Buli Classics: minden, amit tudni kell egy 9 gólos Leverkusen-Wolfsburgról, 1. rész! • SportTV

Buli Classics: minden, amit tudni kell egy 9 gólos Leverkusen-Wolfsburgról, 1. rész!

2020. 04. 03. 14:24    
Olvasási idő: 4 perc

Szombaton kerül a Sport TV képernyőjére a 2014-2015-ös idényben játszott, kilenc gólt hozó Leverkusen-Wolfsburg találkozó. Jöjjön egy kétrészes elemzés Mészáros Ábeltől!

A 2014-15-ös Bundesliga 21. fordulójában a 7. helyezett, a Bajnokok Ligájában az Atlético Madrid elleni nyolcaddöntőre készülő Leverkusen fogadta a második VfL Wolfsburgot. Dieter Hecking csapatának viszont már volt egy kétgólos előnye a Sporting elleni El-párharcban, igaz, az még csak a 32 közé jutásért ment. Mindenesetre Kevin de Bruynéék az első 3 bajnokin szerzett 2 pont után pont egy Leverkusen elleni 4-1-es győzelemmel indították be a szezonjukat a 4. fordulóban. Roger Schmidt viszont talán Giulio Donati 7. perces kiállítása miatt is úgy érezhette, hogy a „visszavágón” több esélye lehet. A meccs taktikai kérdéseiből az érdekesebbek ezek voltak:

– A Hecking-féle labdabirtoklós foci lassabb labdajáratásai mennyire lehetnek hatékonyak az atompresszinget játszó Roger Schmidték ellen?

-Mennyire meri-akarja Hecking megtartani-kihozni a labdát a technikás Vierinha oldalán vagy inkább több lesz a védők (különösen Rodríguez) által Bas Dostra felívelt labda a magas letámadás ellen?

– Ha áttörnek a letámadáson, mennyire lehet megállítani a 8 góllal és 11 gólpasszal rendelkező De Bruynét és a kontrákban erős Schürrle, Caligiuri duót?

-Mennyit ér a Leverkusen „papíron” (xG szerint) második legjobb védelme a meccsenkénti 2 gólt termelő VfL ellen?

Presszingparti, erős jobb oldali vendégfölénnyel

Benaglio felíveli a 4-4-2-es presszing ellen Dostnak, a 3 wolfsburgi támadó indul a lecsorgókra

Nos, az első percek sokkal inkább a letámadásról és az ebből keletkezett kaotikus helyzetekről szóltak: mindkét csapat hatvan százalék alatti pontossággal passzolt és inkább az átmeneti fázisok kaptak nagyobb hangsúlyt. A harmadik percben egy jobb oldali wolfsburgi támadás után visszakerült a Spahic által kivágott labda, és a Leverkusen Schmidt elveit követve szűkítette-csapdázta be a vendégeket az oldalvonalnál.

a létszámfölény valamint a Gustavo, Arnold duó kontra elleni védekezésbeli hibájának köszönhetően másodpercekkel később Kiessling vezethetett kontrát, további 4 segítővel. Az akció végén Bellarabi jutott tiszta lövőhelyzethez a tizenhatosnál, Benaglio bravúrral védte.

Pár perccel később Gustavo már jobban használta ki a Leverkusen területorientált presszingjének kockázatát (a vak oldali szélsőhátvéd üresen marad, így ide lehet forgatni), és egy gyors passzal Vieirinha indulhatott.

Luiz Gustavo gyors forgatása jobbra, Vieirinha előtt hatalmas terület

A hazaiak visszarendeződése egész jól sikerült, hiszen majd’ 7 ember van a labda mögött, ám Vieirinha gyors beadására szépen indult a Papadopoulos-Hilbert duó között kibúvó Dost, és egy remek, a büntetőpontról megindított csukafejessel megszerezte a vezetést.

A gól után a Wolfsburg egyre inkább igyekezett kihasználni a presszingből fakadó üres területeket, ebben főleg Dost mélységi visszamozgása (magával hozza az egyik belső védőt) játszott kulcsszerepet:

A zöld nyíllal jelzett De Bruyne ellép Lars Bendertől, így a balhátvéd Boenischnek kell besegítenie a tisztázásban. Behúzódásával azonban egy esetleges labdavesztés után üres terület nyílik mögötte, amit a Wolfsburg jelen esetben nem tud kihasználni, a labdát szerző Schürrle ugyanis egy kényszerítő után túl hosszan kapja vissza Dosttól.

A Wolfsburg jobb oldala különösen Caligiuri és Vieirinha cselezései (az első 16 percben 5 sikeres csel) és nyomástűrő képessége miatt többször is meg tudott indulni és átmenni védekezésből támadásba. A 11. percben ismét egy bal oldali bedobás után tudtak forgatni és megindulni, ám az akciónak Papadopulosz szerelése véget vetett. Egy perc múlva De Bruyne indult meg, keresztlabdájával Caligiurit találta meg, aki ismét kicselezte védőjét, ám Spahic valahogy megúszta sárga nélkül a faultot. A veszélyesen beívelt Rodríguez-szabadrúgást Leno védte, Naldo centikkel maradt csak le. A 13. percben egy Vieirinha által a lesre játszó Bayer védelem mögé indított labdát Schürrle nem tudta a kapu felé átvenni, pedig ez is lehetőség volt. A 14. percben ismét sikerült jobbra forgatni – Castro elkésett a visszalépő Arnoldról, míg Son Naldó felé mélységbe támadott le – Vieirinha megint 2:1-ben vihette Boenischre és egy De Bruyne-kiugratás után Schürrle lőtt lesgólt.  A Leverkusen középpályás- és átmenetekbeli védekezése nagyon komoly gondokkal küzdött….

