A BVB-nek a listavezetőt kell megvernie a felzárkózáshoz • SportTV

A BVB-nek a listavezetőt kell megvernie a felzárkózáshoz

Sport TV avatar Sport TV 2019. 10. 19. 12:34    
Olvasási idő: 2 perc

A Bundesliga egyik fő bajnokjelöltje a Dortmund ugyan csupán a 8. jelenleg a bajnoki táblázaton, ám szombati bajnoki győzelmével a második–hatodik helyek valamelyikére léphet elő. Igaz, ehhez a pillanatnyi listavezetőt, a Borussia Mönchengladbachot kell felülmúlnia. A játéknapról még mutatjuk a Bayern vendégjátékát is egészben, no meg egy szűk egyórás összefoglalót két másik élcsapat, a Leipzig és a Wolfsburg találkozójáról.

Robert Lewandowski egyik gólja a 11 közül, amelyeket az Augsburg hálójába lőtt (Fotó: Getty Images)

AUGSBURG–BAYERN

A múlt és a jelen egyaránt holtbiztos vendéggyőzelmet ígér, de az egyik legnagyobb futballközhely szerint a legnehezebbek éppen a „tuti fix” győzelmek. Niko Kovac csapata azonban bírja a kötelező győzelmek okozta nyomást, hiszen szinte minden egyes mérkőzésen azzal kell pályára lépnie. A müncheniek számára jó hír, hogy Goretka és Alaba felépülése olyan stádiumban van, hogy már mindketten leülhetnek a kispadra Augsburgban. A válogatottban szereplő Gnabryt és másik válogatott, a horvát Perisic pótolja a középpályán. Kimmichet esetleg egy másik válogatott, a világbajnok Tolisso helyettesítheti.
A jelenleg 14. Augsburg hazai pályán mindhárom eredményből egy-egyet jegyez, a Bayern viszont veretlen idegenben, 2 győzelemmel, 1 döntetlennel áll.
Érdekesség, hogy a földrajzi közelség miatt a két együttes „pre-Bundesliga” története is tekintélyes, összesen 32 tétmeccsüknek csak a felét játszották az országos bajnokságban, a többit 1946 és 1963 között az Ober- és Regionalliga Südben, illetve a DFB-kupában – igaz, ezekben is erős müncheni fölénnyel…

Kapcsolódó

Augsburg–Bayern örökmérleg

Összesen: 32 mérkőzés–5 Augsburg-győzelem–2 döntetlen–25 Bayern-győzelem/11–41-es gólkülönbség. Ebből a Bundesligában: 16–2–1–13/11–41.
Augsburgban: 17–3–1–13/18–50. Augsburgban a Bundesligában: 8–1–0–7/7–21
A legeredményesebbek (összes mérkőzés): Ku Dzsa Csol, Helmut Haller, Raúl Bobadilla és Ammer 2-2 gól, ill. Robert Lewandowski  (8 mérkőzés–11 gól–0 lap)

 

DORTMUND–MÖNCHENGLADBACH

Kemény párharc a labdáért idén májusban a Borussia-Parkban idén májusban. Louis Jordan Beyer küzd meg Raphael Guerreiróval, aki a napokban hosszabbította meg négy évvel szerződését Dortmundban (Fotó: Getty Images )

Igazi rangadót tombolhat végig a közel nyolcvanezres dortmundi publikum a Signal Iduna Parkban. A pazarul szereplő jelenlegi listavezető Gladbach látogat oda, amely több mint 8 év után vezeti a német élvonal bajnoki táblázatát. Hogy meddig, kérdés, hiszen ha Lucien Favre együttese otthon tudja tartani a három pontot, ma négy csapat (Wolfsburg, Leipzig, Bayern, Freiburg) valamelyike vagy akár három is közülük megelőzheti, s ugyanezt teheti meg vasárnap a Schalke is. Ha viszont Marco Rose csapata újabb bravúrgyőzelmet arat, továbbra is pontelőnnyel vezethet a 8. játéknap után is.
Favre mester egyelőre nem kockáztatja Paco Alcácer kezdőbe állítását, a világfutball jelenleg egyetlen aktív vb-győztesgól-szerzője, Mario Götze kezd ékként. Nico Schulz többhetes kihagyás után újra pályán lehet a kezdő sípszókor, Piszczeket szokás szerint Hakimi pótolja, aki rendre olyan teljesítményt nyújt, hogy a lengyel vicekapitánynak nehéz lesz visszaszereznie a helyét, ha teljesen felépül.
A porcsérüléséből gyógyulgató Lainer már  leülhet a gladbachi cserepadra, ahol már Stindl is bevetésre kész. A középpályán Neuhaus helyén Bénes László kezd, az Augsburg elleni kiváló teljesítménye jutalmaként.
Egy statisztikai mérföldkő elérése is aktuális lehet a mérkőzésen. A találkozón előként betaláló dortmundi játékos a BVB századik hazai bajnoki gólját éri el a Gladbach elleni találkozókon.

A két élő meccs között megmutatjuk a Leipzig–Wolfsburg meccs közel egyórás összefoglalóját. A találkozó győztese időlegesen átveheti a vezetést is a táblázaton, de csak akkor marad az élen, ha a Gladbach utána este nem nyer a Signal Iduna Parkban.

Kapcsolódó

Dortmund–Mönchengladbach örökmérleg

Összesen: 102 mérkőzés–41 Dortmund-győzelem–30 döntetlen–31 Gladbach-győzelem/180–166-os gólkülönbség. Ebből a Bundesligában: 94–37–28–29/164–150.
Dortmundban: 50–26–13–11/106–65. Dortmundban a Bundesligában: 47–24–12–11/99–62
A legeredményesebbek (összes mérkőzés): Lothar Emmerich (10 mérkőzés–9 gól–0 lap), ill. Frank Mill (10–9–0)

BUNDESLIGA, 8. forduló. Sport2 15:30 FC Augsburg–FC Bayern München (kommentátor: Méhes Gábor); Sport2 17:30 RasenBall Leipzig–VfL Wolfsburg (összefoglaló, felv., kommentátor: Haraszti Ádám); Sport2 18:30 BV Borussia Dortmund–Borussia Mönchengladbach (kommentátor: Fülöp László)