Megkezdődik a 16 napos dartsőrület • SportTV

Megkezdődik a 16 napos dartsőrület

Sport TV avatar Sport TV 2019. 12. 13. 08:15    
Olvasási idő: 2 perc

Immáron hagyományosan a londoni Alexandra Palace-ben indul útjára a darts évenként nagy ünnepe, a PDC-világbajnokság. A nagyszabású verseny naptárilag 19 napon át tart, ha a karácsonyi három szünnapot levonjuk, éppen addig mint egy nyári olimpia. Bár az ötkarikás játékok még messze van, a sportág hosszú távon törekszik az odajutásra. S a körítést, a hangulatot, a szórakoztatást tekintve, nem kis mértékben a tévéközvetítések által a népszerűsége már-már vetekszik nem egy, a játékokon szereplő sportágéval…

Michael van Gerwen péntek este nekiindul, hogy először megvédje világbajnoki címét (Fotó: PDC/Lawrence Lustig)

A 19 napos, 16 versenynapos ­ küzdelemnek 96 játékos veselkedik neki, akik 3×32-es „bontásban” kerültek a világbajnoki mezőnybe. Az első 32 a hatályos világranglista (order of merit – tulajdonképpeni éves kereseti abszolút lista) 1-­32. helyezettje, ők kiemeltként a második fordulótól kapcsolódnak a küzdelembe.  ­

A második 32 a profi körverseny következő olyan halmaza, amelynek tagjai a legjobban szerepeltek az esztendő viadalain a már kiemelteken kívül. Végül a harmadik 32 kontinentális és regionális selejtezőkön vívta ki a szereplési jogot, például a két hölgyversenyző, Fallon Sherrock (Anglia) és Szuzuki Mikuru (a világ többi része).
A torna első harmadában a második és a harmadik csoportjának tagjai vívnak meg a 64-es táblára kerülésért, de hogy a legnagyobb sztárok se hiányozzanak a vb első szakaszáról, naponta egy-egy (később két) második fordulós meccset is beiktattak az egyes versenyszakaszok (session) műsorába.
Így a tenisz Grans Slamjeihez hasonlóan a nyitó napon lép fel a címvédő – s nem mellesleg világelső, egyben első kiemelt – Michael van Gerwen is. A holland zseni nagyon készül idei bravúrsorozata (7 kiemelt, tévés versenyt nyert meg) folytatására.

„Az emberek szeretnek történeteket kerekíteni, például hogy eddig még nem sikerült megvédeni a vébé-címemet, de ez engem nem zavar” – mondta a verseny nagy favoritja (4/5-höz adják  a győzelmét e vezető fogadóirodák, többek közt a verseny fő támogatója is).­ „Ezt mondták a World Grand Prix-ről is, amit aztán az idén megvédtem. Nagy célom a világbajnoki trófea megvédése, de amikor sokáig nagyon jó vagy, sokan nem akarják az újabb sikeredet. Nyáron ugyan mutattam némi gyengeséget, de most még jobban szeretnék visszazökkenni a rendes kerékvágásba és bebizonyítani, hogy tévednek, akik kételkednek bennem. Ha a legjobbamat nyújtom, a többi játékos nem tud legyőzni, ez meg kell mutatnom a színpadon, s nem szabad hibáznom. Akárki is jön az úton, egész egyszerűen el kell gázolnom” –  fogadkozott önbizalomtól telten a holland világelső.
MVG az első nap záró találkozóját vívja az egész esemény első mérkőzésének győztese, a korábbi vb-elődöntős honfitársa Jelle Klaasen és az északír Kevin Burness csatájának győztesével.

Luke Humphries  képviseli a nyitó estén a sportág első számú nagyhatalmát, Angliát (Fotó: dartsnews.com)

A nyitó este programján szerepel még a belga Kim Huybrechts és az ugyancsak holland Geert Nentjes valamint egy angol – a „sportágteremtő” házigazdák képviselője nélkül nincs vb-kezdet – , Luke Humphries és a dél-afrikai Devon Petersen összecsapása.
Az első – és a második – forduló mérkőzéseit az egyik fél harmadik megnyert szettjéig játsszák, egy szett (játszma)győzelemért három leget kell megnyerni.

(A pénzdíjakról és a fogadóirodák esélyeiről, illetve kommentátoraink és szakkommentátoraink vb-tippjeiről honlapunk korábbi írásaiban olvashatnak.)

Kapcsolódó

A PDC-vb első napjának műsora

Jelle KLAASEN (holland, a világranglista 47. helyezettje)–Kevin BURNESS (északír, 87.)
Legjobb vb-szereplés: elődöntő (2016), ill. 2. forduló (2019)
Örökmérlegük: 2 mérkőzés­­–2 Klaasen-győzelem–0 döntetlen–0 Burness-siker. Legutóbbi mérkőzés: Klaasen–Burness 6–0, Players Championship, Barnsley, a 128 között, 2019. 7. 17.

Kim HUYBRECHTS (belga, 41.)–Geert NENTJES (holland, 108.)
L. vb: negyeddöntő (2012), ill. 1. forduló (2019)
Öm.: még nem játszottak egymással. L. m.:     ­

Luke HUMPHRIES (angol, 46.)–Devon PETERSEN (dél-afrikai, 60.)
L. vb: negyeddöntő (2019), ill. nyolcaddöntő (2014, 2019)
Öm.: még nem játszottak egymással. L. m.:   

Michael VAN GERWEN (holland, 1.)–KLAASEN/BURNESS
L. vb: világbajnok (2014, 2017, 2019), ill. ld. fent
Öm.: 25–18–0–7, ill. nem játszottak. L. m.: Van Gerwen–Klaasen 6­–1, Darts Német Nagydíj, negyeddöntő, 2017. 9. 10., ill. –

Sport2 20:00  PDC-dartsvilágbajnokság, London, 1. játéknap (kommentátor: Bartha Zoltán, szakkommentátor: Vereczkey Lajos)