Pénteken indul a darts-vb! • SportTV

Pénteken indul a darts-vb!

2019. 12. 12. 12:16    
Olvasási idő: 4 perc

2019. december 13. és 2020. január 1. között rendezik a 2020-as PDC-dartsvilágbajnokságot a londoni Alexandra Palace-ban. Az eseményt a korábbi évekhez hasonlóan a Sport TV közvetíti. Kommentátoraink és szakkommentátoraink leadták tippjeiket az eseményre.

Michael van Gerwen és Raymond van Barneveld. (Fotó: Lawrence Lustig, PDC)

Kilencvenhatan szerezték meg a jogot, hogy ott legyenek az Alexandra Palace-ban, de a végén csak egy maradhat, a világbajnok. Michael van Gerwen a címvédő, és rajta kívül még négy egykori világbajnok (Rob Cross, Gary Anderson, Adrian Lewis és Raymond van Barneveld) vesz részt a versenyen, közülük ráadásul van Barneveldnek ez az utolsó versenye, hiszen már bejelentette visszavonulását. Már csak a holland búcsúja miatt is emlékezetesnek indul ez az esemény, de remélhetőleg lesz még pár felejthetetlen pillanat.

A Sport TV csapata is készen áll már, Bartha Zoltán, Fülöp László, Gyulai Miklós és Petur András kommentálja majd az eseményeket a Vereczkey Lajos – Ziegenhám Medárd szakkommentátorpáros társaságában. Megkértük őket, hogy válaszoljanak 3 egyszerű kérdésre a vb előtt:

1. Ki a világbajnok és miért?

2. Ki lesz a meglepetésember?

3. Mi volt az eddigi legemlékezetesebb pillanatod a korábbi vb-kről?

Bartha Zoltán:

Egyben tudom megválaszolni az első két kérdést. Szerintem Raymond van Barneveld lesz a világbajnok. Nem csak azért, mert ez az utolsó világbajnoksága vagy azért, mert most ez lenne a sorsszerű, hanem azért is, mert régen volt ennyire jó szezonja. Úgy tűnik most már nem csak rendben van a magánélete, hanem épp amiatt szárnyal ismét a táblánál is.  Az előző vb-ről a legemlékezetesebb Chris Dobey és Nathan Aspinall berobbanása volt. A kommentátorállásban a Gary Anderson – Chris Dobey nyolcaddöntő és minden olyan szituáció, amikor a harmadik körig jutottak a játékosok a kilenc nyilashoz. Idén szerintem kettő is lesz a vb-n.

Fülöp László:

A tippem Michel Van Gerwen, bár amilyen jól tippelek, ezután tuti, hogy nem ő lesz a világbajnok. A legutóbbi 9 nyilasa amit Lajossal közvetítettünk szinte kötelez rá, hogy ő legyen a favoritom, de ez persze nem azt jelenti, hogy ő az első számú kedvencem. Price győzelmének jobban tudnék örülni. Megkedveltem amikor sokan megutálták. Ma már olyan, hogy meglepetés nem is nagyon létezik, mert nagyon kiegyenlített a mezőny. Bárkinek lehet rossz napja és favoritként is ki tud esni, de bárkinek kijöhet a lépés azok közül, akik nem tartoznak a közvetlen favoritok közé. Két éve Cross volt az igazi meglepetés. Az idén sok Cross szintű versenyző van, úgyhogy nem tudnék egy nevet mondani. Miután rengeteg meccset közvetítettem ebben az esztendőben nagyon összefolynak az események, így nehéz kiemelni egy emlékezetes pillanatot. Maga a vb hangulata az emlékezetes. Az, hogy tényleg ott vannak a világ legjobbjai, különleges egyéniségeket láthatsz, viszont ezúttal sem lesznek kísérő lányok /walk on girl/. Idézném Raymond van Barneveldet: „Hiányoznak majd a lányok. Számomra ők részei a dartsnak.” Sajnos ők már csak régi emlékek.

Gyulai Miklós:

Nevet nem mondanék külön, de az az érzésem, hogy új világbajnoka lesz a sportágnak. A meglepetésember az ír William „Willie” James O’Connor lesz, aki 37. a világranglistán. A legemlékezetesebb mérkőzés a 2015-ös vb döntője, amelyet Gary Anderson nyert meg 7-6-ra Phil Taylorral szemben. 

