Teljes Bundesliga-uralom, csúcsrangadóval • SportTV

Teljes Bundesliga-uralom, csúcsrangadóval

Sport TV avatar Sport TV 2019. 12. 07. 10:46    
Olvasási idő: 3 perc

Mivel a kézilabda BL rövid téli pihenőre vonult, a Bundesliga átveszi az uralmat képernyőinken. A másodvonallal kezdünk, a „főidőben” (fél 4-től) a Bayern- és a Dortmund-szurkolók is élőben láthatják kedvenceiket – előbbiek a nosztalgia-csúcsderbin a Gladbach ellen és estére is marad egy nagy Ruhr-vidéki csata. Kánaán a német futball szerelmeseinek…

Lewandowski kapura lő Zakaria mellett. A Bayern lengyel gólvágója 9 meccsen "csak" három gólt szerzett a Gladbach ellen, de ebből kettőt idén márciusban a Borussen-Parkban ért el a csapata 5–1-es sikerével véget érő találkozón (Fotó: Getty Images)

HANNOVER–AUE

Bundesliga-kalandozásunkat északon kezdjük, egy élcsapat és „menekülő” mérkőzésével. Bármilyen meglepő is, az élcsapat ezúttal nem a felülről érkező, a Bundesligából alászálló  Hannover, hanem vendége, az Erzgebirge Aue. Ha azt vesszük, hogy a legutóbbi teljes idényt követően feljutott az Union Berlin és most az érchegységiek már csak három ponttal elmaradva az osztályozós helytől vitézkednek – mintha valami mozdult volna keleten. (Igaz, közben a legnevesebb „ex-NDK-s”, a Dresden sereghajtó és útban van a 3. Bundesligába…)

A Hannover eközben csupán a 14. (de még mindig nem a legrosszabb a kiesők közül, mert Németország egyik legrégebbi klubja, a Club, azaz az 1. FC Nürnberg a  15., „lenti” selejtezős helyen áll…), azaz van honnan elrugaszkodnia.
Ami a pillanatnyi, inkább középtávú formát illeti, az elmúlt 10 találkozóját mindkét együttes 3-3-4-es mérleggel teljesítette, csak míg a H96 a múlt héten ötmeccses veretlen sorozatot megtörve győzött a St. Pauli ellen, két döntetlen és egy nyerés után kikaptak Bochumban.
Mivek tehét mindkét csapatnak van miért hajtani, jó kis meccs is kikerekedhet.
A hazaiak éppen középsővédő-problémával küszködnek, Felipe , Franke és Hübers kiesése utám Waldemar Anton is csak csütörtökön tudott a héten először edzeni a társakkal, s kérdéses, hogy játszhat-e. Kenan Kocak edző vagányul a régi futballklisével állt elő: „Mindig a kiálló csapat a pillanatnyi legjobb. Aki ott van a fedélzeten, azzal kell megoldani a problémákat.”  Nagy igazság, kérdés, sikerül-e…

DORTMUND–DÜSSELDORF

A két ifjú tehetség, Jadon Sancho (balróI) és Benito Ramon újra nagyot csatázhat a Signal-Iduna-Parkban (Fotó: Getty Images)

A BVB hármas nyertelen szériát – szokatlan ez arrafelé – zárt le a múlt héten Berlinben, egy eleinte „agyon nyert” meccsen, amelyet csaknem döntetlenre rontott, végül emberhátrányban is sikerült megőriznie egygólos előnyét. Ezzel aztán ott tolong az élbolyban, amely a gladbachi rangadó egyik lehetséges végkifejlete szerint akár még jobban összetömörödhet. Elvileg Favre csapatának nem okozhatna gondot a szokás szerint a kiesés elleni küzdelemben verekedő Düsseldorf, ám a Fortuna rendszeresen előáll a nagyok ellen egy-egy meglepetésszerű meccsel, igaz, jobbára otthonában.
A BVB svájci mesterének növeli variációs lehetőségeit, hogy Paco Alcácer már szerdától ismét a társakkal edz, mégis egyelőre úgy tűnik, a „szupercsereként” befutó spanyol ismét a kispadon kezd, Thorgan Hazard lesz az ék.  Weiglnek négy sárgája miatt vigyáznia kell, nehogy ő legyen a következő eltiltott – Hummels ugyanis berlini pirosa miatt most az. A túloldalon Ayhan van eltiltva öt sárga és a középpályás Bodzek, Morales duónak kell vigyáznia 4-4 lapja  miatt. Így elképzelhető, hogy valamelyikük helyére Zimmermann lép elő védekező középpályássá, A bal oldali „mittelfelder”, a kapitány Oliver Fink posztjára meg Barkok pályázik – Funkel mester a legutolsó pillanatig vár a kezdő végleges kijelölésével.

