Német szombat, négy élre kívánkozóval • SportTV

Német szombat, négy élre kívánkozóval

Sport TV avatar Sport TV 2019. 10. 26. 08:03    
Olvasási idő: 3 perc

Mivel a kézilabda BL szünnapot tart, így több alkalmunk van a Sport1-en is a német futballal foglalkozni. Három élő meccs (kettő Bundesliga, egy 2. Bundesliga) mellett még egy szűk félórás összefoglaló is műsorba kerül. A három élvonalbeli meccs hat résztvevője közül négy olyan is van, amelyik megfelelő eredményalakulások folytán akár az élen is zárhatja a 9. fordulót!

Válogatottak egymás közt. Sebastian Rudy próbálja meg szerelni a labdát vezető Marco Reust (Fotó: Getty Images)

HAMBURG–STUTTGART

Jövőre akár ez a párosítás is újra első osztályú lehet, miként az volt hosszú évtizedeken keresztül. (Hogy mennyire „nem idevaló”, arra a számszaki bizonyíték: ez lesz a 114. tétmérkőzésük, egyben az első a másodosztályban…)
Két játéknappal ezelőtt a két csapat közül még a VfB vezette a 2. Bundesliga táblázatát három pont előnnyel, csakhogy azóta a svábok két hazai meccsükön kikaptak a liga utolsó és utolsó előtt  helyezettjétől! A HSV meg egy hazai győzelemmel és egy idegenbeli döntetlennel meg tudta előzni első számú vetélytársát. A Volksparkstadion rangadója után tehát vagy négypontnyira nő a differencia, vagy ugyanannyi marad, vendég győzelem esetén viszont a Stuttgart visszaelőzi a kikötővárosiakat.
A HSV mesterének, Dieter Heckingnek nem sok oka van a változtatásra, ám lehet, hogy a csapatkapitány Aaron Huntnak helyet szorít a középpáélyán A vendég VfB szakvezetője, Tim Ealter viszont változtatni kényszerül, több okból is. Az öt sárga miatti eltiltását töltő Badstubert helyettesítenie kell, Awoudja vagy Phillips kerül a helyére a védelem közepére. A középpályára sok lehetősége van az edzőnek, fontolgatja Cstro és/vagy Clement szerepeltetését. A csatárduót pedig egyenesen a kispadra ülteti, a Gomez, El Gaddaiui duó helyett a Wamangituga, González kettős kezd.

Kapcsolódó

Hamburg–Stuttgart örökmérleg

Hamburg­–Stuttgart örökmérleg

Összesen: 113 mérkőzés, 45 HSV-győzelem, 24 döntetlen, 44 Stuttgart-győzelem/169–179-es gólkülönbség. A 2. Bundesligában: még nem játszottak.
Hamburgban: 56–30–12–14/96–70. Hamburgban a 2. Bundesligában: –
A legeredményesebbek (összes tétmérkőzés): Thomas von Heesen  (24 mérkőzés–9 gól–0 lap), ill. Fredi Bobic (11–9–2)

 

SCHALKE–DORTMUND

A Ruhr-vidéki derbi akkor is a német futball egyik csúcscsatája, ha igen mesze állnak a csapatok egymástól a táblázaton. Most azonban elég közel állnak egymáshoz és elég magasan is, úgyhogy amelyikük nyer, akár át is veheti a vezetést a táblázaton vasárnap délutánig. (Persze, csak ha a Bayern az újabb esélyt is kihagyja.)

Lucien Favre-nak a Revierderbyn mindig akad kiabálni valója. Itt tavaly decemberben osztja utasításait a Veltins Arenában (Fotó: Getty Images)

Elsősorban Lucien Favre helyzete tűnik kritikusnak, hiszen a BVB milánói veresége a továbbjutás elpackázásával fenyeget. „Ez egy nagy derbi, nagyon különleges meccs” – mondta mosolyogva a svájci edző, akinek helyzetét nem könnyíti, hogy már Mourinhót emlegetik lehetséges utódjaként.  „Nincsenek ilyen suttogások, ha minden jól megy. Ha nem, akkor viszont együtt kell élni velük, Nincs probléma, megy ez nekem” – mondta, majd hozzáfűzte: „Ez persze nem jelenti azt, hogy minden rendben van.”
A mesterhez hasonló nem egy más BVB-szereplő helyzete. Reusé például. „A 4-3-2-1-es felállásban Marco roppant fontos” – így a mester, csak hát messze nem biztos, hogy kitart ennél a felállásnál. Majd megemlítette, néhány kulcsszereplő játéka kérdéses. Nevet nem említett, de hát a csapathoz közel állók mindegyike tudja, hogy a vádlihúzódással küszködő Alcácerről és a csipőproblémákkal bajlódó Schmelzerről van szó.
„Nem tudjuk, a milánóiak sértésnek vették-e, hogy a két legjobbunk nélkül álltunk ki. Ez nem olyan, mintha mondjuk Lewandowskit és Gnabryt kiveszik a Bayernből” – monja Michael Zorc sportigazgató. „Rájuk nagy szükségünk lesz szombaton.  Nemcsak a táblázat állása a fontos, gondolnunk kell a szurkolóinkra is. Itt miden embernek minden porcikájával akarnia kell a sikert. Ha a Schalke megtesz egy métert, nekünk eggyel többet kell megtennünk” – lelkesített a dortmundiak ikonikus sportvezetője.
A házigazda mestere, David Wagner kellemes gondokkal küzd, hiszen 23 kerettagja közül 22 bevethető lesz a Reivierderbyn. (Ez a párosítás közkeletű német kifejezése.) Egyedül az amerikai McKennie nem tudott részt venni a pénteki közös edzésen. Az ellenfélről szóló véleményére vonatkozó kérdésre a szakvezető válasza: ”Az erősségeiről szóló beszélgtés sokáig tart, míg a gyengeségeiről folytatott igen rövid.” Nem tartja fontosnak, hogy Favre alatt a Dortmund először kapott ki a háromvédős rendszer alkalmazásával. Inkább saját csatárproblémái foglalkoztatják. „Középcsatárproblémáink vannak”–­ mondja, utalva arra, hogy csupán Ahmed Kutucu szerzett egyetlen gólt középről, a Schalke jelenlegi házi gólkirályai  Amin Harit 4 és Suat Serdar 3 góllal. A derbi ideális lehetőség Guido Burgstaller számára, hogy megtörje idénybeli gólcsendjét.
Amúgy az S04 két fordulóban is elmulasztotta az élre ugrást, aligha bocsátaná meg magának, ha ezt harmadszorra is megismételné.

