Alsóházi vizit a másodosztályban • SportTV

Alsóházi vizit a másodosztályban

Sport TV avatar Sport TV 2019. 10. 28. 07:39    
Olvasási idő: 2 perc

Hétfőn este a 2. Bundesliga alsó régióját “látogatjuk meg” a Sport1-en. Az osztályozót jelentő vonal feletti együttes, az SV Sandhausen a bajnoki osztály sereghajtóját, a Wehen Wiesbadent fogadja.

A sandhauseni Jesper Verlaat éppen a drezdaiak török származású németjétől, Baris Atiktól vette el a labdát (Fotó: Getty Images)

Amennyire tömör az évonal teteje, olyan sűrű a mezőny a másodosztály közepétől a kiesőjelöltekig az idény közel egyharmadánál.  Az 5. helyezett Heidenheimtől a 15. Sandhausenig mindössze négy pont (!) a különbség. Ugyanakkor ez utóbbi jelenleg 3 ponttal előzi meg az osztályozós pozíciót betöltő Bochumot.
Azaz ha a 11. forduló záró találkozóján a Sandhausen otthon tartja mindhárom bajnoki pontot, hatpontosra növeli előnyét a veszélyeztetett  régió három csapata előtt, ám ezzel azonnal fel is ugrik a táblázat 7. helyére. Ugyanakkor vendéggyőzelem esetén a Wehen Wiesbaden pontszámban behozza házigazdáját, fellép az osztályozós pozícióba, egy-egy hellyel lejjebb taszítva a Bochumot és az egykor, az “daliás” NDK-s időkben bajnok, kupagyőztes, egy ízben BEK-elődöntős Dynamo Dresdent.

A Sandhausen otthon jobban szerepel, mint a teljes táblázaton, 8 ponttal a 10. a tizennyolc együttes közül, és a Wiesbaden sem rossz vendégként, 4 szerzett pontja a 13. helyre rangsorolja. (Ugyanakkor otthon is csak ugyanennyit szerzett, ezért utolsó.)

A két együttesnek ez lesz a 7. bajnoki összecsapása, de csak az első a másodosztályban. 2009 és 2012 között ugyanis mind a féltucatszor a 3. Ligában csaptak össze, nagyon kiegyenlített mérleggel: mindkét fél 2 győzelmet aratott, ugyanennyi döntetlen mellett. Minimális különbséget az tesz köztük, hogy az SVS 7-szer talált ellenfele kapujába, a WW csak öttel válaszolt erre.

A két csapatnévsoron végigtekintve két ismerős vezetéknév akad, az egyik Veerlaté. Jesper azonban persze nem azonos az egykori brémai védővel, az egyszeres holland válogatott Frankkal, hanem az ő fia. A 23 éves fiatalember ugyancsak hátvéd, mint a papa volt, serdülő és ifikorában játszott Németországban, Ausztriában (Admira Wacker, Sturm Graz) és Portugáliában (Ferreiras, Odiéxere), ahol édesapja szerződésben volt, illetve lakott egy ideig.  2012-től 2015-ig a Werder utánpótláscsapatát erősítette, majd három év alatt 79 találkozón szerepelt a brémaiak második együttesében a 3. Ligában és a Regionalligában. Tavaly óta a Sandhausen játékosa, eddig 29 másodosztályú találkozón lépett a pályára.

A másik oldalán talán Stefan Aigner a legismertebb futballista. A 32 esztendős játékos annak idején az 1860 Münchenben 101 másodosztályú meccsen 25 gólt szerzett, az Eintracht Frankfurttal a Bundesligában 138 mérkőzésen 28 gólt ért el, közben eljutott társaival az Európa-liga  kieséses szakaszába, majd visszatért a müncheni oroszlánokhoz, megjárta egy évig az MLS-t is (Colorado Rapids), majd  Uerdingenbe szerződött, végül az idén nyáron került Wiesbadenbe.  Az ifjú holland védő és a rutinos német csatár esetleges párviadala a mérkőzés érdekes színfoltja lehet.

BUNDESLIGA, 11. forduló. Sport1 20:30 SV Sandhausen–SV Wehen Wiesbaden (kommentátor: Haraszti Ádám)