Egy barcelonai Fradi-pontszerzés titkai - meccselemzés • SportTV

Egy barcelonai Fradi-pontszerzés titkai – meccselemzés

2019. 09. 20. 17:35    
Olvasási idő: 8 perc

A Ferencváros bravúros pontszerzéssel kezdte meg Európa-liga-szereplését az Espanyol otthonában, és az 1–1 a "mágnestáblán" is jól mutat!

A Fradi visszakerül az európai futballtérképre

A 15 év után ismét egy európai kupa főtábláján szereplő Ferencváros a régi ismerős Ludogorec Razgrad, valamint a CSZKA Moszkva és az Espanyol alkotta H-csoportba került. A már önmagában is jelentős fegyverténynek betudható, sikerrel megvívott selejtezősorozat alatt (leszámítva a más kategóriát képviselő Dinamo Zagrebet, amely a minap épp a Serie A előző szezonban legtöbb gólját szerző csapatát, az Atalantát küldte haza 4–0-val) a jól szervezett és futballozni akaró Fradi időnként kifejezetten élvezetesen és nyíltan játszott. A fent említett 15 éves szünet, a sztárcsapat nélkül is nehéznek mondható sorsolás, illetve a magyar futball jelenlegi helyzetének ismeretében ez az Európa-liga-szereplés lényege inkább a tapasztalatszerzés és a tisztes helytállás lehet. Az európai klubokat összehasonlító ClubELO (mint a sakkban az ÉLŐ-pontrendszer) és a EuroClubIndexnél az Espanyol a 38-39., a CSZKA az ECI-nál 47., a CE-nél 77., a bolgár Ludogorec a 127. helyen tanyázik, míg a Fradi a 163.-191., de ez a modelleknél nagyjából az egy éve tartó felemelkedés eredménye.

a Fradi jön föl a EuroClubIndex ranglistáján, jelenleg a 166.

A CSZKA Moszkva a EuroClubIndexen

A Ludogorec helyezései a EuroClubIndexen

Az Espanyol a 38. az ECI-en

Az első csoportmeccses esélyeket tekintve az ECI 71.1%-os Espanyol-sikert, 9.9%-os Fradi-győzelmet és 18.8%-ban döntetlent várt, míg a ClubELO 76-8-16-ra becsülte az oddsokat.

Baljós barcelonai árnyak

Így tehát a csütörtöki idegenbeli Espanyol elleni meccs talán legnagyobb kérdése az volt, hogy mire lehet képes a Szerhij Rebrov alatt erőteljesen a labdával való játékra koncentráló felfogás egy európai szinten magasabb jegyzett együttes ellen. Mert az igen jelentős bajnoki és nemzetközi múlttal rendelkező Espanyol mindenképp hatalmas favoritnak számított, még akkor is, ha 12 év elteltével jutott vissza az európai kupaporondra.  Még akkor is, ha mint az Szeli Mátyás Albert Ortegával készített kiváló interjújából kiderült, a nyáron a két legjobbját elvesztette: Borja Iglesiast 28 millióért a Rubi mestert is elvivő Betis vásárolta ki (viszont egy éve csak tízmilliót fizettek érte), továbbá Mario Hermosót 25 millióért – Diego Godin és Lucas Hernández pótlására! – az Atlético Madrid vette meg. Iglesias egyébként 17 gólt és büntetőket leszámítva 14-et lőtt 13.61 NPG mellé, amivel az egész spanyol bajnokságban csak HATAN (Raul de Tomás, Iago Apsas, Wissam Ben Yedder, Luis Suárez, Karim Benzema és Lionel Messi) előzték meg, míg a Real-nevelés Hermosót már ötször láthattuk a spanyol válogatottban, többek között Sergio Ramos párjaként belső védőben.

A bajnoki kezdés egyelőre botrányosra sikeredett: úgy van 4 meccsen 4 pontjuk a spanyoloknak, hogy a hétvégén nyertek először az Eibar ellen (két komoly védelmi hibából szerezték a gólokat a hajrában), a feljutó Granada három góllal verte őket, a Sevilla, valamint az Alavés ellen összesen 0.32XG-t hoztak össze. Így a B-csapattól felhozott tréner, David Gallego kénytelen volt a 4-3-3-as „támadó” formációról egy duplathossal felálló 4-4-2-re változtatni. A támadók közül Facundo Ferreyra sérült, míg Sergi Darder és Jonathan Calleri csak a padon kezdett. Elöl így a kínai Vu Lej és az argentin válogatott szélső, Matías Vargas kezdett, míg Marc Roca partnere a 19 éves Pol Lozano volt a 4-4-2-ben. Hátul  Espinosát is bedobta Gallego, feltehetőleg úgy gondolkozva, hogy hazai pályán egy visszaálló és felívelgető bunkerfocit játszó Fradi ellen viszonylag simán nyernek majd.

