Csúcsrangadó az Allianzban – szökik a Bayern? • SportTV

Csúcsrangadó az Allianzban – szökik a Bayern?

2020. 12. 05. 13:50    
Olvasási idő: 2 perc

A szombat a forduló „fő napja” rendszerint Németországban – erős programot választottuk erre a hétre. Kezdünk egy északi másodosztályú regionális rangadóval, majd jönnek az élvonal éremesélyesei, a Dortmund frankfurti vendégjátéka, végül a csúcsderbi, az első és a második összecsapása Münchenből.

Lesz-e Lewa-gólöröm a Lipcse elllen is? (Fotó: Getty Images)

HAMBURG–HANNOVER

„Negatív széria negatív széria ellen” – harangozza be kissé pikírten a kicker.de a felvezetőjében a meccset. Nos, a két héttel ezelőttig kiváló, a bajnokságot vezető HSV legutóbbi három meccsét elveszítette – két bajnokit és a Viborg elleni tesztmeccset is – , míg a Hannover a ligában öt mérkőzés óta nyeretlen, két remi mellett háromszor is vereséget szenvedett.
A bajnokjelölt HSV ezzel az élről visszaesett a még osztályozót sem érő 4. helyre, de szerencséjére olyan szoros az élmezőny, hogyha a Fürth nem nyer otthon a Heiudenheim ellen, akkor a Hamburg bármilyen kicsi győzelemmel is visszaugrik a listavezető pozíciójába, s onnan folytatóhatja három esztendősre nyúló harcát a visszajutásért

FRANKFURT–DORTMUND

Tipikus jelenet Frankfurt-BVB meccsről: Kevin Trapp ment a magasan felugró Mats Hummels elől (Fotó: Getty Images)

A Kölntől elszenvedett „képtelen” múlt heti hazai vereség után a Dortmundon megnőtt a győzelmi kényszer nyomása. Miközben a BL-ben kedvezően alakultak az eredmények (a BVB gyakorlatilag továbbjutott, s közel a csoportelsőség is), a Bundesligában akár a bajnoki remények is elúszhatnak újabb pontvesztés(ek) esetén.
Az Eintracht ugyan most csak a 9., de győzelem estén akár közel kerülhet az „Európa-liga-vonalhoz” is, persze, csak ha a többi eredmény a frankfurtiak szája íze szerint alakul. Adi Hütter lehet, hogy csupán egyet változtat legutóbbi kezdőjén, Sow helyén Rode kerülhet vissza az együttesbe. Más változás csak akkor lesz, ha mégis az egycsatáros játék mellett dönt, de bármilyen félelmetes is a Borussia támadóereje, eléggé „gyáva” megoldás lenne egyetlen ékkel kiállni hazai pályán. (Persze sose felejtsük el, nézők nélkül a hazai pálya „ereje” is csökken…)
Favre mester arra kényszerül, amiben nem a legerősebb: improvizálnia kell. A „csak” negyedik hely mellett Hummels és Can tartósabbnak látszó kiesése fokozza a gondokat – bármilyen erős is a keret, most feltétlenül meg kell találnia a nyerő embereket. Hiszen még olyan „oszlopok” is meginoghatnak, mint az ifjúsága ellenére korábban elapadhatatlan góltermésűnek látszó Haaland terített betlije múlt héten a kölniek ellen…

Kapcsolódó

FRANKFURT–DORTMUND ÖRÖKMÉRLEG

Az összes tétmérkőzésen: 102 mérkőzés–34 Frankfurt-győzelem–19 döntetlen–49 Dortmund-győzelem/ 139–188-as gólkülönbség. Ebből a Bundesligában: 95–31–19–45 / 126–178. Frankfurtban: 52–25–13–14/ 93–71. Frankfurtban a Bundesligában: 48–24–13–11 / 85–64.
A legutóbbi mérkőzés: Dortmund–Frankfurt 4–0 (1–0). Gólok: Piszczek, Sancho, Haaland, Guerreiro (Bundesliga, 2020. 2. 14.). A legutóbbi három frankfurti mérkőzés: 2–2 (2019-20, Bl), 1–1 (2018-19, Bl), 2–2 (2017-18, Bl). A legutóbbi Dortmund-győzelem Frankfurtban: 0–1 (DFB-kupa negyeddöntő, 2014. 9. 21.)

BAYERN–LEIPZIG

Hogy Willi Orbán és Serge Gnabry  összecsaphat-e szombaton este az Allianz Arenában, az elsősorban Hansi Flickben és Julian Nagelsmannon múlik  (Fotó:Getty Images)

Mindig minden bajnokságban csúcscsata az aktuális első és második összecsapása. A Bayernnek ebben az idényben már volt ilyenje, a Klassiker, amelyen meg is oldotta a feladatot, a Dortmund legyőzését. Most a képlet hasonló: ha a rekordbajnok megnyeri azt a rangadót is, ötpontosra növelheti előnyét, azaz már a bajnokság közel egyharmadánál kissé fellélegezhet. Hansi Flick most learathatja rotációja gyümölcsait. Madridban ugyanis „feláldozta” a BL nyerősorozat-rekordot, cserében pihentethette állandó embereit, akiket megkímélt a spanyol fővárosban. Igazából csak a védőközéppályás-duó (”dupla hatos”) összetétele nyitott, azaz kérdés, Goretzka mellett  Tolisso helyén Javi Martínez vagy Roca játsszon.
Nagelsmann-nak jobban főhet a feje. Kell ugyanis az energia a jövő heti BL-csoportzárásra is, hiszen a legutóbbi elődöntő után most csak akkor maradhat versenyben együttese, ha legyőzi a háromszoros BEK-/BL-trófeabirtokos Manchester Unitedet.  Gulácsi biztosan kezd, Orbánnak valószínűleg csak a cserék közt jut hely az első sípszókor. Az isztambuli gólfesztiválban győztes együttesbe visszatérhet a Nkunku, Halstenberg, Adams trió bármelyike. Forsberg lehet hogy „hamis kilencesként” kap szerepet, de az is meglehet, hogy Poulsen vagy Sörloth valódi egycsatáros szisztémában próbál megküzdeni a Bayern védőivel.

Kapcsolódó

BAYERN–LEIPZIG ÖRÖKMÉRLEG

Az összes tétmérkőzésen: 10 mérkőzés–6 Bayern-győzelem–3 döntetlen–1 Leipzig-győzelem/ 17–8-as gólkülönbség. Ebből a Bundesligában: 8–4–3–1 / 13–7. Münchenben: 4–3–1–0/ 6–0. Münchenben a Bundesligában: ugyanez
A legutóbbi mérkőzés: FC Bayern–RB Leipzig 0–0 (Bundesliga, 2020. 2. 9.). A legutóbbi három müncheni mérkőzés: 0–0 (2019-20, Bl), 1–0 (2018-19, Bl), 1–1 (2017-18, Bl). A legutóbbi Leipzig-győzelem Münchenben: még sosem volt.

2. BUNDESLIGA, 10. forduló. Sport2 13:00 Hamburger SV–Hannoverscher SV 96 (kommentátor: Fülöp László).
BUNDESLIGA, 10. forduló. Sport1 15:15 SG Eintracht Frankfurt–BV Borussia Dortmund (kommentátor: Faragó Richard, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hajdu Attila); Sport1 18:15 FC Bayern München–RasenBall Leipzig (kommentátor: Faragó Richard, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hajdu Attila)