Kaplár F. József Életműdíjas: "Karrierje fél évszázada tart, és még egyáltalán nincs vége" • SportTV

Kaplár F. József Életműdíjas: „Karrierje fél évszázada tart, és még egyáltalán nincs vége”

Sport TV avatar Sport TV 2020. 09. 18. 17:10    
Olvasási idő: 2 perc

A Magyar Sportújságírók Szövetsége Életműdíjjal jutalmazta Kaplár F. Józsefet, aki 50 évet töltött a televízió képernyőjén. A díjátadók Kapiról Máté Pál mondott beszédet, ezt most változtatás nélkül közöljük.

Kaplrá F. József életműdíjat kapott az MSÚSZ-től. (Fotó: Sport TV)

20 vagy inkább már 21 éve ismerjük egymást közelebbről, abból a korból, amikor én javarészt még a tévé üveglapjának túloldalán ültem. Díjazottunk akkor annyi idős volt, mint én jelenleg, vagyis elég egyértelmű, hogy itt és most nem másról, mint az életműdíjról lesz szó.

Akkor is sokan mondták, most is sokan mondják, húsz évet simán letagadhatna, a hangja pedig még inkább dacol a korral. Szóval, közelről 20 éve láttam először dolgozni és irigykedtem. Ugyanakkor láttam közelről nem dolgozni is – és akkor is irigykedtem… Mindez Sydneyben, az olimpián történt, amikor mögötte már egy fél élet állt.

1970-ben került a Magyar Televízióhoz. Két vasat tartva a tűzben, a sportos és a híradós karrierjét is építette. A Híradónál a nyolcvanas évek elején – 33 évesen – már felelős szerkesztő és műsorvezető volt, akkor, amikor az esti fő adásnak nem ritkán 5,5 milliós nézettsége volt.

Kapott fegyelmit a Nemzetközi Valutaalap, az IMF dicséretéért. (Nem teljesen kizárható, hogy ezért ma is kapna…)

Fejelt győztes gólt a SZÚR-on – 1986-ban – amikor az újságírók 1-0-ra verték a színészeket. Juhász Jácint volt a kapus.

Akik ismerik, mindannyian mediterrán embernek tartják, aki a Monty Pythonból magyarítva mindig az élet napos oldalára nézett.

1987-ben doktori címet is szerzett, mindig elfelejtem, hogy pontosan miből, ami talán nem is csoda, mert soha nem kérkedik vele, hogy ilyenje is van…

A rendszerváltást követően azután jött egy másik élet Tele-Sporttal. Főmunkatárs, rovatvezető, majd 1998-ban megbízott főszerkesztő volt. 2000 óta pedig megszakítás nélkül együtt dolgozunk.

Ritka az olyan ember, aki szimbiózisban él a változó idővel, egyben a múló évekkel is úgy, hogy mit sem veszít a jókedvéből és a pozitív életszemléletéből.

Az sem mindennapi, hogy valaki egy lusta nyár eleji délután – idén június 6-án – csak úgy azt mondja, köszönöm, pont 50 év elég volt a képernyőn, ezért önként visszavonul a műsorvezetéstől.

Nos, Kapi ilyen srác! Ahogy én megismertem, mindig jót akart magának, de úgy, hogy közben sosem akart rosszat senki másnak! A karrierje fél évszázada tart, és még egyáltalán nincs vége, hiszen ha a képernyőn nem is, a mikrofon mögött azért még marad, remélem jó sokáig!

A Magyar Sportújságíró Szövetség Életműdíjasa 2020-ban a Sport TV örökös műsorvezetője és kommentátora, az ősz hajfesték szorgos használata ellenére is örökifjú Kaplár Fehér József.

(Máté Pál)

Kaplár F. József 2020. június hatodikán hosszabban is beszélt nekünk képernyős pályafutásáról. Épp 50 évvel azután, hogy 1970. június hatodikán először tünt fel a televízióban, az 1970-es világbajnokság Uruguay-Olaszország meccsén: