Luka Doncic a mai naptól ihat alkoholt Amerikában • SportTV

Luka Doncic a mai naptól ihat alkoholt Amerikában

Szabó Máté avatar Szabó Máté 2020. 02. 28. 16:16    
Olvasási idő: 2 perc

Ma ünnepli 21. születésnapját a Dallas Mavericks szlovén csodagyereke, Luka Doncic. Csak LeBron James ért el hasonló eredményeket ennyi idős koráig az NBA-ben. A mai naptól ha besétál egy amerikai kocsmába, már szeszesitalt is kaphat.

Biztos zajlik a szülinapi zsúr éppen. (Fotó: Getty Images)

Olvasom Sam Smith: The Jordan Rules című könyvét (ott van az Alley-oop díszletben is). Az abban Toni Kukocról leírtak megihlettek. Azóta jár az a fejemben, hogy

Luka Doncic tulajdonképpen Toni Kukoc feltuningolt változata.

Ő teljesíti be azokat a jóslatokat, amiket Toni Kukoctól vártak egyesek a kilencvenes évek elején, és amit ő csak részben ért el. Talán merdeknek tűnik ez a párhuzam, ha nem ismerjük a háttértörténetet, de az említett könyvben leírtak szerint Toni Kukochoz akkoriban hazajárt a Chicago Bulls vezetése Jugoszláviába (majd Horvátországba), mert azt gondolták, ő lesz az az európai játékos, aki magassága ellenére irányítót fog játszani az NBA-ben, és Jordan mellett/után ő lesz a Bulls legfontosabb játékosa. Jerry Krause, a Bulls általános igazgatója volt ennek a víziónak az atyja, ő gondolta azt, hogy az Európában (Jugoplastica majd Benetton Treviso) brillírozó fiatal majd az NBA-t is meghódítja. Ezért óriási pénzeket ígért neki, jóformán könyörgött, hogy vásárolja már ki magát az európai szerződéséből, és csatlakozzon a Chicago Bullshoz. Magasabb fizetésről alkudozott, mint amit például Scottie Pippennek fizetett…

Nem csoda, hogy 1992-ben, az olimpián Michael Jordan és Scottie Pippen azon versengett, ki fogja meg jobban Kukoc-ot, hogy a horvát fiatal levegőt se kapjon az Egyesült Államok – Horvátország meccsen.

Nem Kukocra haragudtak, hanem Jerry Krause-ra, aki nem értékelte őket eléggé.

De hogy miért írtuk ezt így le?

Azért mert Luka Doncicnak ma van a 21. születésnapja, és a szlovén zseni nemhogy Kukocot múlta jelentősen felül már ilyen fiatalon, de

LeBron James-szel vetekszik a „Minden idők legjobb 21 éves kosarasa” versenyben.

Ennek alátámasztására néhány adat:

Believe it or not, Luka Doncic is just now turning 21 😳Imagine what's next for the Dallas Mavericks' star.

Posted by NBA on ESPN on Friday, February 28, 2020

  • 21 tripla-duplája van már, ami a legtöbb, amit valaha játékos elért a 21. születésnapja előtt.
  • Volt már Év Újonca, kezdő az All-Star-gálán, és úton van az All-NBA csapattagság felé.
  • Az egyetlen játékos LeBron James mellett, aki legalább 2500 pontot, illetve 500-500 lepattanót és gólpasszt szerzett a ligában a 21. születésnapja előtt.
  • 24,2 pont a karrierátlaga, ennél csak LeBron James-nek volt magasabb a pontátlaga a 21. születésnapján. James viszont már a harmadik NBA-szezonját játszotta, amikor betöltötte a 21-et.
  • 119 NBA-meccs után beállította Jason Kidd franchise-rekordját, amikor megszerezte 21. tripla-dupláját. Kidd 500 meccset játszott a Mavericksben, az alatt jött össze a 21 (valójában a 432. meccsén érte el az utolsót).

Sorolhatnánk még Luka érdemeit, de talán már ez is elég ahhoz, hogy érezzük, korszakos zseniről beszélünk, aki nagyon sokra viszi majd.

Visszatérve Kukocra. Félreértés ne essék, Toki Kukoc csodálatos játékos volt, de nem tudta betölteni az NBA-ben azt a szerepet, amit Jerry Krause vízionált neki. Nagyon úgy tűnik, ez Doncicnak sikerült először az egykori nagy jugoszlávia területéről származó játékosok közül, de talán egész Európáról is  is elmondható ugyanez (mert Giannis nem úgy irányít, mint Luka). A horvát sokkal magasabb volt Doncicnál, soha nem volt irányító az NBA-ben, Doncic ellenben két méter feletti magassága ellenére fantasztikusan bánik a labdával, és ő szab fazont a Mavericks minden támadásának. Gyerekként a két kedvence a fentebb említett James, illetve a görög Vassilis Spanoulis voltak. Utóbbi Európában egy félisten, míg az NBA-ben szerény 31 meccs jutott neki.

Doncic viszont ilyen fiatal korára már túlnőtt a görögön, és az egész világot meghódította. Apropó, azt mondtuk, hogy az All-Star-szavazáson majdnem megelőzte LeBron James-t? A népszerűséggel tehát nincs probléma.

Boldog szülinapot, Wonderboy!

Lesz NBA a hétvégén bőven a Sport TV-n. A Golden State Warriors – Los Angeles Lakers meccset pénteken még 23:45-től meg lehet nézni. Szombaton a Sport1-en 22 órától jön az Alley-oop, majd 23 órától a New York Knicks-Chicago Bulls meccs, vasárnap pedig 21:30-tól lesz ajánlatos a Sport2-re kapcsolni, mert adjuk a Clippers-Sixers meccset.