Meddig tart a Sherrock-tündérmese? • SportTV

Meddig tart a Sherrock-tündérmese?

Sport TV avatar Sport TV 2019. 12. 27. 01:27    
Olvasási idő: 2 perc

A mostani vb szupersztorija természetesen Fallon Sherrocké, de bármekkora érdeklődést is vált ki a sztárrá növekedett angol asszonyka, az eredeti programot nem változtatták meg miatta: az ő meccse maradt a délutáni program záró összecsapása. Estére, főműsoridőre maradt az első két kiemeltjének, s egyszersmind fő esélyesének és a mezőny versenyben maradt egyetlen kétszeres PDC-világbajnokának a mérkőzése.

Véget ér-e a Sherrock "fairytale"? (Fotó: Getty Images)

Amúgy a napon ismét hat angol versenyző lép fel, de öt párra vannak elosztva, hiszen Sherrock éppen férfi honfitársával meccsel a nyolcaddöntőért. Ebből persze következik egy „angoltalan” összecsapás is, az esti első mérkőzés a walesi Gerwyn Price és a skót John Henderson között.

Mervyn Kingnek (az előtérben) most az ősi rivális Whitlock ellen kellene bizonyítania, hogy évtized múltán is tagja a darts világelitjének (Fotó: PDC/Lawrence Lustig)

A délután az egymást legjobban ismerő páros küzdelmével indul. Simon Whitlocknak és Mervyn Kingnek ez lesz a 38. összecsapása. Már 14 éve, 2005-ben is játszottak egymással, akkor még a WDF keretei között csaptak össze. Az örökmérlegük és a világranglistás helykülönbségük sem annyira egyértelmű – bár mindkettőben az ausztrál áll jobban – , hogy bármelyiküket ki lehessen kiáltani nagy esélyesnek. Mindketten mintegy évtizeddel ezelőtt voltak fénykorukban, Whitlock 9 éve döntőzött Phil Taylor ellen, King pedig egy évre rá mérkőzött meg az elődöntőben a sportág legnagyobbjával és kapott ki tőle. Így most jó kis „retró-rangadót” vívhatnak, amelynek győztese Price-szal vagy Hendersonnal mérkőzik meg majd a negyeddöntőért.

A második találkozó egyik részese egy háromszoros világbajnok, Glen Durrant, a BDO három legutóbbi vb-jének a győztese, aki első PDC-évében bejutott a legjobb 30-ba. Ám hogy bejut-e a  világbajnoki nyolcaddöntőbe is, az kérdéses, hiszen a világ 7. játékosával, Daryl Gurneyvel kell megmérkőznie, akitől már ötször is kikapott korábban.

Vajion hányan fognak szurkolni Chris Dobey-nak pénteken az Ally Pallyben?  (Fotó: PDC/Lawrence Lustig)

A délután záró találkozója a hatalmas érdeklődéssel várt Fallon Sherrock–Chris Dobey mérkőzés. Most sem a világ élső „férfiverője” a favorit, de hét Evetts és főleg Suljovic ellen sem volt az…  Kérdés, Dobey hogy fogja viselni, hogy az Ally Pally közönségének nagy része aligha vele szimpatizál majd. A meccs győztese az előző, Gurney–­Durrant összecsapás továbbjutójával mérkőzik a 16 között.

Az est a „vice-esélyessel”, Gerwyn Price-cal kezdődik, aki győzelmével beállítaná eddigi vb-legjobbját, a tavalyelőtti nyolcaddöntőt. Az előző körben igencsak megszenvedett az ír O’Connorral, gyengébb körátlaga mellett csak jobb kiszállózásával sikerült felülkerekednie. Ugyanakkor, ugyanez a fázis volt John Henderson eddigi egyéni csúcsa is, a testes skót ezen a mérkőzésen próbál majd kilépni Anderson és Wright állandó árnyékából.

Gary Anderson – mosolygós bevonulás. Vajon a mecvcs utáni búcsú is ilyen mosolygós lesz? (Fotó: GETTYIMAGES)

Ha már Garynél tartunk, az övé a következő főszerep, megosztva Nathan Aspinallal ­ az első nyolcaddöntőben. Ők ketten érték el a verseny 6. és 7. legmagasabb körátlagát az előző fordulóban aratott győzelmükkel. Persze, nemcsak emiatt várható egészen pazar meccs közöttük, Gary (egy kicsit) a múlt, Nathan (szinte bizonyosan) a jövő – akik most a jelenben küzdenek meg egymással.

A második nyolcaddöntő – és egyben a nap záró küzdelme a világelső, címvédő Michael van Gerwen találkozója az egykori BDO-világbajnok (2014) és kétszeres World Masters-győztes Stephen Buntinggal. Utóbbi eredménylista a világ bármelyik versenyzőjét legalábbis meggondolásra késztetné. MVG ebben is különleges – aligha habozik 16­–3-as mérlegüket 17–3-ra alakítani.

Sport2 13:30 és Sport 20:00 PDC-dartsvilágbajnokság, London, a 3. forduló és a nyolcaddöntő mérkőzései (kommentátor: Fülöp László, szakkommentátor: Ziegenhám Medárd)