Vieirinha és Caligiuri továbbra is tarthatatlan volt a szélen, sem a könnyen kicselezett Szon, sem a nem túl tisztán védekező Boenisch nem tudott mit tenni, így újabb szabadrúgáshoz jutottak a vendégek. Ezt még kifejelték Spahicék, de miután Castro letaglózta Maxi Arnoldot, Naldo jöhetett távolról. A brazil pedig ekkor már lassan tíz éve bombázta be ezeket a Bundesligában, még ha az 1:55-től látható góljához Leno kapus mellényúlása is kellett.

Mit akar a Leverkusen, és ez miért nem sikerült?

A Wolfsburg 4-1-3-1-1-es védelmi rendszerében olykor Schürrle, olykor De Bruyne támadta Leno kapust, aki egy 2-5-3-as jobb oldalra tolódott felállásban Kiesslingre igyekezett felívelni a labdákat.

A Wolfsburg szokatlanul agresszív letámadása (5.92-es PPDA értékük messze jobb, mint a 8.43-as szezonátlaguk és már a Guardiola-, Schmidt-szinten van) miatt a hazaiak ritkán tudtak kijönni a labdával, egy-két jobb oldali felpasszt kivéve. A meccs irama és a folyamatos oda-vissza presszing miatt inkább az átmeneti fázisokban és kontrákban volt keresnivalójuk, ezek főleg Kiessling és Calhanoglu lepattanóiban, illetve Bellarabinak szánt beindításokban bontakoztak ki. Bellarabi azonban, két, összesen 0.35-ös xG-t érő helyzetéből ekkor még egyet sem tudott gólra váltani.  Pedig ebben az idényben magasan élete legjobbját hozta 12 góllal, és már a német válogatott Eb-selejtezőin is állandó kezdő volt. Kétgólos hátrányban jobban feltolt szélsővédőkkel (főleg Hilbert) Castro visszalépéseivel és Lars Bender jobb oldali félterületbe húzásával igyekeztek labdát birtokolni. Itt éppen Szon és Bellarabi helycseréjét látjuk, talán nem biztos, hogy a nem túl gyors Kiessling az ideális célpontja ennek a mélységi labdának.

A veszélyt továbbra is Bellarabi remek megindulásai (a 25. percben csodálatosan tartotta meg a labdát és ültette be a hintába Knochét, de a 33.-ban is remekül fordult le két emberről) és beadásai jelentették, de a 27. percben feljegyezhettünk egy Calhanoglu-szabadrúgást – amit szokásaival ellentétben most picivel Benaglio kapuja mellé tekert.

A 29. percben egy ártatlan helyzetből 3 gólosra növelte előnyét a Wolfsburg: a Leverkusen letámadása elérte, hogy Vieirinhának előre kelljen bombáznia, de a felívelt labdát Spahic senkitől sem zavartatva Caligiurihoz fejelte. A beadás ugyan túlszállt Dost fején, ám De Bruyne begyűjtötte azt. A biciklicsel és az éles középreadás után a rövidre érkező Bas Dost (ez amúgy eposzi jelzője is lehetne) egy elképesztő sarkazással megszerezte a harmadik gólt!

Dost sarkazása

Sőt, a Wolfsburg egy gyors kirúgás után a negyediket is megszerezhette volna: Rodríguez indítását a kilépő Schürrle Leno mellett-fölött a kapufára pörgette.

A jelenet már csak azért is érdekes, mert jól mintázza a Leverkusen alapproblémáját: mivel a szélsőjük (Bellarabi) rossz szögben támadta le Naldót, így könnyen elérte azt a Wolfsburg, amit akart, és amit Schmidt meg szeretett volna akadályozni: a szélsőhátvédnak szánt passzt. Mivel Calhanoglu is fenntmaradt és úton volt – pirossal jelöltem, hogy miképpen lehetett volna jobb szögben védekezni – így Rodriguez zavartalanul indulhatott meg, és így belülröl Lars Bendernek nem lehetett esélye kiváltania jó 25 méterről.

pirossal az optimálisabb helyezkedés

Persze érdemes dicsérni a Wolfsburg struktúráját is, Schürrlét bevitték szélre, Dost visszamozgása nyitja neki a mélységi folyosót, míg De Bruyne a szélességet biztosítja, így Rodrigueznek van hova indítania.

A Wolfsburgnak még egy óriási lehetősége adódott a meccset végleg lezárni, amikor is Boenisch nem jött fel a támadással, majd labdavesztése után óriási területet hagyott maga mögött:

a kiugró De Bruyne már Lenót is kicselezte, de középre gurítását ismét csak Schürrlének nem sikerült gólra váltania, így „csak” 3 gólos wolfsburg előnnyel fordultak a csapatok.

Ha kíváncsi vagy, hogy mit talált ki Roger Schmidt a második félidőre, és hogy miképp sikerült visszajönnie a meccsben a Leverkusennek, illetve, hogy miért nyert mégis a Wolfsburg, akkor tarts velünk a második részben is.