Ma elkezdődik a keleti döntő az NBA-ben • SportTV

Ma elkezdődik a keleti döntő az NBA-ben

2020. 09. 15. 16:23    
Olvasási idő: 2 perc

Talán most még többen figyelik árgus szemekkel, mit tartogat a Clippers-Nuggets párharc hetedik meccse, mint ahányan a Celtics-Heat keleti döntő első meccsének eredményei miatt aggódnak. De semmi probléma, a Sport TV mindkét meccset közvetíti, viszont most a keleti finálé előtt jegyeznénk meg ezt-azt.

Jayson Tatum és Jimmy Butler a keleti döntőben is összecsap. (Fotó: Getty Images)

A Miami Heat a liga fiatal franchise-ai közé tartozik, míg a Boston Celtics a mai napig a legeredményesebb csapat a ligában, 17 bajnoki címmel. Az 1988-89-es szezon óta (ekkor debütált a Heat az NBA-ben) háromszor (2010, 2011 és 2012) találkozott a két csapat a rájátszásokban, ezen párharcokon kétszer nyert a Heat, és egyszer a Celtics. Legutóbb 2012-ben a keleti döntőben csaptak össze, és azt a párharcot 4-3-ra nyerte meg a Heat. Akkoriban még LeBron Jamesek, Dwyane Wade-ek, Chris Boshok, Kevin Garnettek, Paul Pierce-ek és Ray Allenek szántották fel a parkettet.

Ahogyan korábbi cikkünkben írtuk, a jelenlegi keretekből Udonis Haslem akkor pályára lépett, illetve Eric Spoelstra vezetőedző, valamint a két klubelnök, Pat Riley és Danny Ainge is dolgozott már jelenlegi pozíciójában.

Azért rohan az idő….

Az mégis elképesztő, hogy az elmúlt négy szezonból a Celtics harmadszor jut el idáig. 2017-ben és 2018-ban is a Clevelenad Cavaliers győzte le, most azonban ez nem fordulhat elő. Maximum az, hogy az azokat a csapatokat vezető LeBron Jamesszel az NBA-döntőben találkoznak. Ez a remek sorozat Danny Ainge és az edző Brad Stevens munkáját dicséri, akik tudták azt is menedzselni, hogy a három döntőben három különböző sztárirányító irányítson (vagy legyen sérült, és a cseréje szerepeljen), 2017-ben Isaiah Thomas, 2018-ban Kyrie Irving sérülése miatt Terry Rozier, 2020-ban pedig Kemba Walker. A Heat 2014 után jutott ismét ilyen magasságokba, de hatalmasat fejlődött a csapat az egy évvel ezelőttiekhez képest, ami főleg Jimmy Butler nyári érkezésének, Bam Adebayo és pár másik csapattárs fejlődésének (Dragic zseniális, Robinson is rengeteget javult), no meg a kiváló újoncoknak (Herro, Nunn) köszönhető.

Egyébként azóta, hogy bevezették a 16 csapatos rájátszás-rendszert,

sohasem fordult elő a keleti konferenciában, hogy ne legyen ott vagy a főcsoportot megnyerő vagy az alapszakaszban második helyen végző csapat,

egészen 2020-ig, hiszen a Boston Celtics harmadikként, a Miami Heat pedig ötödikként vágott neki a playoffnak.

Az alapszakaszban háromszor találkoztak, ezeken a meccseken két Celtics és 1 Heat siker született:

2-2 aktuális All-Star szerepel mindkét csapatban, Adebayo és Butler a Heatnél, illetve Tatum és Walker a Celticsben, további legalább 1 All-Star szinten játszó kosaras tolja mindkét csapat szekerét Goran Dragic és Jaylen Brown. Van tehát elég „star power” a párharcban. Ráadásul a hírek arról szólnak, hogy Gordon Hayward, a Celtics negyedik legjobb pontszerzője (17,5 ponttal) is visszatérhet majd valamikor a párharc során bokasérüléséből. Mivel csak a rájátszás első meccsén lépett pályára, az ő bevetése tartogathat azért meglepetéseket a Heatnek.

Boston Celtics – Miami Heat (keleti döntő, 1. meccs): szeptember 16., szerda 0:30 (élő) és 14:15, Sport1; szeptember 17., csütörtök 13:00, Sport2 és 23:30, Sport1

Boston Celtics – Miami Heat (keleti döntő, 1. meccs): szeptember 18., péntek 1:00 (élő), 12:45, Sport1

Persze ígéretünkhöz híven a mostanra klasszikussá váló Clippers-Nuggets párharc hetedik meccsét is adjuk, és majd az követően a nyugati döntő minden meccsét is:

Los Angeles Clippers – Denver Nuggets (nyugati elődöntő, 7. meccs): szeptember 16., szerda 3:00 (élő) és 23:15 Sport1

A nyugati döntőt a Los Angeles Lakers és jövőbeni ellenfele péntekről szombatra virradóra kezdi hajnali háromkor.