A nyolcaddöntőért a Celta és az Atlético • SportTV

A nyolcaddöntőért a Celta és az Atlético

Sport TV avatar Sport TV 2020. 01. 23. 13:15    
Olvasási idő: 3 perc

A Copa del Rey harmadik fordulójából, azaz a nyolcaddöntőbe jutásért folytatott 16 párharcból öt maradt csütörtökre. Ezek közül mi a Celta Vigo és az Atlético Madrid vendégjátékát közvetítjük, előbbi másodosztályú, utóbbi harmadvonalbeli ellenfél otthonában lép fel.

A Celtában még mindig a "jó öreg", 32 esztendős Iago Aspas góljaiban bízhatnak (Fotó: Getty Images)

MIRANDÉS–CELTA VIGO

A 20 LaLiga-csapatból egy-egy hullott el az első (Alavés) és a második (Getafe) nagyfordulóban, a harmadikban a Mallorca és a Valladolid (az éppen másodosztályú Zaragozától, illetve Tenerifétől kaptak ki), valamint a két tiszta La Ligás párosítás vesztese, a Levante és az Espanyol búcsúzott a küzdelmektől. A 14 továbbiból 9 továbbjutott, ha csütörtökön netán mindegyik győz, akkor csupán két alsóbb osztályú csapat kerül a nyolcaddöntő mezőnyébe.  Ez nagyjából megfelel az elmúlt esztendők átlagának, azaz a reform – egészen az elődöntőig egy mérkőzésen dől el a továbbjutás – látszólag meghozza a várt eredményt, kevesebb mérkőzéssel alakul ki hasonló erősségű mezőny, azaz csökken a nagycsapatok túlzott meccsterhelése.

A csütörtöki öt LaLiga-csapat közül talán a Celta áll a legnehezebb feladat előtt. A csapat ugyanis a kiesés elleni harcban küszködik – jelenleg 18., azaz kiesési helyen áll, igaz, csak két ponttal van elmaradva a Mallorcától.
Vendéglátója, a Mirandés a Liga 123 (ez a másodosztály „hivatalos” neve) sűrű középmezőnyében tanyázik, a 10. pozíciót foglalja el 33 ponttal, ám ha megnyeri elmaradt mérkőzését a Rayo ellen, akár a 7. helyre is előreléphet, amely már csak eggyel van az osztályozóra joogosító helyek mögött.

Ebben a kupakiírásban  a Mirandés először mindkét meccsét harmadosztályú ellenféllel szemben hosszabbításban nyerte meg idegenben, s Corutxót 5–4-re (!), az UCAM Murciát 3–­2-re győzte le. A Celta a negyedosztályú Pena Azagresát 2–­0-ra, a harmadosztályú Méridát 4–1-re verte meg, úgyszintébn idegenben. (Az „egymeccses reform” során mindig az alacsonyabb osztályú ellenfél otthonában játszanak, csak azonos ligában szereplő csapatok közt dönt sorsolás a színhelyről.)
A két együttes korábban tétmérkőzést nem játszott, először találkoznak egymással.

CULTURAL LEONESA–ATLÉTICO MADRID

Joao Felix, a szupertehetség eddig több csalódást okozott, mint örömöt szerzett az Atleti-szurkolóknak (Fotó: Getty Images)

Az Atlético korábbi önmagáhot képest szerényebben teljesít. Ugyan a BL-ben simán vette a csoportkör akadályát, ez a „Simeone-korszakban” afféle minimumnak szám0t. A LaLigában a helyezése nem rossz – a szokásos 3. helyet foglalja el a két Clásico-óriás mögött – , ám a ponthátránya aggasztó (már 8 pont), továbbra is jó, de nem a legjobb a védelme (14 gólt kapott, ugyanannyit mint a Bilbao, de a Real eggyel kevesebbet!), a fő gond a gólszerzéssel van. A 20 bajnokin elért 22 gólnál a bajnokságban csak öt csapat szerzett kevesebbet, azaz csupán a 14., holtversenyben a Bilbaóval. Ha ehhez hozzávesszük, hogy a hat BL-meccsén is csupán 8 gólt szerzett, akkor csodálkozunk rá a Barca elleni Szuperkupa-elődöntős 3 találatra. (Igaz, a döntőben meg a Real ellen egyet sem lőtt, azaz az Szk-átlag is „csak” 1.5.) Szóval, a góllövéssel van a baj, hiba szerepelnek olyan csatárok a keretben, mint Diego Costa, Morata, vagy a szupertehetségnek kikiáltott, de a matracosoknál még nem túl sokat mutató Joao Félix. Nem véletlen, hogy minden megmozgatnak a Párizsban kegyvesztett Edinson Cavani akár most téli átigazolásáért.
A házigazda Cultural Leonesa 1923 óta, azaz 97 esztendős históriája során négy spanyol bajnoki osztályt is megjárt, még élvonalbeli csapat is volt az 1955–56-os idényben, akkor Madridban 6:1-re, Leónban 4:2-re kapott ki az Atléticótól. Azóta a kupában is összefutott a két együttes még kétszer, a 2002–03-es és a 2003–04-es kiírásban egyformán a 2. fordulóban találkoztak, először 2−0-ra. másodszor 1−0-ra nyert az  Atlético Leónban.

Amúgy a CD három ízben a nyolcaddöntőig is eljutott a Spanyol Kupában (1955, 1956, 1960), mindannyiszor egy-egy nagycsapat állta az útját (Bilbao, Sevilla, Real Madrid). Úgy látszik, ez a tendencia – mármint hogy sűrűn kerül a nagyok útjába ­­– a modern korban sem hagyta el a klubot. Az elmúlt négy kupakiírásból, 2017-ben a Real Madridtól (1–6, 1–7, a 16-ba jutásért), tavaly a Barcelonától (0–1, 1–4) kapott ki ugyanebben a fázisban, most meg az Atléticóval kell megküzdenie. A csapat egyébként feljutó, a második helyen áll a Segunda B-ben a Logronés mögött. Különösen hazai pályán eredményes, legutóbbi vereségét az Estadio Minicipal Reino de Leónban 2018 októberében, a fent említett Barca elleni kupameccsen szenvedte el, azaz 15 hónapos veretlen szériában van. Ezt kellene megtörnie valahogy az Atletinek, ha a normál 90 perces játékidőben tovább akar jutni. Ellenkező esetben jön a hosszabbítás, és talán még a 11-esek is, ha remire végződik a mérkőzés, és nem a hazaiak nyernek…

COPA DEL REY, 3. forduló, a nyolcaddöntőbe jutásért. Sport2 19:00 CD Mirandés–Real Celta de Vigo  (kommentátor: Fülöp László); Sport2  21:00 Cultural y Deportiva Leonesa–Club Atlético de Madrid (kommentátor: Faragó Richard)