Ezért ennyire kiélezett az idei Bundesliga - szemlélődés • SportTV

Ezért ennyire kiélezett az idei Bundesliga – szemlélődés

2019. 10. 29. 16:10    
Olvasási idő: 6 perc

Lucien Favre-nak még sokat kell magyaráznia, míg fiai elérik a tavalyi színvonalat (Fotó: Getty Images)

Az előzetes várakozásokhoz képest – a megerősített Dortmund, vagy a Julian Nagelsmann által irányított Lipcse megszorongathatja a tavaly nagyot hajrázó Bayernt – kilenc forduló után, és már harmadik hete a Borussia Mönchengladbach áll a tabella élén. Persze, a Bundesliga idei flúgos futamát mi sem jelzi jobban, mint az a tény, hogy az első tíz helyezettet ÖT, az első hetet NÉGY pont választja el egymástól. Ebben a sorozatban utánajárunk a miérteknek és csoportosítjuk az élcsapatokat. Kezdjük először az alulteljesítő favoritokkal:

Jellegtelen favoritok – bajnokesélyeskék

A Bayern két megítélt büntető ellenére is nyer

Titelfavoritchen – azaz bajnokesélyesKÉK – így szól a minapi kicker címlapja utalva arra, hogy az előzetesen háromcsapatos, a salátástálért folytatott küzdelemben, a Bayern, a Dortmund és a Lipcse is mind messze van a legjobb formájától. A Bayern sorozatban hat meccsen mindig kap gólt, az abszolút Bundesliga-újonc Union Berlin ellen úgy nyert 2–1-re, hogy Manuel Neuer a két büntetőből egyet megfogott. Bár a végén Serge Gnabry beállításával  25 perc alatt 4 lövéséből 3 talált kaput és 0.7 XG mellé 0.7 XA-t hozott össze – látványosan jobb lett a Bayern támadójátéka, érdemes megemlíteni, hogy helyzet és kidolgozott akció nélkül vezettek kettő nullra 52 perc után:  az első gólnál egy gyorsan elvégzett Kimmich-szabadrúgást öklözött Gikiewicz a mindig előszerettel kapásból bombagólokat lövő Pavard elé, míg a második gólnál Lewandowski Kroosszal kényszerítőzött. Berlini szempontból talán annyi volt a gond, hogy ez a Kroos Felix volt, müncheniből meg, hogy nem az olcsón elengedett világbajnok báty, Toni volt az. Probléma ezen felül, hogy bár hiába volt megint Comannak rengeteg elfutása, a végjátékba mindig hiba csúszott, és szinte megváltás volt Gnabry beállítása. Coutinho bal oldali nyolcasként sem igazán volt képes helyzeket kialakítani (egy volt neki), egy lövését blokkolták, a másikat Gikiewicz fogta, míg védekezésben egyetlen szerzett labdája volt. Az első büntetőnél kezező Perisic is rengetegszer tűnt el a meccsen, és a Bayern baloldala inaktívabb volt, mint a Kimmich-féle jobb, bár a szünet után Coman és Perisic oldalt cseréltek.

Pozitívum ugyanakkor, hogy a két büntetőn kívül szinte lövést sem engedélyeztek, Boateng hiba nélkül játszott, Pavard 11 fejpárbajból tízet nyert meg, igaz a második tizenegyest ő hozta össze. Alphonso Davies balhátvédben ismét (Paderborn elleni második félidő) kiválóan teljesített, 189 perc alatt már 13 sikeres csel áll a neve mellett! Thiagónak is talán ez volt az idénybeli legjobb meccse – bár olyan nagy konkurenciája nem volt a spanyolnak.

Bár vasárnap délután átmenetileg élre állt a Bayern, összességében továbbra is hiányzik az a kilencven percen át tartó domináns játékstílus, amiről Kimmich és Neuer beszéltek, és még mindig ritkán tud kontrollálni egy meccset Kovac.

A szűnni nem akaró dortmundi gondok

Persze, Lucien Favre Dortmundjához képest ez semmi: a Gladbach elleni szerencsés (XG-ben jó egy góllal kaptak ki, Bürki és Hitz földöntúli védései, és a Hummels-Herrmann szituáció megúszása segített a BVB-nek, ha már a VAR nem) bravúrgyőzelem után az Inter elleni mutatott ötlettelen játék nem kecsegtett sok jóval a Revierderbyre. A Schalke bombaerős presszingje ellen Favre Guerreiro, Witsel, Weigl és Hummels passzjátékával próbált meg áttörni, de ez szinte teljes kudarcba fulladt: 7 lövés és 0.3-as XG egyfelől méltatlan egy bajnoki ambíciókkal rendelkező csapathoz, másfelől a Schalke erejét dicséri. Kevesen gondolták volna, hogy Jadon Sancho harmadik, ötvenharmadik  és hetvenharmadik perces 14-17 méteres lövései lesznek a Dortmund lehetőségei. A 75. perc után – addigra a Schalke letámadása elfáradt – már Hakimi és Hazard révén jobban megnyíltak a területek, de Matondo három-négy elfutása és helyzete, Serdar és Sané kapufái után csak a szerencse tartotta addig a meccsben a Borussiát.

