Elsőkör-zárás, ifjú zsenijelölttel és rangelsővel • SportTV

Elsőkör-zárás, ifjú zsenijelölttel és rangelsővel

Sport TV avatar Sport TV 2020. 01. 07. 10:49    
Olvasási idő: 3 perc

Kedden egyetlen női találkozó kivételével teljes lesz a férfi nyolcad- és a női negyeddöntő mezőnye, azaz csakónem befejeződik az első teljes kör a két kategóriában a londoni O2 Indigo-termében folyó BDO-dartsvilágbajnokságon. A nap folyamán pódiumra szólítják a női versenyben az első kiemeltet, a férfiban az ifjúsági világbajnokot, aki tulajdonképpen még gyerek és egy felnőtt exvilágbajnokkal meccsel…

Richard Veenstra, a kedd legmagasabb kiemeltje angol ellenféllel küzd meg a nyolcaddöntőért (Fotó: ne.com)

A délután a14. kiemelt David Evans és keddi selejtezőben a kanadai Cameront 3–1-re legyőző Nick Fullwell összecsapásával kezdődik. Evans már 24 esztendősen BDO-játékos volt, tavalyelőtt és tavaly a PDC-ben próbált szerencsét, vb-n most indul először. Jelenleg a BDO-rangsor 14.-je, a torna 12. kiemeltje, Fullwell 13 évig nyűtte a versenyeket a PDC-be, ő tavalyelőtt tért át a BDO-ra, szintén újonc a brit szervezet világbajnokságán.

A második meccs a walesi Nick Kenny és a holland Dennie Olde Kalter csatája. A brit dartsos harmadszor indul a vb-n, az első két kísérletére nem tudta túlélni az első kört, igaz, két klasszistól, Glen Durranttől és Willem Mandigerstől kapott ki. Legnagyobb sikere a tavalyelőtti World Trophy elődöntője volt. A hengelói holland 21. a világranglistán, eddig egy tornát nyert, a tavalyi British Classicot.
Ezután következik a délután női találkozója, az orosz, de Angliában élő (férje Tony Martin, korábbi PDC-játékos) Anasztaszja Dobromiszlova és a holland Sharon Prins között. Nasztya a BDO háromszoros világbajnoka (2008, 2012, 2013), emellett megnyerte a szervezet három másik major tornáját, a World Masterst, a World Darts Trophyt és a Finder Masterst is már legalább egyszer. Két fázisban, 2008–2010 között és tavaly a PDC-ben is versenyzett, 2010-ben a PDC egyetlen női vb-jén elődöntős volt. A sportág egyetlen versenyzője, aki egyazon évben, 2013-ban a soft és a steel szakágban is vb-címet nyert. Összesen 10-szer indult eddig a vb-n, a három győzelme mellett volt még egy vesztes dináléja is, további öt alkalommal meg eljutott az elődöntőig, legutóbb tavaly, amikor Lorraine Winstanleytől kapott ki  2­–1-re. Sharon Prins  sem kezdő, 2013 óta egy kivétellel minden évben indult Lakeside-ban, legjobb eredménye a 2015-ös elődöntő, amelyet Liza Ashton ellen vesztett el (0–­2). Kedvenc versenye a katalán nyílt bajnokság, amelyet eddig hatszor is megnyert. A két játékosnak ez már a 16. hivatalos összecsapása lesz, eddig az orosz kétszerannyi győzelmet aratott, mint a holland (10–5), vb-n viszont először mérkőznek meg egymással.
A délután záró meccsén lép fel a legmagasabban rangsorolt férfiversenyző, a 3. Richard Veenstra, akinek a selejtezőben a román Pascarut simán 3–0-ra legyőző Justin Hood lesz az ellenfele. A holland ötödször vesz részt a vb-n, bemutatkozó évében, 2016-ban elő, tavalyelőtt negyeddöntős volt. Major tornát még nem nyert, de döntős volt tavalyelőtt a Finder Mastersen, tavaly meg a World Darts Trophyn.

