Bajnoki élcsapatok kupacsatái • SportTV

Bajnoki élcsapatok kupacsatái

Sport TV avatar Sport TV 2019. 10. 30. 07:35    
Olvasási idő: 2 perc

A második DFB-kupaforduló nyolc keddi mérkőzése nagy csatákat hozott, egy találkozó hosszabbításba torkollott, további négyen pedig a 85. perc után született gól(ok) döntött(ek). A szerdai másik nyolcon hasonló izgalmak várhatók, Mi két olyan összecsapást közvetítünk, amelynek mind a négy résztvevője az első hat csapat közt található a Bundesliga bajnoki táblázatán!…

A wolfsburgiak holland házi gólkirálya, Wout Weghorst és a lipcseiek magyar válogatott védője, Willi Orbán most is nagyokat csazázhat a Volkswagen-Arena gyepén (Fotó: Getty Images)

WOLFSBURG–LEIPZIG

Első összecsapásunkon a pillanatnyi Bundesliga-4. fogadja  6.-at. A Volskwagen-városiak az elmúlt fordulókban kétszer is megszerezhették volna az első helyet, a lipcseiek meg már jártak ott ebben az idényben.

A két együttes éppen 20 nappal ezelőtt már összecsapott bajnokin, akkor Lipcsében 1–1-es döntetlen született úgy, hogy az első számú gólfelelősök találtak a kapuba. A hazaiaknak Timo Werner szerzett vezetést az 54. percben, ezt Wout Weghorst a 82.-ben egyenlítette ki. Bér a Lipcse „fiatal csapat”, összes találkozójuknak (7) csaknem a felét, hármat a DFB.-kupában játszották, mindegyiket Lipcsében. A 2011-es első fordulós meccset az akkor még negyedosztályú RB nyerte meg 3­2-re. Négy évvel később a nyolcaddöntőben futottak össze és a VfL 2–0-­s győzelemmel utazhatott haza. Abban az évben meg is nyerte a kupát, a finálében a Dortmundit felülmúlva. Legutóbbi csatájukat az előző, 2018­–19-es kiírás nyolcaddöntőjében vívták meg, idén februárban, amikor az RB Matheus Cunha korai góljával szerzett előnyét egészen a záró sípszóig meg tudta őrizni. Aztán meg ők jutottak egészen a berlini döntőig, amelyben alulmaradtak a Bayernnel szemben.

Amúgy a Wolfsburg sikerének nemcsak a Volkswagen-Arenában örülnének többen, hanem az internet világában is. A fussballdaten.de honlap kimutatása szerint a közösségi média három fő szférájában, a Facebookon, a Twitteren és az Instagramon a VfL-nek összesen  1 787 610, a RasenBallnak „csupán” 787 361 követője van. Lelkük rajta, ha csak egyetlenegyet is tévedtek…

DORTMUND–MÖNCHENGLADBACH

Marco Reus ha a májusi és a tíz nappel ezelőtti bajnoki után újra betalál, akkor tíz góllal a Borussia–Borussia  párharc történetének legeredményesebb játékosává lép elő (Fotó: Getty Images)

Még a Wolfsburg–Lipcse duónál is magasabb „rendszámú” a BVB–Gladbach csata. Ezt úgy szokták kiszámolni, hogy a meccsen szereplő két csapat helyezési számát összeadják, s ahol ez a legalacsonyabb, az számít a legrangosabb találkozónak. Nos, a koraesti meccs 10-es összegéhez képest a későbbi 5-ös, azaz a 4. helyezett Dortmund fogadja az első Gladbachot.
A két együttes jóval nagyobb múltú az előző párosnál, mégis szerényebb a közös kupahistóriájuk. 103 eddigi érmeccsükből összesen írd és mondd ­ kettő került sirra a DFB-kupa keretei közt, azok is meglehetősen távol estek egymástól. Először 1986-ban találkoztak, a 2. kupafordulóban, azt a mérkőzést 6–1-re nyerte meg a Gladbach. A következőre 17 évvel később, 2003 októberében, ugyanabban a fázisban került sor, akkor is a Borussen-Parkban csaptak össze és szintúgy a csikók ünnepelhettek a 2–1 után. Azóta „csupán” 16 év és egy nap telik el s szerdai derbiig, amelyet viszont először játszanak a Signal Iduna Parkban, az egykori Westfalrnstafdionban.
Ők is játszottak már egymással az idényben, nem túl régen két fordulóval, pontosan 11 nappaé nappal ezelőtt. A Borussia 1–0-ra győzött, de a játék olyan változatos volt, hogy mindhárom féle eredmény összejöhetett volna.

A legutóbbi bajnoki fordulóban a BVB nem tudta legyőzni a Revierderbyn a Schalkét, góltalanul végeztek a küzdő felek. Annál több találat született a Borussen-Parkban, ahol a Gladbach félrucat gólos meccsen 4­–2-re győzte le a szintén remekül futballozó Frankfurtot.

A tíz nappal ezelőtti meccs győztes gólszerzője, Marco Reus ha ismétel, a párosítás gólkirályává léphet elő. Eddig ugyanis éppen úgy 9-szer talált a Gladbach kapujába, mint az 1966-os vb-döntős csapat balszélsője, Lothar Emmerich, és amennyit Frank Mill lőtt a Dortmund hálójába. Ha tizedszer is betalál, az akár el is döntheti a nyolcaddöntőbe jutás sorsát a két gárda harmadik, második fordulóban lejátszott DFB-kupacsatáján.

 DFB-KUPA, 2. FORDULÓ. Sport1 18:15 VfL Wolfsburg–RasenBall Leipzig (kommentátor: Petur András, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Hajdu Attila); 19:45  BV Borussia Dortmund–BV Borussia Mönchengladbach (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Mészáros Ábel)

Kapcsolódó

Portugália: az örök párviadal folytatódik

Három követett bajnokságunkból a Liga NOS-t egy kicsit hanyagoltuk az utóbbi időben, igaz, maguk a portugálok sem vitték túlzásba. A válogatott szünetet követően kupamérkőzéseket rendeztek, s csak az elmúlt hétvégén folytatták az élvonal küzdelmeit. A Porto legyőzte az addigi meglepetéselső Famalicaót, így „helyreállt a világrend”: ismét a Porto, Benfica duó nézhet hátra maga mögé a bajnoki mezőny többi tagjára.
A hétközi fordulóból szerdán éppen a két óriás mérkőzését közvetítjük: a sasok az éppen a kiesési vonal felett helyezkedő Portimonense-t fogadják az Estadio da Luzban, a sárkányok a 11. helyezett Marítimo vendégeként  Funchalban tudják le 9. fordulóbeli fellépésület. Termászetesen mindketten igen jó nyerési esélyekkel.
LIGA NOS, 9., forduló. Sport2 21:15  SL Benfica­–Portimonense SC  (kommentátor: Kassai-Tóth Csaba); Sport2 23:15  CS Marítimo–FC Porto (felv., kommentátor: Haraszti Ádám)