Klassiker: indul a második Bundesliga 100-as • SportTV

Klassiker: indul a második Bundesliga 100-as

Sport TV avatar Sport TV 2019. 11. 09. 13:41    
Olvasási idő: 3 perc

A nap nagy eseménye persze a Klassiker, a jelenlegi Bundesliga-3. és -5. – ezúttal kivételesen a hazai bajorok állnak hátrébb – szuperrangadója de azért előtte megmutatjuk a negyedik Lipcsét is, hazai környezetben.

Robert Lewandowski a Klassiker abszolút gólkirálya. Bayern-sz0nekben 16 gólt szerzett eddig a Dortmund ellen, előtte a BVB-ből ötször talált a bajor kapuba (Fotó: Getty Images)

HERTHA–LEIPZIG

Némi hullámvölgy után a Lipcse szinte minden átmenet nélkül bomba formába lendült. A kupában idegenben egy hatost rúgott az addig az idényben német tétmeccsen veretlen Wolfsburgnak idegenben, egy nyolcast a Mainznak bajnokin otthon majd 2–0-ra győzött Szentpétervárott a Zenit ellen, megtartva a vezetést a G-csoport BL-táblázatán.
A Hertha jóval szerényebben teljesít, legutóbbi négy tétmeccséből egyet sem sikerült megnyernie, igaz, volt egy „győztes döntetlenje” is: a kupában, a kupában 3­–3-as döntetlen után 11-esekkel múlta felül (5-4) a másodosztályú Dynamo Dresdent az Olimpiai Stadionban. ­
A Herthánál inkább szervezeti és nem szakmai az elmúlt napok nagy híre, Jürgen Klinsmann a berlinieknél tér vissza a német futballba egy évtized után. Igaz, nem a kispadra vagy a sportigazgatói székbe, hanem a klub felügyelőbizottságának egyik tagja lesz, miután a Tennor nevű cég közel 100 millió eurós tőkeemeléssel  49.9%os részesedést szerzett a klub részvényeiből. Így a 9 tagú irányító testületbe 4 tagot delegálhat egyike lesz a Nationalelf egykori csapatvezetője, aki Amerikából hazatérése óta a válogatott meccsek televíziós szakkommentátoraként dolgozott, s akinek édesapja nagy Hertha-fan volt és kapus fia is két évig a klub szerződtetett játékosa volt.
Hogy aztán a párnázott tárgyalótermek világából vezet-e út esetleg a kispadig, azt egyelőre nem tudni…

Kapcsolódó

Hertha–Leipzig örökmérleg

Összesen: 6 mérkőzés, 1 Hertha-győzelem, 0 döntetlen, 5 Leipzig-győzelem / 6–22-es gólkülönbség. A Bundesligában: ugyanez
Berlinben: 3–0–0–3/ 3–13. Berlinben a Bundesligában: ugyanez
A legeredményesebbek (összes tétmérkőzés):. Salamon Kalou és David Selke 2-2 gól, ill. Timo Werner (6 mérkőzés–6 gól–1 lap)

BAYERN–DORTMUND

Pontosan 217 nappal az előző után rendeznek újra Klassikert, amellyel a párosítás Bundesligára vonatkozó szegmense belép a második százas halmazba. A jubileumi, századik bajnokijuk igencsak emlékezetesre sikeredett, a feljövőben lévő rekordbajnok éppen a csúcsrangadón „szétcincálta”
a már szinte rükvercben haladó BVB-t (5–0), stílszerűen éppen  abban a fordulóban előzve meg legnagyobb riválisát, egypontos előnyre fordítva a négy hónappal korábban még kilencpontos hátrányt!
A körülmények nagyot változtak az Alianz-beli hazai diadalmenet óta. Most éppen a bajorok vannak kútban, olyannyira, hogy menesztették is idény közben Niko Kovac edzőt, az arcpirító különbségű, négygólos frankfurti vereséget követően. A beugró korábbi másodedző, Hansi Flick ugyan a BL-ben győzelemre vezette a gárdát az Olympiakosz ellen (2–0), a minimális sikerélmény azonban kérdés, mekkora önbizalomfröccsöt jelent a játékosoknak a csúcsrangadóra.
Az ellenfél Dortmund önbizalmával aligha lesz probléma. A csapat túllendült a miniválságon (Inter elleni BL-vereség, gól nélküli Revierderby), hármas győzelmi sorozatban van, amelynek harmadik darabja egészen parádésra sikeredett: 0–2-es félidő után háromgólos feltámadás az Inter elleni „visszavágón”.

