Páratlan az edzőkkel szembeni türelem a Bundesligában • SportTV

Páratlan az edzőkkel szembeni türelem a Bundesligában

2019. 10. 27. 13:59    
Olvasási idő: < 1 perc

Jóllehet már eltelt az őszi idény fele a Bundesligában, még sehol egy edzőváltás. Legutóbb 1999 őszén voltak ilyen türelmesek a klubvezetők a német élvonalban.

Ha nem történik semmi váratlan vasárnap-hétfőn, akkor két évtizede nem látott dolog történik meg a Bundesligában: túljut a mezőny kilenc fordulón, és még egyetlen vezetőedzőnek sem köszönték meg a munkáját. Nem azt állítjuk, hogy mondjuk, Lucien Favre (Dortmund), Achim Beierlorzer (1. FC Köln) vagy Martin Schmidt (Augsburg) nyugodtan ülhet a babérjain, ettől még legalább ilyen sokáig legutóbb az 1999-2000-es idényben kellett várni edzőmenesztésre. Akkor Jörg Bergert 1999. december 19-én küldte el az Eintracht Frankfurt, az a 17. fordulót követően történt.

A nagy bajnokságok közül a Bundesligában egyedülálló a türelem: a spanyol Primera Divisiónban a harmadik (Marcelino, Valencia), az angol Premier League-ben a negyedik (Javi Garcia, Watford), az olasz Serie A-ban a hetedik (Eusebio Di Francesco, Sampdoria), a francia Ligue1-ben pedig a nyolcadik (Ghislain Printant, St. Etienne – igaz, itt Vahid Halilhodzsics már az első forduló előtt lemondott a Nantes-nál, mert összeveszett az elnökkel) forduló után ment végbe az első edzőváltás.

Az előző szezonban a hetedik kör után menesztettek először vezetőedzőt, akor Taykun Korkutnak kellett szednie a sátorfáját a VfB Stuttgartnál. Egy idénnyel még korábban Andries Jonkernek négy meccs után köszönték meg a szolgálatait Wolfsburgban, Carlo Ancelottinak pedig a hatodik játéknap után a Bayern Münchennél.

A legkorábbi edzőmenesztés rekordja Jörn Andersen nevéhez fűződik, akit a 2009-2010-es idény során már az első forduló előtt (!) kirúgott a Mainz, amely akkor a negyedosztálú Lübeck elleni kupabúcsút nem tudta megbocsátani a trénernek. Három szakember, Dettmar Cramer (Hertha, 1974), Rolf Fringer (VfB Stuttgart, 1996) és Felix Magath (Nürnberg, 1998) viszont maga döntött úgy, hogy még a kezdés előtt bedobja a törölközőt.

A Sport1-en vasárnap 15:30-tól a Wolfsburg-Augsburg, 18 órától pedig a Mönchengladbach-Eintracht Frankfurt mérkőzést közvetítjük élőben.