Angolos vagy angol(ok) nélküli elődöntő? • SportTV

Angolos vagy angol(ok) nélküli elődöntő?

Sport TV avatar Sport TV 2019. 12. 29. 09:35    
Olvasási idő: 2 perc

Elolvadt az angol tömeg, a legjobb nyolc közé már „csak” hárman jutottak el a sportág első számú nagyhatalmának képviselői közül. Amióta megrendezik a PDC-vb-t, mindössze két alkalommal fordult elő, hogy nem volt angol a nagydöntőben, 2014-ben és 2017-ben, amikor MVG egyaránt skótot vert meg a fináléban, előbb Wrightot, majd Gary Andersont. Az idei negyeddöntő három angolja nem került össze, így az is meglehet, hogy mindhárman ott lesznek a négyben, vélhetően Van Gerwen társaságában, s az is, hogy először a torna 27 esztendős históriájában még az elődöntőbe sem jut hazai versenyző a vb-n, most éppen a londoni Alexandra Palace-ban.

Mighty Mike 2013-as első döntője óta egy év kivételével mindig eljutott legalább az elődöntőig a világbajnokságon (Fotó: PDC/Lawrence Lustig)

Az első hazai „próbálkozó” Nathan Aspinall, akinek tavaly sikerült eljutnia az elődöntőbe, azaz egy győzelemmel Dimitri Van den Bergh ellen most (még?) csak az eddigi legjobbját állítaná be. Ebben a párosításban a legkisebb a két játékos köt a különbség a világranglistán, mindössze 20 hely, méghozzá az angol javára. Mindketten kétszeres világbajnokot búcsúztattak az előző körben, Aspinall Andersont verte meg 0–­1-es szettállás után 4–­2-re,  Van den Bergh pedig Adrian Lewist 0­–2-es, majd 1–3-as hátrányból fantasztikus fordítással  4–3-ra. Azaz a küzdőképességükkel sincs baj, meg a korukkal sem, mindketten 30 alatt vannak, azaz az „új hullámot” képviselik. Egymás elleni mérlegük Aspinall javára billen, mindhárom meccsüket ő nyerte meg, de ez még kis minta ahhoz, hogy valamiféle fóbia kialakulhasson a belgában. Mindenesetre nem keltene meglepetést, ha ez a találkozó csak 9 szettben dőlne el –  a  negyeddöntőben  ugyanis már az egyik fél ötödik játszmagyőzelménél ér véget a küzdelem.

Peter Wright ezúttal piros „taréjt” visel. Formáján kívül az is kérdés lesz, milyen hajjal és szerelésben pompázik majd újabb vb-negyeddöntőjében (Fotó: PDC/Lawrence Lustig)

Elvileg az lenne a normális, hogy az időben előre haladva egyre magasabb korábbi meccszámú párosok csapnának össze – most azonban nem ez történik. A délutáni második viadal résztvevőinek ugyanis az a negyeddöntő lesz az első mérkőzésük, Luke Humphries, a hivatalban kévő ifivilágbajnok még sosem meccselt a maradék mezőny doyenjével, Peter Wrighttal (a különleges öltözékű és hajviseletű skót 7 hónappal idősebb Glen Durrantnél). A hat esztendővel ezelőtti döntős negyeddöntőbe jutása persze nagyjából várható is volt, Humphries betörése is az élmezőnybe. A tapasztalat inkább a skót, a forma és a küzdőképesség – Wattimenát hosszabbításban győzte le, Huybrechtset egyenesen kiütötte – az angol mellé billentheti a mérleg nyelvét.

