NBA: Legalább 12 napra esik ki, aki koronavírusos • SportTV

NBA: Legalább 12 napra esik ki, aki koronavírusos

2020. 12. 07. 20:08    
Olvasási idő: 2 perc

Az NBA kiadta a december 22-én rajtoló 2020-21-es szezonra vonatkozó útmutatóját. Ennek nyilván azért van jelentősége, mert az szinte borítékolható, hogy a koronavírus valamilyen szinten hatással lesz a lebonyolításra. A COVID-protokollt elolvasva szigorú szabályok lesznek, de így is enyhébbek a magyar előírásoknál.

Hatalmas siker volt az NBA-ben, hogy az orlandói buborékban sikerül százszázalékosa vírusmentesen lebonyolítani a 2019-20-as szezon kb. második felét. Közel 100 nap alatt egyetlenegy pozitív teszt sem született a Walt Disney Worldben. Igen ám, de a 2020-21-es, egyébként csapatonként 72 meccsesre rövidített szezont nem tudják az elejétől a végéig buborékban tölteni. Mostantól lesznek utazások is, ami jelentősen megnöveli a kockázatot. November 24-30. között

547 tesztet végeztek NBA-játékosokon, és közülük 48-an pozitív tesztet produkáltak,

ez már előrevetít valamit. Egy komplett útmutatót adott ki az NBA arról, mit szabad és mit nem:

  • 45 fő utazhat egy csapattal idegenben. Pont. Nincs kivétel.
  • lehet idegenben étterembe menni, de szabályozzák ezt is: kültéri étkezés vagy privát terem, illetve a liga által hitelesített éttermekről is kapnak egy listát a csapatok.
  • bárokba, bulikba, szórakoztató eseményekre menni tilos, ahogy nyilvános konditerembe, uszodába vagy wellnesbe sem mehetnek a játékosok

Ezek csak csemegék a majd 160 oldalas dokumentumból, de ezek nyilván azért vannak benne, hogy a lehető legkevesebb fertőzés zavarja meg a szezon normális működését. Ettől függetlenül előfordulhat, hogy lesz pozitív tesztet produkáló játékos. Rájuk ez vár:

Tünetmentesek:

A pozitív tesztet követően 10 napig pihenniük kell, majd kardiológiai tesztek következnek, és ha ezek rendben vannak, két napig egyedül kell edzenie, és utána állhat vissza a munkába.

Ha vannak enyhe tünetek:

Nem a pozitív teszt, hanem a tünetek megszűnése után jön a 10 nap pihenő, és ezt követi a fenti protokoll.

 Ha komoly tünetei vannak a játékosnak:

Ugyanaz vonatkozik rá, mint az enyhe tünetet produkáló játékosra, azzal az egy kitétellel, hogy a vizsgálatok után neki három napig kell egyedül edzenie, nem kettő.

Akárhogyan számoljuk, előfordulhat, hogy valaki 12 napig esik csak ki a csapattal való közös munkából egy pozitív tesztet követően. Ez első hallásra nem tűnik olyan soknak, de bízzunk abban, hogy az orvosi kivizsgálásokat nagyon komolyan veszik az NBA-játékosok esetében. Vegyük példaként Mo Bambát, az Orlando Magic centerét, aki júniusban produkált pozitív tesztet, és még mindig azon dolgozik, hogy formába hozza magát; ennyire elhúzódtak ugyanis esetében a koronavírus hosszútávú hatásai. Szerencsére csapata nem erőlteti, hogy idő előtt visszatérjen, van ideje dolgozni.

Magyarországon szigorúbbak az előírások:

Ezzel szemben Magyarországon szigorúbbak az ajánlások, tehát jobban vigyáznak a sportolókra, és bár a kezdeti rendkívül szigorú szabályzás picit enyhült, így is minimum három hét kihagyás vár minden válogatott szintű sportolóra, aki megfertőződik a vírussal.

Az Országos Sportegészségügyi Intézet állított össze egy ajánlást. Tünetmentes és enyhe tünetes válogatott és olimpiai kerettag sportolók esetén az első tünetmentes nap után legalább 1 hét fizikai kíméletet tartanak szükségesnek, elhúzódó tünetes sportolók esetén az egyéni egészségi állapot és az aktuális tünetek, panaszok függvényében a szükséges pihenőidő az OSEI által biztosított komplex szűrővizsgálat eredményéig, de legalább az első tünetmentes napot követő legalább 2 hét. Amennyiben a szűrővizsgálaton normál eredmények születnek, speciális, közvetlen és folyamatos orvosi kontroll mellett VKESZ és MOB közösen összeállított ajánlása alapján megkezdhető a válogatott, olimpiai kerettag sportoló rehabilitációja.

Összességében Magyarországon a sportorvosi engedély az első pozitív PCR tesztet, vagy az első tünetes napot követően leghamarabb 3 héttel, illetve az enyhe tünetes sportolók esetében a tünetek megszűnését követő 1 héten túl adható meg negatív PCR lelet birtokában.

Fontos megjegyezni, hogy ezek a számok a minimális kihagyást jelentik az NBA esetében és a magyar előírások esetében is, ennél csak többet hagyhat ki egy sportoló, ha a tesztek eredményei erre okot adnak.

Az NBA-szezon december 22-én veszi kezdetét, és természetesen a Sport TV közvetíti a meccseket, beleértve a december 25-i karácsonyi csemegéket is.