Kapcsolódó

Dortmund–Düsseldorf örökmérleg

Összesen: 50 mérkőzés, 23 Dortmund-győzelem, 8 döntetlen, 19 Düsseldorf-győzelem / 91–73-as gólkülönbség. A Bundesligában: 40–17–8–15/ 75–60
Dortmundban: 23–15–2–6/ 56–26­. Dortmundban a Bundesligában: 20–12–2–6/ 47–24
A legeredményesebbek (összes tétmérkőzés): Manfred Burgsmüller (17 mérkőzés, 11 gól, 2 lap), ill.  Klaus Allofs (12–12–0)

MÖNCHENGLADBACH–BAYERN

Nico Elvedi, a gladbachi védelem legtöbbször higgadt parancsnoka (Fotó: Getty Images)

Mönchengladbachba a Bayern fellépése mindig telt házat vonz, akárhogy is áll a két csapat a táblázaton. Márpedig most az a ritka eset áll fenn, hogy a Gladbach az éllovas és még a meccs után is a rekordbajnok előtt marad, hiszen négy pont az előnye a forduló meccsének lejátszása előtt.  A múlt század hetvenes élveinek nagy rivalizálása különös ízt ad azóta is a nagy összecsapásnak. Erről és a szuperderbi szalmai érdekességeiről is Mészáros Ábel kollégánk előzetesében olvashatnak sokkal bővebben.

Kapcsolódó

Mönchengladbach–Bayern örökmérleg

Összesen: 109 mérkőzés, 24 Gladbach-győzelem, 30 döntetlen, 55 Bayern-győzelem / 135–207-ss gólkülönbség. A Bundesligában: 102–24–29–49/ 128–195
Mönchengladbachban: 54–20–19–15/ 85–70. Mönchengladbachban a Bundesligában: 51–20–18–13/ 82–71
A legeredményesebbek (összes tétmérkőzés): Jupp Henckes (19 mérkőzés, 9 gól, 0 lap), ill.  Gerd Müller (25–14–2)

LEVERKUSEN–SCHALKE

Lars Bender köszönti Kai Havertzet a vezető gól megszerzése alkalmából idén májusban a BayArenában. Aztán később Burgstaller kiegyenlített és a Schalke pontot rabolt a Bayertől (Fotó: Getty Images)

A „második számú Ruhr-vidéki rangadó” két kiváló formában játszó együttes kemény csatájának ígérkezik. A hazai gárda öt, a vendég hat legutóbbi tétmeccsén veretlen maradt. A Bayer az előző körben pazar kontrajátékkal tudott nyerni Münchenben, az S04 pedig a Werder után a renek Lipcsét is két vállra tudta fektetni. A különbség egyelőre hárompontnyi a két együttes között a táblázaton, leverkuseni győzelem esetén ez elolvad.
A Bayerben Dragovic kezd a Bayern ellen kiállított, ezért eltiltását töltő Tah helyén, az újra teljesen fitt Havertz váltja Amirit a középpályán. Demirbay lehet Baumgartlingerrel szemben a „támadó 6-os”, a két szélre Bellarabi, Bailey és Diaby közül választ Peter Bosz, s még az is elképzelhető, hogy Sinkgraven kezd balhátvédben Wendell helyén. A Schalke oldalán csatárproblémák nehezítik David Wagner mester dolgát. Skrzybski ugyan felépült, de játékhiánya miatt aligha kezdhet, Uth közelítőizom-sérülése pedig tartósnak bizonyult, ő semmiképpen sem léphet pályára. Így alighanem marad elöl  a Raman, Harit duó, pedig ők eredeti posztjuk szerint inkább támadó középpályások, mint vérbeli csatárok.

Kapcsolódó

Leverkusen–Schalke örökmérleg

Összesen: 75 mérkőzés, 31 Leverkusen-győzelem, 23 döntetlen, 21 Schalke-győzelem / 126–114-es gólkülönbség. A Bundesligában: 70–31–21–18/ 113–96
Leverkusenben: 37–18–19–10/ 63–46. Leverkusenben a Bundesligában: 35–18–8–9/ 61–42
A legeredményesebbek (összes tétmérkőzés): Ulf Kirsten (20 mérkőzés, 11 gól, 5 lap), ill.  Kevin Kurányi (10–7–0)

2. BUNDESLIGA, 16. forduló. Sport1 13:00 Hannoverscher 96 SV–FC Erzgebirge Aue (kommentátor: Bartha Zoltán). BUNDESLIGA, 14. forduló. Sport2 15:15  Borussia Mönchengladbach–FC Bayern München (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Kemenes Szabolcs); Sport1 15:30  BV Borussia Dortmund–Fortuna ’95 Düsseldorf (kommentátor: Faragó Richard); Sport1 18:15  TSV Bayer 04 Leverkusen–FC Schalke 04 (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Mészáros Ábel)