Kapcsolódó

Schalke–Dortmund örökmérleg

Összesen: 112 mérkőzés, 39 Schalke-győzelem, 35 döntetlen, 38 Dortmund-győzelem/167–177-es gólkülönbség. A Bundesligában: 94–32–29–33/137–147
Gelsenkirchenben: 58–27–17–14/107–82. Gelsenkirchenben a Bundesligában: 47–20–14–13/81–63
A legeredményesebbek (összes tétmérkőzés): Olaf Thon, Kevin Kurányi és Klaas-Jan Huntelaar (5-5 gól) ill. Lothar Emmerich (12 mérkőzés–11 gól–0 lap)

LEVERKUSEN–WERDER BREMEN

Tavaly októberben Brémában egy hatost hintett a Leverkusen, miközben a hazaiak kétszer találtak be a Bayer kapujába. Itt viszont Langkamp a sajátjába… Getty Images)

A Bayer pillanatnyilag csak a 9., de listavezetővé is avanzsálhat szombat estére, ha a Bayern nem nyer és a Revierderby döntetlenre végződik. A BL-ben Madridban nagy meccset játszó, de egy góllal mégis vereséget szenvedő csapat a bajnokságban vigasztalódhat. A porcproblémáktól szenvedő Sven Bender helyett az osztrák válogatott Dragovic kerülhet a csapatba. Wendell is hiányzik, őt Sven Bender ikre, Lars helyettesíti . (Egy Bender legalább lesz a csapatban.) Ha a mester végül a 3-2-4-1-es felállás helyett a háromcsatáros verziót választja, Weiser, Bellarabi, Alario  támadótrió kezdhet.
A Werder nagy döntetlensorozatban van, legutóbbi három bajnokiját egyaránt remizett. Ez az eredmény Dortmundban és Frankfurtban tiszteletre méltó, a Hertha elleni otthon korántsem az. Mégis könnyen elképzelhető, hogy marad egy az egyben a múlt heti kezdőcsapat. Az egyetlen esetleges változtatás Toprak visszatérése lehet a védősor közepére, Veljkovics vagy Gross helyére.

A két élő meccs között megmutatjuk a FC Bayern–Union Berlin találkozó szűk félórás összefoglalóját. A rekordbajnok a BL-ben százszázalékos, viszont a Bundesligában legutóbbi két mérkőzésen csak egy pontot szerzett, másként fogalmazva ötöt elvesztett, hárommeccses nyeretlen sorozatra pedig legutóbb tavaly szeptember-októberben volt példa a rekordbajnok históriájában. Egy ismétlés akár Niko Kovac állítólag betonbiztos helyét is veszélyeztethetné…

Kapcsolódó

Leverkusen–Bremen örökmérleg

Összesen: 90 mérkőzés, 24 Leverkusen-győzelem, 31 döntetlen, 35 Werder-győzelem/135–138-as gólkülönbség. A Bundesligában: 78–21–30–27/123–120
Leverkusenben: 45–18–14–13/69–57. Leverkusenben a Bundesligában: 39–15–14–10/61–49
A legeredményesebbek (összes tétmérkőzés): Ulf Kirsten (23 mérkőzés–13 gól–5 lap), ill. Claudio Pizarro (15–10–3)

2. BUNDESLIGA, 11. forduló. Sport2 13:00 Hamburger SV–VfB Stuttgart (kommentátor: Fülöp László); BUNDESLIGA, 9. forduló. Sport2 15:00 FC Schalke 04–BV Borussia Dortmund (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Mészáros Ábel); Sport 17:45 FC Bayern München–1. FC Union Berlin (összefoglaló, felv., kommentátor: Fülöp László); Sport1 18:15 Bayer 04 Leverkusen–SV Werder Bremen (kommentátor: Haraszti Ádám, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hegyi Iván)