Eltekintve a csöppet sem elhanyagolató formahanyatlásoktól (Reus, Sancho) és -ingadozásoktól (Hakimi, Hazard), Favrének nem igazán sikerült beépíteni az újakat (Brandt, Hazard és Schulz is csak a padon kezdett), hiába játszik a stabilabb Delaney-Weigl duplahatos a kreatívabb Dahoud (vagy Weigl, az ő előretolása látványosan javított a labdabirtokláson a hajrában) helyett , a védekezés továbbra is gyenge. Az ARD szakértője és korábbi Bundesliga-profi Jerome Polenz remekül elemezte ki, hogy mennyire könnyű a BVB lassú belső védői mögé (újabban Weigl-Hummels, hiszen Akanji talán az idei leggyengébb BVB-játékos) kerülni, mert vagy a helyezkedés (Hummels átlagpozíciója vagy 8 méterrel a védővonal mögött volt) vagy a kommunikáció (Hummels és Weigl között), vagy a labdára helyezett nyomás nem stimmel.

Nagelsmann keresi a topcsapatát

Meglepetésnek tűnhetett a Freiburg hazai győzelme a Lipcse ellen, de ha azt nézzük, hogy Streichék már a másodosztályban is veretlenek maradtak az RBL ellen, és a 2–1-es győzelemmel együtt a legutóbbi négy találkozójukból a harmadikat nyerték, akkor talán nem az.  Nagelsmann-nak a meccs előtt a hétközi BL-győzelem és egyéb problémák miatt úgy tűnt, hogy 7 alapemberét kell nélkülöznie, de végül Werner, Demme és Klostermann is vállalni tudták a játékot.

Nézzük, hogyan vesztettek újabb pontokat Gulácsiék Freiburg, és hogy mit jelent ez a négy bajnoki meccs óta nyeretlen lipcseieknek. Streich egy cserekapussal, egy Bundesliga-újonccal (Lino Tempelmann) kezdett a szokásos 3-4-3-ban, míg Nagelsmann a labdával 4-4-2 és a 4-2-3-1 között (Werner tízesben)  váltogatott, a labda ellen viszont a rengeteget előrerohanó Günter ellen Sabitzert rendelte hátra.

A Lipcse a labdával 4, a labda ellen 5 védővel játszott

A kompakt lipcseiek ellen a Freiburg főleg a Waldschmidt, Haberer, Höler trióra felívelt labdákkal, és a Schmid-féle átlós passzokkal próbálkozott (Höler helyzete a 4. percben), de legnagyobb fegyvere a kontrák voltak.

Lienhart felívelése Waldschmidtre, majd a lekészítés után jött Höler lövése a 7. percben

Ezeket a magasan védekező lipcseiek Klostermann és főként Upamecano gyorsaságával kompenzálták, majd

a lipcseiek ultra-magas védekezése

emberorientált freiburgi magas letámadás

a kezdeti freiburgi nyomást átvészelve átvették az irányítást és 8-0-lal abszolválták az első félóra végét. A 9. percben egy szép jobboldali kombináció végé Willi Orbán a kapu torkából hagyott ki óriási ziccert, igaz Robin Koch becsúszása nagyon kellett hozzá. Werner és Lookman kimozgásai, Forsberg passzai és Halstenberg felfutásaival a Lipcse túltöltötte a bal oldalt, és alapvető problémákat okozott a hazaiaknak.

Emellett Streich kénytelen volt kettőt is váltani: míg a megsérülő Waldschmidtet Petersen személyében egy kevésbe technikás, de erőteljesebb center pótolta, igazából a Tempelmann, Grifo csere volt érdekes. Streich ugyanis leszedte a pár hibát vétő debütánsát, és Haberer hátvravonásával átszervezte a csapatát: Grifo bal, Höler jobboldali támadó lett.  A freiburgi védelem hol blokkolta, hol csak megúszta a vendégrohamokat, míg Grifo betöréseivel és Günterrel való kényszerítőjével veszélyeztett. Az első félidő hosszabbításában is ebből született a vezetőgól: A Günter beadására érkező Hölert még blokkolták, ám Forsberg elengedte a mélységi irányítóként az ötösön felbukkanó ősfreiburg Nicolas Höflert, aki így megszerezte a vezetést. A második játékrész eleje 70%-os vendég labdabirtoklási fölényt igen, de helyzeteket (Werner lőtt fölé egyszer) nem hozott. Sőt, Höler még olyat is megtett, amit a Bundesligában szinte senki, 1:1-ben lefutotta Upamecanót, aki csak sárga lapot érően tudta megállítani. A hajrára Nagelsmann Poulsent, Cunhát és Nkunkut is bedobta, ám Günter 74. perces remek kényszerítője és lövése után Gulácsinak kellett hárítania.

a Lipcse 4-4-2-ben Nkunkuval és Lookmannel a szélen fejezte be a meccset

A felfutó szélsőhátvédek valamint a kevesebbet visszazáró Lookman-Nkunku duó miatt több rizikót vállalt és nagyobb területeket engedett a Freiburgnak az egyenlítésért rohanó Lipcse, de a Freiburgé voltak a nagyobb helyzetek: Petersen a 87.-ben még Grifo szögletét kihagyta, de egy perc múlva, miután Demme kétszer is szerencsétlenül ért labdához, már nem hibázott.

Grifo kiugratja Petersent, aki megnyeri a meccset

Nkunku szögleténél Cunha csúsztatott és a hosszún érkező Klostermann közelről szépített a 92.-ben, de nemhogy egyenlíteni, hanem Petersen és Höler helyzeteinél még a 3-1-et és épphogy megúszták Willi Orbánék.  A meccs utáni sajtótájékoztatón Nagelsmann részletesen kifejtette, hogy miért nem topcsapat az övé:

„Nem vagyunk a Bayern, vagy a Dortmund, hogy egy ilyen komoly BL meccs után a hétvégén is brillírozzunk. Ennek ellenére az első 37-38 percben irányítottuk a meccset, a 7-8 emberrel védekező Freiburg ellen. A második félidő gyenge volt, fizikailag is és a cserék sem tudtak új impulzusokat adni. Néhány játékos úgy mozgott a pályán, mintha meg lenne sértődve, ezzel a hozzáállással nem haladunk előre. Nem játszunk annyira jól, mint azt magunkról gondoljuk és a nyomás sem csökken számunkra.”

-mondta meccs utáni sajtótájékoztatón.

Egyes források szerint már a Wolfsburg elleni döntetlen után is kifakadt Nagelsmann, a Bild pedig már a meccs utáni krízisülésről ír, amit a sportigazgató Markus Krösche vezetett. A megbeszélésen a hiányzó kommunikációról, hozzáállásról, akaratról és keménységről esett szó, és úgy tűnik. a Wolfsburg elleni kupameccsre erős rotáció várható. Mindenesetre a Lipcse elmúlt öt hetét elnézve a következő problémák állnak fenn:

  • a védelem 4 bajnokin kapott legalább egy gólt, pedig Gulácsi továbbra is a liga egyik legjobb kapusa és Orbán, Upamecano vagy Konaté mind-mind a Bundesliga legjobb belső védő közé tartoznak
  • hatos poszton Adams és Kampl hiányában  Demme, a dinamikus, de sokat faultoló Laimer, valamint a még fejlődésre szoruló Haidara sem jelentett eddig megoldást
  • Sabitzer és Forsberg egy-egy villanása ellenére nem tud meccseket befolyásolni, míg az újak közül Nkunku és Lookman sem épültek be, Schick pedig sérült
  • Elől Werner befejezései már nem jönnek annyira össze, mint az idény elején, de ő legalább előkészít
  • Poulsen mélyen a tavalyi formája és tudása alatt játszik, míg Cunha jó megoldásait pontatlan befejezésekkel egészíti ki.
  • Így nem meglepő, hogy 4 meccsen szerzett 2 pontjukat negatív XG különbséggel (7.2 XGA elleni 7 kapott góllal és 6.8XG vs. 4 góllal) hozták össze

Talán róluk is elmondható, hogy egyelőre a liga paritásának köszönhetik, hogy 4 pontra vannak az első helytől, és a Mainz, Hertha, Köln, Paderborn négyes ellen azért még akár vissza is szállhatnak a bajnoki címért folyó harcba.

Második részünkben a gyorsan beilleszkedő osztrák Bundesligás edzőket (Wolfsburg, Gladbach) az agresszív meglepetéscsapatokat (Freiburg, Schalke) és az újratervezőket (Frankfurt, Leverkusen, Hoffenheim) vesszük górcső alá.