Újonc dobók dönthetnek a hetedik meccsen • SportTV

Újonc dobók dönthetnek a hetedik meccsen

2020. 10. 18. 18:14    
Olvasási idő: < 1 perc

A Tampa Bay Rays-Houston Astros párharchoz hasonlóan a Los Angeles Dodgers-Atlanta Braves ütközetben is a végletekig feszítették a húrt a felek az MLB rájátszásában. Előbbiben nem jött össze a nagy fordítás, az Astros 0-3 után egyenlíteni még tudott, továbbjutni nem, most a Dodgers 1-3-at követően próbál bejutni a World Seriesbe.

Aligha lehetne jobb hajrája a Sport TV történetének első baseballos évének, mint hogy egymást követő két nap hetedik meccsen dőljön el a nagydöntőbe jutás, majd pedig kedd éjjel elkezdődjön a World Series. A Tampa Bay Rays-Houston Astros párharcból előbbi, az első kiemelt jutott tovább, ezen analógia alapján a mai Los Angeles Dodgers-Atlanta Braves ütközetből előbbinek kell kikerülnie győztesként, ez azonban messze nem ilyen egyértelmű. Már csak a nyerj vagy menj haza jellegű meccsek alaptermészete okán is.

De például az sem egyértelmű, ki kezd dobóként a liga talán legerősebb és leggazdagabb keretében. Merthogy az ász, Clayton Kershaw legfeljebb a bullpenben lehet (ahogyan már a hatodik meccsen is ott volt), így aztán a Tony Gonsolin, Julio Urias és Brusdar Graterol közül kerül ki a nyitó dobó. Ha közülük Gonsolin lesz a befutó, a kétezres években a főcsoportdöntőkben vagy a World Seriesben ő lesz a negyedik újonc, aki hetedik meccsen kezdhet. Korábban 18 ilyen találkozó volt, de rookie-ként csak Walker Buehler (2018), Macuzaka Dajszuke (2007) és John Lackey (2002) kezdett. Mondjuk, a négy biztosan meglesz, miután a Braves beveti a mindössze 22 éves Ian Andersont, aki eddig összesen kilencszer kezdett az MLB-ben. Ebből háromszor a playoffban, úgy, hogy ezek egyikén sem engedett pontot a riválisoknak.

Ugyanakkor a dobóknél arra is érdemes figyelni, hogy a 2016 óta lejátszott hetedik meccsek (összesen hat ilyen akadt) történetében a kezdők egyszer sem teljesítettek maratonit. A leghosszabb ideig, 6 és egyharmad inningig Zack Greinke volt a pályán a tavalyi World Seriesben. Ezen kívül még három alkalommal fordult elő, hogy egyáltalán öt inninget letudjon a kezdő dobó: Max Scherzer az előbb említett Greinke ellen, míg Charlie Morton tegnap, illetve 2017-ben. Így aztán senki se lepődjön meg négy-öt inning utáni dobócseréken.

A Sport2-n 2:15-től élőben közvetítjük a Los Angeles Dodgers-Atlanta Braves párharc 7. mérkőzését.