MVG címe visszaszerzésére hajt • SportTV

MVG címe visszaszerzésére hajt

Sport TV avatar Sport TV 2019. 11. 24. 14:08    
Olvasási idő: 2 perc

Michael van Gerwen, a világelső a második napon tökéletes leget dobot, majd lehetetlen hátrányból visszaküzdötte magát a következó meccsén – alighanem joggal bízil benne, hogy visszaszerzi tavaly a döntőben elveszített Players Championship-bajnoki címét.

2016 és 2017 bajnoka, Michael van Gerwen 2019-ben is a Players Championship győzelmére tör, amelyre pazar formája alapján képes is lehet (Fotó: PDC/Lawrenve Lustig)

MVG csak a 18. rangsorszámmal startolt a vb előtti idei utolsó nagy tévés tornán, de ez csupán azért történhetett meg, mert jó néhányat kihagyott a 30 (!) PC-fordulóból, ami a 64-es döntőt megelőzte. Igazából kissé cinikusan azt mondhatnánk, a rengeteg fordulót csak azért rendezték, hogy ne kelljen egy sorsolási ceremóniát lebonyolítani, hiszen  a 64-es táblán mechanikus ágrajz szerint következnek az ellenfelek a továbbjutók számára. (Persze, ez nem lenne igaz, mert a nem tévés fordulóknak is megvolt a maga díjazáa, persze jóval szerényebb més nagy tornákénál.) Kis túlzással a menők számára csak az volt a fontos, hogy kvalifikáják magukat, mindegy volt, hányadik helyen.

Így például a címvédő – MVG tavalyi döntőbeli legyőzője – Daryl Gurney kizúgott az első körben, akárcsak a 4. Peter Wright. Végül azért a negyeddöntőbe olyanok kerültek, akiknek odajutását nem lehet nagy meglepetésnek minősíteni.

Gerwyn Price, a 30 forduló után a sorozat legjobbjaként  Mineheadben rajtoló walesi nagymenő csak a döntőben találkozhat a nagy MVG-vel  (Fotó: PDC/Lawrence Lustig)

A negyeddöntők sorát az eredetileg egyes sorszámmal induló Gerwyn Price nyitja a PC-besorolás szerint 40. Stephen Buntinggal (aki mellesleg a világranglistán 20.). A walesi címvédő remek szombatot teljesített, előbb 6–0-ra kiütötte Keegan Brownt, majd 10–4-gyel búcsúztatta Mensur Suljovicaot, utóbbi meccsen 102-es körátlagot teljesített? Örülök, hogy eljutottam a harmadi körbe, de még vannak azért tartalékaim. Mansur ellen jól kszállóztam is, de még joban kell játsznom, hogy megvédhessem címemet” nyilatkozta Price a bravúrnap után.
Ellenfele, Bunting is nagyszerű formában van, 105-ös átlaggal verte meg a 16 közé jutásért 6–3-ra a 8. rangsorral kezdő portugál José de Sousát, s még erre is rátett a Ryan Mekle elleni megsemmisítő 10–2-es nyolcaddöntőben, 107-es körátlagot produkálva. „Csodálatos érzés volt, két legeredményesebb játékomat produkáltam, remélhetőleg Price ellen is megőrzöm ezt a formámat. Keményen olgozom háttérben, ragyogóan érzem a játékot és magamat is” – így Bounting a szombat végén.

A második találkozóra az utolsó előtti versenyét teljesítő nagy veterán, Raymond van Barneveld és Chris Dobey vonul fel a színpadra.  A holland jól áll a szép búcsú-tervvel, előbb 6–3-mal búcsúztatta Joe Cullent, majd a háromszoros BDO-világbajnok Glen Durrantnál bizonyult jobbnak 10–3-ra, pedig az angolnak csak a befejező dupla 12 -es hiányzott egy ízben a 9 nyilas leghez.
Harmadikként játszik a nagy MVG, aki szombaton a két angol világbajnok ellen egyaránt nagyot játszott. Lewisnak dobott egy kilencnyilast, majd  1–3 és 5–6 után öt  egymást követő leget megnyerve alakította ki a 10–6-os végeredményt. „Jü nap volt, azt hiszem, a szurkolók élvezték a James elleni meccset is” – utalt a a magas körátlagokra a bajnok, aki 106-os körátlaggal győzte le a 102-t produkáló Wade-et. „Megfelelően tettem a dolgomat amegfelelő pillanatokaban mind Adrian, mind James ellen, de most az utolsó napra kell összpontosítanom. Tudom, hogy még többre vagyok képes és ezt meg isakarom mutatni a zárónapon” – nyilatkozta a 2015 óta mindössze egyetlen meccset, a tavalyi döntőt ezen a versenyen elvesztő világelső, aki egyébként a tavalyi, 2018-as világbajnok Rob Crosst a nyolacddöntőből 10:4-gyel kiverő Mervyn King ellen lép színpadra.

A  negyeddöntő utolsó összecsapása egy angol–ír derbi, az idei vb-döntős Michael Smitht búcsúztató Ian White (10–4)  William O’Connorral mérkőzik. Az ír a második körben a 3-as rangszámmal induló lengyel Ratajczykot verte meg 6–3-ra, majd a szikrázóan tehetséges német Gabriel Clemens ellen  diadalmaskodott 10–7-tel.

A negyeddöntő kört ismét 10 nyert legig játsszák, az esti elődöntőben lúóés a fináléban már 11 leget kell megnyerni a győzelemért.

DARTS PLAYERS CHAMPIONSHIP DÖNTŐ TORNA. Sport1 15:15: negyeddöntő, Sport2 20:15 elődöntő és döntő (kommentátor: Fülöp László és Gyulai Miklós, szakkommentátor: Ziegenhám Medárd)