Az este a két – egyébként külön ágon lévő – csúcsfavorité. Gerwyn Price volt eddig a bizonytalanabb, a nehezebb győzelmeket arató, neki lesz angol ellenfele a háromszoros BDO-világbajnok Glen Durrant személyében. Utóbbi pazarul szerepel első PDC-idényében, elődöntőig jutott a csúcsversenyek közül a World Matchplayn és a Wolórld Grand Prix-n is. Ráadásul noha 8 eddigi mérkőzésükből csak hármat nyert meg, a legutóbbi sikerélmény az övé volt a Price elleni összecsapásokon,  októberben a Players Championship ír versenyének elődöntőjében 7–6-ra legyőzte az ezen a vb-n eddig a mérkőzéseken belül is  kissé hektikusan szerepő walesi klasszist.

Darius Labanauskasról ha ilyen képet készítenének vasárnap éjjel, az a világbajnokság legnagyobb meglepetése lenne (Fotó: GETTY IMAGES)

Alihgha lehet kétséges, ki a favoritja a záró összecsapásnak. A világelső, címvédő Michael van Gerwen valósággal átgázolt eddig a mezőnyön, 11 nyert szettjével szemben csak Klaasen tudott egyetlenegyet elvenni tőle.  Ellenfele a negyeddöntő legalacsonyabban rangsorolt (62.) versenyzője, Darius Labanauskas  eddig négy bravúrgyőzelmet is aratott, de egyik ellenfele sem volt megközelítőleg sem akkora klasszis, mint a manapság uralkodó Mighty Mike. Ez a másik megyeddöntúős párosítás, amelynek játékosai először mérkőznek meg egymással – rögtön egy vb-negyeddöntőben.
Őszintén szólva már az is szenzáció számba menne, ha a litván szettet tudna nyerni MVG ellen.

Kapcsolódó

A PDC-vb negyeddöntőjének műsora

Délutáni szakasz

Nathan ASPINALL (angol, a világranglistán 11.)–Dimitri VAN DEN BERGH (belga, 31.)
Legjobb vb-szereplés: elődöntő (2019), ill. negyeddöntő (2020)
Összes mérkőzésük: 3 mérkőzés, 3 Aspinall-győzelem. Legutóbbi mérkőzésük: Aspinall–Van den Bergh 6–3, Players Championship, Wigan, negyeddöntő, 2019. 6. 22. Út a negyeddöntőig: Baggish 3–1, Ratajski 4–3, G. Anderson 4–2, ill. Payne 3–0, Woodhouse 4–2, A. Lewis 4–3

Luke HUMPHRIES (angol, 38.)–Peter WRIGHT (skót, 7.)
L. vb: negyeddöntő (2019, 2020), ill. döntő (2014)
Öm.: még nem játszottak. L. m.:  – . Út nd.: D. Petersen 3–1, Wattimena 3–2, Kurz 4–2, Huybrechts 4–1, ill. Malicdem 3–2, Aszada 4–2, De Zwaan 4–3

Esti szakasz

Gerwyn PRICE (walesi, 2.)–Glen DURRANT (angol, 27.)
L. vb: negyeddöntő (2020), ill. negyeddöntő (2020)
Öm.: 8 mérkőzés, 5 Price-, 3 Durrant-győzelem. L. m.: Durrant–Price 7–6, Players Championship, Írország, elődöntő, 2019. 10. 5. Út nd.: O’Connor 3–2, Henderson 4–0, Whitlock 4–2, ill. Heta 3–0, Gurney 4–2, Dobey 4–3

Michael VAN GERWEN (holland, 1.)–Darius LABANAUSKAS (litván, 62.)
L. vb: világbajnok (2014, 2017, 2019), ill. negyeddöntő (2020)
Öm.: még nem játszottak. L. m.: –. Út nd.: Klaasen 3–1, R. Evans 4–0, Bunting 4–1, ill. Edgar 3–0, White 3–1, Hopp 4–2, Beaton 4–2

Sport1 13:30 és Sport 20:00 PDC-dartsvilágbajnokság, London, a negyeddöntő mérkőzései (kommentátor: Bartha Zoltán, szakkommentátor: Ziegenhám Medárd)