Az este a hétfőihez hasonlóan „angolos” lesz, az első három párban kizárólag hazai versenyzők dartsoznak egymás ellen. A nyitó meccset a 13. kiemelt Gary Robson játssza a selejtezőjét az amerikai Chaney ellen csak szoros 3–2-vel megnyerő Ben Hazel ellen. Robson a vb-k állandó résztvevője, 2001-es bemutatkozása óta csak a 2017-es tormát hagyta ki. Legjobb szereplése két negyeddöntőig tartó menetelés (2007 és 2009), utóbbinak a háromszoros világbajnok, hétfőn már csak momentumokban egykori önmagára emlékeztető Martin Adams vetett véget.

Este is a második párban mérkőznek a nők, az első kiemelt, négyszeres világbajnok Liza Ashton Paula Jacklinnel játszik, aki ötödször indul, de eddig valamennyi első fordulós mérkőzésén alulmaradt anélkül, hogy szettet nyert volna. Háromszor Aileen de Graaf verte meg, négy éve pedig éppen Ashton. 2014 óta összesen 8-szor játszottak egymással, mindannyiszor a favorit Liza győzött, legutóbb a tavalyelőtti török mastersverseny elődöntőjében 4–2-re.

A kölyökzseni, Leighton Bennett egy bemutatón már magát Phil Taylort is legyőzte. 14 éves és egy hónapos korában első felnőtt vb-meccsét jássza az Indigo-teremben (Fotó: darts-live.com)

Az est harmadik meccse különleges figyelmet érdemel az angol gyermekzseni, Leighton Bennett miatt, aki Scott Mitchell ellen játssza élete első felnőtt világbajnoki meccsét. A Boo Boom Boom Boom Boom (ötször Bumm-Bumm) becenevű, lincolni illetőségű srác december 2-én volt még csak 14 esztendős, de már ifjúsági világbajnok (tavaly Nathan Girvant verte meg 3–0-ra) és az idei döntőben is érdekelve van, amelyet szombaton játszik majd az ír Keene Barry ellen. Sokan már a jövő Phil Taylorját látják a fiúban, de hát futballhasonlattal élve annyi, de annyi leendő Pelét és Maradonát láttunk már, akiből aztán nem lett tartós világklasszis… Mindenestre elsőre Scott Mitchell jó értékmérő lesz számára, hiszen egyfelől sorozatban 11-edszer vb-résztvevő, másrészt világbajnok is, hiszen a 2015-ös tornát ő nyerte meg, a döntőben Martin Adams 7–6-os legyőzésével.

A nap zárómeccse egyben az est egyetlen „angolmentes” összecsapása is, az újonc francia Thibault Tricole a Ross Montgomery elleni selejtezős 3–2 után újra skót ellenféllel mérkőzik meg, Ryan Hogarth személyében, aki ugyan a 15. kiemelt, de csupán másodszor szerepel vb-n. Tavaly az első körben a szerbiai, apatini születésű magyar Ferenc Olivértől kapott ki 3–­1-re.

Kapcsolódó

A BDO-vb negyedik napjának teljes műsora

Délután

David EVANS (angol, 14. kiemelt)–Nick FULLWELL (angol) ­– férfi 1. forduló
Nick KENNY (walesi, 6.)­–Dennie OLDE KANTER (holland) – férfi 1. forduló
Anasztaszja DOBROMISZLOVA (orosz, 7.)–Sharon PRINS (holland) – női 1. forduló
Richard VEENSTRA (holland, 3.)–Justin HOOD (angol) – férfi 1. forduló
Este

Gary ROBSON (angol, 13.)–Ben HAZEL (angol) – férfi 1. forduló
Liza ASHTON (angol, 1.)–Paula JACKLIN (angol) – női 1. forduló
Scott MITCHELL (angol, 9.)­–Leighton BENNETT (angol) ­– férfi 1. forduló
Ryan HOGARTH (skót, 15.)–Thibault TRICOLE (francia) – férfi 1. forduló

 

Sport2 14:00 és 20:00 BDO-dartsvilágbajnokság, London, 4. nap (kommentátor: Bartha Zoltán, szakkommentátor: Vereczkey Lajos)