Petur András:

Gerwyn Price nyer, mert azt mondta, megveri van Gervent a nagyszínpadon, és az ember elég arrogáns ahhoz, hogy meg is tegye. Nagyon erős, hogy jövök én hozzá, hogy ne higgyek neki?! A meglepetés Cris Dobey lesz. Mostanában jól játszott, megvan a flow, messzire juthat. Amikor először megláttam Dimitri Van den Bergh bevonulását és a táncot a színpadon, az felejthetetlen volt. Megvett kilóra. Imádtam a showt, amit nyomott, azóta neki szurkolok, kár, hogy most nem megy neki. 

Vereczkey Lajos:

Bár azt gondolom minden idők egyik leginkább kiegyenlített vb-je áll előttünk, így is kimagaslik két játékos: Michael van Gerwen és Gerwyn Price a vb két abszolút favoritja, és azt várom, hogy ők játsszák majd a döntőt. Remek formája ellenére azt gondolom, hogy ezúttal még ki fog kapni Price a döntőben, és Michael van Gerwen megvédi címét! A meglepetést a legnehezebb megtippelni, hiszen számomra van most a vb-n kb. 10-15 játékos, aki odaérhet az elejére, mégis azt gondolom, hogy Gary Anderson lesz az egyik meglepetésember, mert az idei formája messze elmaradt ugyan a tőle megszokottól, de szerintem nagyon felszívja magát a vb-re, és elődöntős lesz. A legemlékezetesebb? Erre nekem könnyű a válasz :))) 2008 december… A toronymagas esélyes Phil „The Power” Taylor a negyeddöntőben találkozik a sportág egyik legszínesebb egyéniségével Wayne „Hawaii 501” Mardle-lel. A papírforma eredmény sima Taylor győzelem lenne. A mérkőzés így is indul, Taylor 3-0 ra vezet, nagyon nem megy a játék Mardle-nek, de akkor valami megváltozik. Sorra nyeri a szetteket Wayne Mardle, szépen felzárkózik, majd fej-fej mellett mennek 4-4-ig. Az öt nyert szettre menő meccs utolsó szettjében szokás szerint 2 leggel kell nyerni. Mardle egy pillanatig nem vezet, egészen 4-4-ig, ahol egy kiszálló hiba után elveszi Taylor kezdését, majd egy fantasztikus 140-es kerekítő után, kedvenc D18-as kiszállójával megnyerte a meccset! Sosem felejtem el! A sors iróniája, hogy ezek után sem tudta kedvenc játékosom megnyerni a vb-t, hiszen az elődöntőben kikapott Kirk Shepherd-től, így szerintem élete nagy lehetőségét szalasztotta el, és nem lett világbajnok…

Ziegenhám Medárd:

Szerintem egy nagyon jó vb elé nézünk! Természetesen MVG kimagaslott idén is a mezőnyből, de voltak nagyobb botlásai is. Nem lehet megnyerni minden versenyt, ő viszont erre törekszik, és általában ez a vb-ire szokta rányomni a bélyegét. Gerwyn Price számít még nagyon nagy esélyesnek, de nem tudom, hogy heverte ki a Player Championship Finals döntőjében elszenvedett vereségét. Véleményem szerint viszont egy harmadik személy fogja nyerni a vb-t, ami így már meglepetésnek fog számítani! Rob Cross, Nathan Aspinall, Gary Anderson, Raymon van Barneveld, Michael Smith, Adrian Lewis, Peter Wright, James Wade, Ian White és akár Dimitri Van den Bergh is esélyes, játéktudásban alkalmas arra, hogy nyerjen. Várok meglepetéseket a két hölgyversenyzőtől! Suzuki és Sherrock is nagyon magas szintű játékra képes. Szinte minden döntőt láttam, de az egyik kedvencem a 2013-as volt. A feltörekvő MVG majdnem megviccelte a legendát, Phil Taylort, de Taylor olyan szintű játékra kapcsolt, amit még MVG sem bírt el! Phil-kedvelőként igy ez az egyik kedvenc vb-m!

PDC-dartsvilágbajnokság: December 13-tól kizárólag a Sport TV műsorán

Első játéknap: december 13., péntek, 20 óra