A Bayern Berlinben előzhet • SportTV

A Bayern Berlinben előzhet

Sport TV avatar Sport TV 2020. 01. 19. 12:06    
Olvasási idő: 2 perc

A Bundesliga élén haladó ötösből csak pénteken a Mönchengladbach bukott – éppen a Schalke ellen –, szombaton a Dortmund és a Leipzig is hátrányból fordítva szerzett három pontot. Vasárnapra csak a Bayern meccse maradt, a rekordbajnok éppúgy idegenben lép pályára, mint a Gladbach. Ha nyer, megelőzi vetélytársát, fellép a táblázat második helyére.

Ha a felgyőgyuló Serge Gnabry pályára lép, újra összecsaphat a Hertha hollandjával, Karim Rekikkel (Fotó: Getty Images)

HERTHA–BAYERN

A Herthát Floridába vitte edzőtáborozni Klinsmann, közben egy tréningmeccset vívott a Bundesliga-rivális Frankfurttal, amelyet le is győzött 2­­–1-re. Németországba hazatérve a Pogon Szczecinnel is megmérkőzött a berlini legénység, azt a találkozót is megnyerte 1–0-ra.
Közben volt egy kis szappanopera Klinsmann edzői licencének meghosszabbítása  ügyében. Persze, a történet hepienddel zárult, az engedélyt meghosszabbítotték, „Klinsi” leülhet a kispadra annak a klubnak a csapata ellen, amelyet játékosként két esztendőn át sikerrel szolgált, s amelynek klubvezetői még egy évet sem engedélyeztek neki edzőként az együttes élén.
A jelentős vérátömlesztés  lezajlóban van (ld. Mészáros Ábel elemző dolgozatát), kérdés, az idény hoz-e jelentősebb előrelépést. Mindenesetre, ha a csapat hazai pályán is pontot szerezne a Bayerntől, az ritka bravúrnak számítana, az elmúlt másfél évtizedben összesen két bajnoki idényben (2004–05 és 2017–18) fordult elő, hogy a két találkozó legalább egyikén ne született volna Bayern-győzelem, mindkét idényben oda-vissza remiztek egymással.
A rekordbajnok mint több éve, most is Katarban edzőtáborozott, hazatérve egyetlen felkészülési mlérkőzést vívott, azon csúnya vereségbe szaladt bele Nürnbergben. Az igazsághoz tartozik, hogy az első félidő, amikor az „első” csapat – persze, Lewandowski nélkül, Perisiccsel a cemterposzton – volt fent a pályán, 1–1-re végződött, csak a teljes csapatcsere (11 új játékos léápett a pályára a bajoroknál)  után alakult ki a második félidőben az 5–2-es nürnbergi győzelem. A Bayern góljait egyébként Alphonso Davies (34. perc, egyenlítés 0–1 után) és Tillman (83. p., szépítés 1–5 után) szerezte. (A bajorokról is olvashatnak Mészáros Ábel blogmester szakértőnktől.)
A Herthából Plattenhardt fertőzéses megbetegedés miatt hiányzik, az újonnan szerződtetett Ascacibar viszont alighanem kezdeni fog, Selke lesz a pályán előretolt csatárként.  A Bayernben Gnabry ugyan felgyógyult, már Katarban is a végén a csapattal tudott edzeni, be még nem kész a kezdőben fellépésre. A védekező és támadó középpályás kettős T. Müller, Goretzka, illetve Perisic, Coutinho összetételben kezd, elvileg Tolisso ugorhat be bármelyik pozícióba.

Kapcsolódó

Hertha–Bayern örökmérleg

Összesen: 76 mérkőzés, 13 Hertha-győzelem, 20 döntetlen, 43 Bayern-siker/ 92–175-ös gólkülönbség. Ebből a Bundesligában: 69–10–20–39/ 75–155
Berlinben: 39–9–14–16/ 55–77. Berlinben a Bundesligában: 34–8–14–12/ 45–62
Az őszi mérkőzésen: Bayern–Hertha 2–2. G.: Lewandowski (2), ill. Lukebakio, Grujics (2019. 8. 16.)
A legeredményesebbek (minden mérkőzésen): Michael Preetz (14 mérkőzés–5 gól–0 lap), ill. Gerd Müller (20–19–0)

 

PADERBORN–LEVERKUSEN

Két Sven, a leverkuseni Bender (jobbról) és a paderborni Michel fejpárbaja a két csapat augusztusi találkozóján (Fotó:  Getty Images)

Az újonc Paderborn sereghajtó, de hátránya az osztályozót jelentő helyen álló Werderrel szemben csupán 5 pont, azaz még nem teljesen reménytelen a helyzete. Steffen Baumgart edző több más csapattal ellentétben a „játsszunk minél többet” módszerrel oldotta meg a téli szünetet, csapata három tesztmérkőzésen is pályára lépett. A harmadosztályú Lotte ellen 4–1-gyel kezdett, a másodvonalbeli 0snabrück elleni 4–3-mal folytatta, majd a hannoveri 1–0-val fejezte be, azaz teljes sikerrel teljesítette a meccstriót.
A Leverkusen ugyan csak a 7., de ha nyerni tud a forduló záró mérkőzésén, a 6., Európa-ligát jelentő pozícióba ugrik előre, megelőzve a Freiburgot. A Bayer népszerű „táborhelyen” ütötte fel a tanyáját, La Mangán töltött egy hetet, közben két edzőmeccset játszva (Utrecht 3–4, St. Gallen 2–1).
Collins az 5. sárgája miatt eltiltással kezdi a tavaszt, a helyére Baumgartnak több lehetősége is van választani, a legvalószínűbb, hogy a középpályás Sabiri, valamint a két csatár, Mamba vagy Zolinski egyike kerül a kezdőbe, a felállási alapelképzelés függvényében. Peter Bosz egy-két helyen gondolkodik csak. Ha a jó felkészülést végző Alariót beteszi a kezdőbe, Volland középen rohamoz majd. Demirbay helyett Amiri kerülhet be a csapatba a jobb oldali középpályás posztján.

Kapcsolódó

Paderborn–Leverkusen örökmérleg

Összesen: 4 mérkőzés, 1 döntetlen, 3 Leverkusen-siker/ 4–9-es gólkülönbség. Ebből a Bundesligában: 3–0–1–2/ 4–0
Paderbornban: 1–0–0–1/ 0–3. Paderbornban a Bundesligában: 1–0–0–1/ 0–3
Az őszi mérkőzésen: Leverkusen–Paderborn 3–2. G.: Bailey, Havertz, Volland, ill. Michel, Mamba (2019. 8. 17.)
A legeredményesebbek (minden mérkőzésen): Sven Michel, Streli Mamba, Süleyman Koc és Moritz Stoppelkamp 1-1 gól, ill. Szon Hung Min (2 mérkőzés–2 gól–1 lap)

BUNDESLIGA, 18. forduló. Sport2 15:30 Hertha BSC–FC Bayern München (kommentátor: Haraszti Ádám); Sport2 18:00  SC Paderborn 07–TSV Bayer 04 Leverkusen (kommentátor: Fülöp László)