Az ezrediken Eb-t érne a pontszerzés • SportTV

Az ezrediken Eb-t érne a pontszerzés

Sport TV avatar Sport TV 2019. 11. 14. 09:17    
Olvasási idő: 3 perc

Csütörtökön három csoportban is az utolsó előtti fordulóra kerül sor az Európa-bajnoki selejtezősorozaton, összesen 7 mérkőzést rendeznek. Mindhárom játszó csoportban szerepel csapat, összesen öt, amely roppant közel van a jövő évi sok helyszínes Eb-döntő 24-es mezőnyébe jutáshoz. A kvintett: az ezredik hivatalos mérkőzését ünneplő Anglia, az 1976-os csehszlovák kontinensbajnok jogutódja, Csehország, a kétszeres Eb-győztes Franciaország, a 2008-as elődöntős Törökország és a jelenlegi címvédő Portugália.

Anglia 999 eddigi hivatalos mérkőzésén 441 győzelmet aratott, összesn 1064 gólt ért el. A 442. sikerhez legalább az 1065. gólra is szüksáég lesz, ám ennél többra is jurhat a csapatkapitány Harry Kane vezetésével a három oroszlános válogatott (Fotó: Getty Images)

TÖRÖKORSZÁG–IZLAND

A Senol Günes újbóli regnálása során újra a győztes útra lépő törököknek egyetlen pontocska elég lehet Izland ellen ahhoz, hogy időbe hetedikként kvalifikálták magukat az Eb-döntő csapatai közé. Egyetlen vereségüket ugyan éppen a gejzírek szigetén szenvedték el, de a világbajnok franciák elleni két mérkőzésükön 4 pontot szerezve vezetik a H-csoportot, s ha netán újra botlanának az északik ellen, az utolsó mérkőzésükön Andorrában akár még egy nem túl nehéz pótvizsgán is megszerezhetnék a döntős kalkulust. A jó korösszetételű, önbizalomhiányban egyáltalán nem szenvedő törökök azonban nek halogatnának, már ezen a találkozón megszereznék a szükséges pontocskát.
A két csapat örökmérlege erőseb az izlandiak felé billen, az eddigi 12 találkozóból 8-at az északiak nyertek, 2 végződött döntetlenül és a törökök mindössze kétszer győztek. Ám ebből az egyik éppen az előző Eb-selejtezősorozat utolsó mérkőzése volt, amelyen Selcuk Ínan 89. perces szabadrúgásgólja a franciaországi kontinensbajnokságra kijutást jelentette Konyában a hazaiaknak. (Más kérdés, hogy Izland is kijutott és kiválóan szerepelt a 2016-os tornán, egészen a negyeddöntőig menetelt.)

A csoport másik találkozóját, a Franciaország–Moldova mérkőzést felvételről mutatjuk a Sport 2-n, a portugál–litván összecsapás után.

ANGLIA–MONTENEGRÓ

Raheem Sterling csapata ötödik gólját szerzi Podgoricában, ahol az angolok 5–1-re győzték le házigazdájukat márciusban (Fotó: Getty Images)

Elsőként a futballnemzetek közül stílszerűen a játék tanítómestere, Anglia jut el nagyválogatottja millenáris mérkőzéséig. (Egyes számítások szerint Brazília már 1100-nál is jóval túl jár, de ezek között nagyon sok olyan mérkőzés is van, amely nem felel meg a „full internationals”, a teljes nagyválogatott mérkőzés kritériumainak. A szigorúbb számítás szerint az argentinok és az dél-koreaiak elleni pénteki és keddi találkozó lesz a selecao 997. és 998. mérkőzése.) A jubileumi találkozón már egy döntetlen is elég  lenne Gareth Southgate együttesének az Eb-döntőhöz, ám a három oroszlánosok győzelemmel ünnepelnének. A prágai „baleset” kivételével eddig is szokásos lehengerlő selejtezős formájukat mutatták, három hazai meccsüket  5–0-val, 4–0-val és 5–3-mal zárták, azaz átlagban négy gól fölött rúgtak és 1-nél kevesebbet kaptak. Ráadásul Podgoricából is 5–1-es sikerrel utazhattak haza, így egészséges önbizalommal kezdhetnek neki a találkozónak. Két támadójuk egyéni babérokra is törhet, a 11 gólos izraeli Zahavi és a 9 gólos orosz Dzjuba után Harry Kame és Raheem Sterling követketik a kvalifikáció góllövőlistáján 8-8 találattal. Bármelyikük egynél többször betalál, akár a gólkirályi trónra is igényt formálhat, mert  még egy koszovói látogatás is vár hétfőn az addigra nyilván már az Eb csoportmeccseire, távlatokban meg már a négyes döntőre is kacsingató angolokra. Utóbbi három találkozóját ugyanis (az Eb-ken 1984 óta már nem mérkőznek a bronzért) 2020 júliusában éppen a Wembleyben játsszák.

PORTUGÁLIA–LITVÁNIA

Cristiano Ronaldo 7 gólja közül négyet éppen Litvénia ellen szerzett a két csapat szeptemberi vilniusi találkozóján, amelyet a címvédő 6–1-re nyert meg (Fotó: Getty Images)

Cristiano Ronaldo és társai biztos nem úgy tervezték, hogy az utolsó két játéknapi mérkőzésüknek is lesz valódi tétje a sorozaton. Ám az első két fordulóban friss Nemezetek Kupája-győztesként nem bírtak el hazai pályán Ukrajnával és Szerbiával sem, s a két rivális elleni „visszavágóról” csak Belgrádból tudták hazavinni mindhárom pontot, az ukrajnai kirándulásba viszont beletört a bicskájuk, nem ők, hanem Sevcsenko tanítványai szerezték meg a három pontot és az első döntős helyet a B-csoport ötöséből.
Persze pánikra nemigen van okuk, ha a két gyengébb ellenfél, Litvánia és Luxemburg ellen egyaránt nyernek, a ponthátrányban lévő szerbek már nem tudják behozni őket. Ha már emlegettük a góllistát, „természetesen” Cristiano Ronaldo is ott van a királyjelöltek sorában, eddig  a 6 találkozón 7 gólt szerzett és a hátralévő két ellenfél bármelyike „alkalmas” lehet egy duplára vagy egy triplára a feneketlen gólvágyú CR7 számára. (Vilniusban speciel négyet vágott…)

Ha valakinek még ennyi sem lenne elég a válogatott fociból a hatnapos selejteződömping első napján, annak szeretettel ajánljuk a Bulgária–Paraguay felkészülési találkozót, amelyet az egyórás összefoglaló után a Sport1-en tekinthetnek meg.

Kapcsolódó

AZ EB-SELEJTEZŐK 23. JÁTÉKNAPJÁNAK PROGRAMJA

18:00   Törökország–Izland (H-csoport, Sport1 17:45)
20:45   Anglia–Montenegró (A-csoport, Sport1 20:30)
20:45   Csehország–Koszovó (A-csoport)
20:45   Szerbia–Luxemburg (B-csoport)
20:45   Portugália–Litvánia (B-csoport, Sport2 20:45)
20:45   Franciaország–Moldova (H-csoport, Sport1 22:45, felv.)
22:45   Albánia–Andorra (H-csoport)

SELEJTEZŐK. Sport2 17:45 Törökország–Izland (kommentátor: Haraszti Ádám); Sport1 20:30 Anglia–Montenegró (kommentátor: Kassai-Tóth Csaba, műsorvezető: Takács Rita. szakértő: Puhl Sándor); Sport2 20:30 Portugália–Litvánia (kommentátor: Fülöp László); Sport2 22:45 Franciaország–Moldova (felv., kommentátor: Petur András); Sport1 23:00 összefoglaó a nap mérkőzéseiről (kommentátor: Gyulai Miklós és Haraszti Ádám, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Puhl Sándor). Felkészülési mérkőzés. Sport1, éjféltől: Bulgária–Paraguay (felv., kommentátor: Gyulai Miklós)