Rebrov tökéletes terve és a Fradi zseniális első 15 perce

Nos, az előzetes elvárásokat és terveket kiválóan borította fel Rebrov és stábja 4-3-3-as felállása.

Boli sérülése miatt sokan a statikus, de párharcokban és fejjátékban domináns Szihnyevicset várták a kezdőbe, továbbá egy passzív 4-5-1-et vizionálták, ám Rebrov a dinamikus szélső Isaelt tette be egy sok mozgásos kompakt 4-3-3-ba, ami védekezésnél Ihnatenko és Sigér fel- vagy Nguen és Zubkov visszalépésével 4-1-4-1-gyé módosult. A meccs elején az Espanyol magas presszinggel (Roca hátrébb volt a 4-1-3-2-ben, de aztán sokszor föllépett Sigérre) próbálta a Fradit hosszú ívelgetésekre kényszeríteni, ám Rebrovék érdeme, hogy ebbe csak végszükség esetén mentek bele, és rengetegszer kísérelték meg kihozni a labdát.

Egyrészt Haratin védővonalba visszalépéseivel szituatíve 3:2-t (Dibusszal 4:2-t) teremtettek Vu Lej és Vargas ellen, így biztosítva a védőharmadból való labdakihozatalt. Ezeknél a szituációknál a két támadó komoly döntéshelyzetbe kerül, hiszen ha van két építkező belső védő és egy jól visszalépő passzbiztos hatos (Haratin), akkor szinte csak rossz megoldásokat lehet választani, de erről majd később…

Másrészt a félterületekbe való vertikális felpasszokkal támadtak kétféleképpen: ha sikerült feljebb jönni, akkor a támadásépítésbe belépő belső védők (Dvali többször volt aktívabb is, de pontatlanabb is az elején, mint Blazic) igyekeztek a feltolt szélsővédők által megnyitott bal oldali félterületbe  laposan bepasszolni – ide Nguen magasabban, Ihnatenko mélyebben érkezett. A túloldalon inkább Zubkov visszalépései és sikertelen forgatásai miatt

Zubkov pontatlan keresztlabdái – Stats Zone

a belső védők közül rendszeresen jó ütemben kimozgó Isaelre irányuló hosszabb, ívelt felpasszok jártak sikerrel – főképp Blazictól érkeztek ilyen labdák. A kilencedik percben aktvizálódott a Fradi jobb oldala: Vu Lej nem támadta kellő intenzitással Blazicot, aki így szépen ment előre, majd jól találta meg Sigért: az újdonsült magyar válogatottra Lozano próbált meg nyomást gyakorolni, de Sigér szép testcsellel tisztára játszotta magát, majd jól forgatott át Heisternek, ám Ihnatenkónál elhalt az akció.

Sigér forgatásai a Stats Zone passztérképén

A fent említett 3:2-es védővonalbeli fölényt remekül használta ki a jobb oldalon Blazic, akit Vargas nem igazán támadott. Granero, Roca és Lozano is a labdát nézik (kék nyíllal jelöltem), így a meginduló Botka és a visszalépő Zubkov megint döntéskényszerbe hozza Vilát, aki fellép és mögötte nyílik a terület. Isael már indul is, és mivel Espinosa is előre néz, szépen megveri a gyorsabb csatár, akinek már csak be kell adnia, hiszen Nguen jó eséllyel lefutja Javi Lópezt.

Blazic labdája Isaelnek

A gól után is ült ez a jobb oldali félterületbe beindító taktika, Blazic megindulásaival és felpasszával (Zubkov nem tudta jól átvenni a 13.-ban)

Blazic és Dvali passztérképen is remekül látszik a sok sikeres előrepassz – Stats Zone

de a bal oldalon Heister és Nguen is veszélyes kontralehetőségeket volt képes teremteni.

Jól látszott, hogy a Fradi másik nagy fegyvere a védekezésből támadásba való gyorsan végrehajtott átmeneti fázis volt: már a 6. perc elején egy kis szerencsével a Nguenhez pattanó Heister-felpassz után a norvég jól húzta meg a szélét (López felfutása és Isael bemozgása miatt nyílt meg a terület), majd a Naldo ellen 1:1 után Zubkov a jobb szélen ravasz lövéssel csaknem gólt szerzett. Sőt, a pontrúgásokra is szépen felkészültek Rebrovék, szembetűnő volt a gyors lövések erőltetése egy-egyezés után. A Zubkov-lövést követő veszélyes szöglet után a kivágott labdánál Isael egy csellel úgy elküldte Didac Vilát, hogy talán még mindig forog…

Védekezés: remek kompakt átmenetek, létszámfölények

4-1-4-1 Isaellel és Haratinnal

Védekezésben a Fradi kompakt 4-1-4-1-es felállást alkalmazott, szituatív presszinggel (jól időzített tengelyből való nyomással – Sigér ebben remekelt)  és letámadási csapdákkal.