Az Allianz Arenában szombat este is többször összecsaphat Thomas Müller és Marco Reus, a két csapat válogatott klasszisa (Fotó: Getty Images)

A Kicker elővette a statisztikákat és tíz tényezőben is összehasonlította a két csapat eddigi Bundesliga-teljesítményét. Nem citálva ide az összes részletet, említsünk meg egy-két érdekességet! A két „gyors ember”, Kingsley Coman és Asraf Hakimi statisztikái meglehetősen hasonlóak. A francia szélső nyerte a legtöbb párharcot (116), 262 sprintet mutatott be és ő érte el a bajorok közül a legnagyobb átlagsebességet (35.66 km/óra). A marokkói BVB-csillag értékei: 115 párharcsiker, 320 sprint, 35.03 km/órás csúcssebesség. A két legnagyobb passzkirály Thiago és  Witsel. A müncheniek brazilja 91.7%-osan, a dortmundi belga 92.7%-ban juttatja jó helyre átadásait.  Joskua Kimmicjh 1017(!) labdaérintéssel a Bayern-rekorder, a BVB házi csúcstartója Akanji 200-zal kevesebbet ért a labdához. A két csúcscsatár közül Lewandowski éppen kétszer annyiszor (48) lőtt-fejelt kapura, mint Marco Reus (24). A Kicker osztályozókönyvében a dortmundi (exbayernes) Mats Hummels csapata legjobbja 2,67-tel, ennél sokkal jobb a Bayern-vezér Lewandowski 2.35-ös átlaga. 12, illetve 13 szabálytalanságával Pavard, illetve Witsel és Delaney csapara „elöljárója”, de mindketten jócskán elmaradnak a ligacsúcstartó két berlinitől, az unionos Antrichtól és a herthás Grujicstól (23-23). Az egy az egy elleni cselezések páros „meccseiből” a müncheniek 260-at, a dortmundiak 257-et nyertek meg, az egyéni rekorderek Coman (52), illetve Sancho (45).
Ilyen és hasonló mutatók nyomán a sportlap (honlap) statisztikusai arra az összegzésre jutottak, hogy inkább nem hirdetnek győztest. A döntést a fiúkra hagyják, ott az Allianz zöld gyepén…

Mi mindenesetre háromegyed órás felvezetéssel készülünk ­– remélhetően sikerül még jobban felcsigázni nézőink érdeklődését a német futball 101. bajnoki klasszikusára…

Kapcsolódó

Bayern–Dortmund örökmérleg

Összesen: 122 mérkőzés, 59 Bayern-győzelem, 30 döntetlen, 33 Dortmund-győzelem/ 233–152-es gólkülönbség. A Bundesligában: 100–46–29–25/ 195–122
Münchenben: 61–39–11–11/ 143–57. Münchenben a Bundesligában: 50–31–10–9/ 126–51
A legeredményesebbek (összes tétmérkőzés): Robert Lewandowski (16 mérkőzés–16 gól–5 lap), ill. Lothar Emmerich (9–8–0)

BUNDESLIGA, 11. FORDULÓ. Sport1 15:30  RasenBall Leipzig–Hertha BSC  (kommentátor: Kassai-Tóth Csaba, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hegyi Iván), Sport1 17:45 FC Bayern München–BV Borussia Dortmund (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Kemenes Szabolcs és Mészáros Ábel)