérkőzésen.  Rajtuk kívül a spanyol Juanfran (nem az atléticós, hanem a La Coruna-i) és a szenegáli Papiss Cissé (korábban Freiburg és Metz, 35-szörös válogatott) neve csenghet ismerősen.
A Fenerben most mutatkozhat be az augusztus végén szerződtetett, marokkói születésű francia világbajnok Adil Rami, aki az előző bajnoki előtt három nappal érkezett Isztambulba, aztán a FIFA-napok alatt már együtt készülhetett új klubja nem válogatott játékosaival, mert ő sem volt a kékek aktuális keretének tagja. Játékától a védelem stabilitásának növelését várják, azzal ugyanis súlyos gondok voltak az előző idényben.

BUNDESLIGA2, 6. forduló. Sport1 20:30 FC St. Pauli 1910–Hamburger SV (kommentátor: Fülöp László); SÜPERLIG, 4. forduló. Sport2  19:00  Alanyaspor–Fenerbahce (kommentátor: Kassai-Tóth Csaba)