Csórók kontra csalók • SportTV

Csórók kontra csalók

2020. 10. 11. 18:55    
Olvasási idő: 2 perc

A Tampa Bay Rays-Houston Astros mérkőzéssel megkezdődnek a főcsoportdöntők az MLB rájátszásában.

A liga szegénylegényei Amerika antihősei ellen – akár így is fel lehetne vezetni az American League döntőjét az MLB-ben. A 30 csapatos ligában a Tampa Bay Rays csak a 28. a fizetések alapján, viszont az AL-ben első kiemelt. Vele szemben áll a Houston Astros, amely az előző három kiírásból kettőben döntőt játszott, egyet meg is nyert, viszont bizonyítottan csalásra építve, hiszen videós rendszer segítségével szakemberei kifigyelték a riválisok dobókkal folytatott kommunikációját, majd ezt kukákon dobolva jelezték a saját ütőiknek. Az ügyből lett pár böszme eltiltás, viszont az Astros megtarthatta a 2017-es bajnoki címét, amihez most akár újabbat is hozzátehet. Igaz, ehhez két bravúr kell, hiszen az ESPN erősorrendje szerint a még álló négy gárda (a másik ágon a Los Angeles Dodgers és az Atlanta Braves csatázik) közül a Houston a leggyengébb.

San Diegóban feszülnek egymásnak a felek, a csonka szezonra jellemző őrült tempóban. Vasárnap kezdik a négy győzelemig tartó párharcot, aminek legkésőbb a jövő szombaton vége lesz – ebből könnyű kiszámolni, hogy minden napra jut majd összecsapás. A New York Yankeest kiejtő Tampa Baynek egy nappal kevesebb ideje jutott pihenni, ugyanakkor összességében jobbnak tűnik a kerete. A dobósora (kezdők és bullpen együtt) jobbnak tűnik, mint a Houstoné, a különbséget utóbbi tapasztalatlan bullpenje jelenti. A Rays bullpenjének mélységére jellemző, hogy az alapszakaszban 12 dobó is elkönyvelhetett legalább egy-egy save-et! Az ütők terén ha csak az alapszakasz számítana, nagy fölénnyel nyerne a Rays, viszont a Houston veterán „támadói” a playoffra összeszedték magukat, és az Oakland Athletics elleni négymeccses szériában 12 home runnal jelentkeztek. Külön érdekesség, hogy a még álló négy csapat közül a Rays dobóié a legmagasabb strikeout-ráta, az Astros ütőié pedig a legalacsonyabb. Agresszív dobók agresszív ütők ellen – vidám párharcok lehetnek, talán még padot kisöprő verekedéssel is.

A dobók közül a nyitányon az egykori (2018) Cy Young-díjas Blake Snell kezd a Tampában, a harmadik MLB-idényét taposó Framber Valdez pedig a Houstonban. Snellnek nincs nagy idénye, egyetlen meccsen sem teljesített még hat komplett inninget sem, 4 győzelemmel és 2 vereséggel zárta az alapszakaszt, a playoffban pedig a legutóbbi fellépésén a New York Yankees ütői öt inning alatt „szétszedték”, ellene alapozták meg a 9-3-as győzelmüket. Eközben az 5-3-mal álló Valdez a szezonbeli 13 fellépéséből héten azért eldobálgatott legalább hét inninget.

A Sport2-n vasárnapról hétfőre virradóra 1:30-tól élőben közvetítjük a Tampa Bay Rays-Houston Astros mérkőzést.