A mélyen visszalépő és a szélre kiváltó Isael ún presszingcsapdát alkalmazott az Espanyol labdabirtoklásában fontos szerepet játszó Javi López ellen (a 3. percben közepén Nguennel együtt be is csapdázták a jobbszélen, ám a szerencse akkor még Javi Lópezzel volt)

Az Espanyol építkezésében Roca és Lozano rengetegszer lépett hátra amolyan harmadik belső védőnek, ám Haratinnal ellentétben ők nem középre, hanem a jobb-bal félterületbe jöttek vissza. Ez adott egy masszív struktúrát a hazaiaknak, de az egy csatárral védekező Fradi ellen felesleges volt a 3:1, a közzéppályán így létszámfölényben voltak Sigérék.

Fradi-létszámfölény 2 védővonalban is, plusz nyomás a labdán

Mivel a Fradi kiválóan tolta vissza a hazaiakat vagy huszonöt métert, nekik eleinte csak Roca mélyési indításai maradtak. A 8. percben Roca remek íveléssel Vargast találta meg 1:1-ben Dvalival, de a beadást blokkolták a Fradi-védők.

Roca elképesztően magabiztos és pontos passzai a támadóharmadba – forrás Stats Zone

Rebrov csapatának másik erőssége – és ez ezen a meccsen sokkal sikeresebb volt, mint például a Suduva elleni párharcban – a támadásból védekezésbe való átmenet: különösen az első félidőben volt rendkívül szervezett, kompakt és agresszív. Ez lehet, hogy összefüggésben van az eddig még nem próbált Sigér, Ihnatenko, Haratin védekező középpályástrió egyszerre játszatásával.

villámgyorsan és kompaktan visszazár a védekezési átmenetben a Fradi

„Ez nagyon erős mentális csata volt, főleg az első tizenöt percben tökéletesen játszottunk, és utána kellett jobban odatennünk magukat”  – Szerhij Rebrov

a Between the Posts passztérképén jól látszik az Espanyol többnyire steril labdabirtoklása, Vu Lej és Vargas alig kap labdát, valamint a két szélsőhátvédtől sem kerül előrébb a labda

A  bivalyerős Fradi-negyedóra után a hazaiaknak a steril labdabirtoklási fölény (55%-ról 68-ra kúszott fel a félidő végéig) és Roca vagy Naldo hosszú indításai maradtak, ami persze a Fradi-védekezés érdeme. Roca labdáival a többnyire a sokat lesre futó, de inkább második csatár Vu Lejt (talán egy jó beindulása volt a 24. percben) és a szintén szélső Vargast kereste, nem sok sikerrel. Vargas öt cselkísérletőből csak egy jött be, a kétszer tisztázó Botka jól állta a sarat, míg Heister 2-2 remek szereléssel (a 21. percben Melendo átverte Blazicot, de a német kisegített) és nyert fejpárbajjal vétette magát észre. Sigér és Ihnatenko egy-egy blokkal segített, a 23. percben a Fradi még egy remek letámadás elleni labdakihozatallal ki tudott jönni a védőharmadból. Sőt, a fent említett Blazic, Isael félterület felpassz egy csodálatos brazil sarkazásos kiugratást és egy jó Zubkov-tekerést is eredményezett az első félóra végén, amit egy Haratin-fejes zárt le. Ekkor még 4:3 volt a lövések aránya a magyar csapat javára, az utána következő negyedóra 5:1-es hazai lövésfölényt hozott, kaput elérő lövést és így gólt viszont nem. Heister és Nguen révén a Fradinak is voltak jó lehetőségei, lövésig azonban ők nem jutottak el.

Callerival feljavul az Espanyol, jó tíz perc után elfárad a Fradi

A második félidő elején folytatódott az első 45 perc forgatókönyve – pontatlan Espanyol-forgatások Naldótól, (Lozano lépett hátra Roca helyett), remek középpályás és belső védő közbelépések a Fraditól -, de megint a magyar csapat kezdte veszélyesebben: Dvali és Ihnatenko fejesei azonban már pontrúgások után jöttek. A 49. percben látszott először fáradni a hatalmas védőmunkát is végző Isael: Naldo először lépett be a támadásba és a kiváltások miatt Rocának volt ideje a felkanyarodó Vargast megtalálni a magyar tizenhatos előtt, ám a lövés fölé ment. Ekkor még 8:6 volt a lövési kísérletek aránya, továbbá az XG-mutató is nagyjából egálban volt – bár az öngólt a modell nem számolja. A Fradi visszatámadása azonban még tartotta magát, és a megszerzett labdával Zubkovot faultolták. A megítélt szabadrúgásból Isael pedig irtózatosan becsapta a BL-győztes Diego Lopezt, és csak centiken múlott a 0-2… Az 52. percben még Nguen mehetett 1:1-ben Naldóra, de rosszul tolta meg a labdát, az ellentámadást végig vitték (Dibusz kivédte Vu Lej lövését az ötösről), de les miatt lefújták az akciót. Az ártatlannak tűnő hosszú Dibusz-kirúgás azonban jelzésértékű volt: a Fradi már nem tudta-akarta kihozni a labdát. Innentől kezdve 12:1-re nyerték a hazaiak a lövési kísérletek csatáját és a Fradi csak 65 passzig jutott több mint negyven perc alatt (az első 51-ben 167 sikerült).

Az Espanyol egy Calleri, Melendo cserével átállt 4-3-2-1-re, és centert hozott a pályára. A hazaiak a feljebb tolt Granero lövéseivel veszélyeztettek, majd az 59.-ben egy visszaívelt labdával Vargas Dibuszon túljutó fejesével kiegyenlítettek. Fölénybe került Gallego csapata, hiszen míg az első félidőben Isael, Nguen és a jól presszingelő Heister képes volt levédekezni a bal oldalt, Calleri behozatalának Vu Lej és Vargas szélre indulásai lettek a következményei. A középre húzódó Graneróval és a jobban belépő Roca, Lozano párossal a középső zónában is létszámfölényben volt az Espanyol, de a támadásba belépő Naldóval valamint a Vu Lej, Vargas duóval 2-3 extra jobb oldali embere volt. Ezt a Fradi bal oldala már nem bírta. Futószalagon jöttek a támadások és a beadások – 18 az utolsó 35 percben vs 11 az első 55 percben –, de ezeket Blazicék kifejelték: 8x az utolsó 35 percben, előtte 2x.

túltöltés a Fradi bal oldalán

Rebrov reagált is az Espanyol-fölényre, a fáradó és meccshiánnyal küzdő Isael helyére Szihnyevics érkezett, a feladatáról talán mindent elmond a harmincegynéhány perc alatt megvívott 18 párharca (ebből tíz a levegőben), ennél többet a Fradiból csak Zubkov vállalt 25-tel, igaz, ő 18 labdát el is vesztett  a meccsen. A Botka sérülése miatt pályára dobott Lovrencsics pedig 4 sikeres szerelésével szintén a Fradi legjobbja lett. A Heister – Nguen szárny egyre többet rontott a lehetséges megindulásoknál és Ihnatenko is eladta a labdát a 69. percben.

Ezek mind-mind árulkodó jelek arra, ami ekkor nyilvánvalóvá vált: az erős első 15 perc és a remek első félidő után a Fradi elkészült az erejével. Ekkor nagyjából az a meccskép jött be, amit az Espanyol az elejétől elvárt és szeretett  volna. A Didac Vila helyére beálló, támadó szellemű balhátvéd, Adria Pedrosa beállításával jobban néztek ki a hazaiak. A presszingben egy fentebb tolt 4-1-3-2-ben már felértek Haratinékre, így többnyire a Szihnyevicsre felívelt labdák maradtak. Ezen felül a Fradinak többnyire csak egy-egy megindulásra (Haratin), egy-két jó forgatásra (Sigér) és egy távoli , blokkolt Haratin-lövésre futotta. A legnagyobb lehetőség egy remek Dvali-indításból adódott, ám Zubkovtól picit elpattant a labda, így Diego López fel tudta szedni. Válaszként a Dibusz kimozdulása miatti üres kapura egy sistergős Granero-löket érkezett, Isaeléhez hasonlóan ez is a kapufát találta el. Az utolsó 15 percet az Espanyol 3 lövéssel és 77%-os labdabirtoklással zárta, míg a Fradi lövési kísérlet nélkül és 47%-os passzpontossággal, ami a 73%-os meccs egészén mutatott teljesítménytől jócskán elmarad. A görcsöt kapó Ihnatenko helyére érkező Frimpong behozatalával a végén már öt védővel (5-4-1) próbálta meg Rebrov tartani az eredményt,  ami az utolsó 3 percben és a 4 perc hosszabbításban sikerült is, így a Fradi hatalmas meglepésre pontot szerzett Barcelonában.

A Between the Posts matchplotján jól látszik a meccs alakulása

Ez a pont főleg a Ludogorec 5–1-es győzelme miatt lehet még értékesebb, és a két csapat közti október harmadikai meccs így hirtelen a csoport rangadójává lépett elő. No, nem mintha fokozni kellene a Fradi és a Razgrad közti izgalmakat, de az első játéknap alapján egyáltalán nem lógnak ki ebből a csoportból, és könnyen lehet, hogy egyikük tovább is mehet…