BL-csúcsrangadó Veszprémben • SportTV

BL-csúcsrangadó Veszprémben

Sport TV avatar Sport TV 2021. 02. 04. 09:47    
Olvasási idő: 2 perc

Őszintén szólva a késleltetett 2020-as Final fourban számított rá a kézilabdavilág, hogy ez a párosítás összejöjjön. Mi több, a szakemberek zöme a döntőre várta a mérkőzésüket, de közbeszólt a váratlan csúcsformába lendülő Kiel, amely egymás után mindkettőjüket legyőzte. Am persze nem jelenti azt, hogy májusban nem jutnak el újra Kielben, s ott nem játszhatnak. De most – biztosan játszani fognak…

A spanyol David Davis és a korábbi Batca-iokon Nagy László csk-csak kifőz valamint az örök kuparekorder ellen… ((so.hu)

BRESZT–FLENSBURG

A csúcsrangadó előtt azért mutatunk egy érdekes meccset a másik csoportból, a Szegedéből. Ezen a hazai pályán eddig verhetetlen fehérorosz bajnok fogadja az öt vb-döntőssel felálló Flensburgot. A múlt hét végi világbajnoki finálé három aranyérmese, Simon Hald, Lasse Svan és Mads Mensah Larsen, valamint az ezüstöt átvevő Jim Gottfriddson és Hampus Wanne egyaránt az FH játékosa, és egymás oldalán harcolnak a pontokért Bresztben. A mérkőzést egyébként a 8. fordulóban kellett volna lejátszani, arról halasztották el csütörtökre. A két együttes első találkozója a FlensArenában 29–29-es döntetlennel ért véget. Az egyelőre – ismert okokból – egyenetlen táblázaton a németek egyébként a listavezető Kielce mögött azonos pontszámmal, de rosszabb gólkülönbséggel állnak, a Motor a harmadik, egy mérkőzéssel elmaradva néggyel szerzett kevesebbet vendégénél. Azaz ha megtartja hibátlan hazai mérlegét, akkor kétpontnyira megközelíti a német klasszisegyüttest. Ha viszont kikap, szinte bizonyosan át kell rövid időn belül adnia a helyét a PSG-nek, amelynek jelen állás szerint csupán három egységgel kevesebbje van, de három meccsel szerepelt kevesebben a Meskovnál.

VESZPRÉM–BARCA

Rogerio Moraes is ott volt a vb-n, a 18. helyen végző brazil együttesben (Fotó: Telekom Veszprém – Vörös Dávid)

Ha a Barca a kézilabda Real Madridja, akkor a Veszprém talán az Atlético – ha futballanalógiát keresünk a kézilbdára. A katalán klub a BEK-/BL-rekorder – igaz „csak” 9 trófeája van a Real-futballisták 13-jával szemben (igaz, az elődöt is négy évvel később alapították a futballistákénál), a Veszprém meg olyan, mint a madridi matracosok – mindig ott van a tűz közelében, de a serleget még sosem sikerült elnyernie…
A Barca félelmetes sorozattal érkezik Veszprémbe: ebben a kiírásban mind  a 8 mérkőzést megnyerte, és 22 egymás utáni győzelemmel érkezett december végé Kölnbe, hogy aztán ott odavesszen a szuperszéria a Kiel ellen.
A két együttes közel 36 esztendő alatt vívott 21 eddigi eurokupa-csatájából 14-et nyertek meg a katalánok, 6-ot a magyar rekordbajnok, egyszer született döntetlen. Ők ketten szerezték eddig a legtöbb gólt az idényben a BL-csoportkörben: a Barca 290-et, a Telekom 275-ot.
A Barca mindkét kapusa éremmel térhetett haza az egyiptomivb-ről, Kevin Möller arannyal, Gonzalo Pérez de Vargas pedig bronzzal. A Veszprém viszont – talán egyedüliként a BL-mezőnyből – elmondhatja magáról, hogy a vb-n első hat helyen végzett ország mindegyikéből van vagy jelenlegi, vagy volt válogatott játékos a keretében: Dániából Lauge-Schmidt és Markussen, Svédországból Andreas Nilsson, Spanyolországból Corrales és Maqueda, Franciaországból Mahé, a mi egyiptomi csapatunkból Székely, Ligetvári és Lékai, Norvégiából pedig Tönnesen.

A csütörtöki csoportrangadó előtt idézzünk két véleményt a veszprémi klubhonlap szokásos előzetes nyilatkozatcsokrából.
David Davis edző: „A február nehéz hónap, hiszen a csapat egyik fele nagyon fáradt a világverseny után, a másik felénél pedig hiányzik a mérkőzés ritmusa. Nem egyszerű megtalálni a középutat ilyenkor. Minden évben ilyen a február, miközben fontos meccseknek nézünk elébe. A lényeg, hogy három nap alatt újra össze tudjuk rakni a csapatot, és akkor minden rendben lesz.”
Andreas Nilsson, beálló: „Kemény meccs vár ránk. Nem volt sok időnk együtt készülni a világbajnokság miatt. Jó mérkőzésre számítok, igazi csatára a csoportelsőségért. Végig küzdeni fogunk.”
Hogy aztán ez elég lesz-e egy olyan sikerhez, mint a két csapat legutóbbi, öt nap híján két éve lejátszott veszprémi meccsén született, azt nehéz megmondani. Ha igen, akkor a mi bajnokunk egyetlen pontra közelíti meg a százszázalékos mérlegét ezzel elvesztő BL-rekordert…

Kapcsolódó

VESZPRÉM–BARCA örökmérleg

Összesített kupamérleg: 21 mérkőzés, 6 Veszprém-győzelem – 1 döntetlen – 14 Barca-siker / 558­–600-as gólkülönbség. Ebből Veszprémben: 9–5–1–3 / 257–250. Az első mérkőzés: VÁÉV Építők SC KC–FC Barcelona 27–25 (13–12), KEK-elődöntő, első mérkőzés, Veszprém, 1986. 4. 13. A legutóbbi mérkőzés: Telekom Veszprém KC–Barca Lassa 29–26 (15–15), BL-csoportmérkőzés, 2019. 2. 9.

 FÉRFI KÉZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA, csoportkör. Sport1 18:30 HK Meskov Breszt­–SG Flensburg-Handewitt (kommentátor: Gyulai Miklós, szakkommentátor-szakértő: Borsos Attila, műsorvezető: Ágai Kis András); Sport1 20:30 Telekom Veszprém KC–Barca Lassa (kommentátor: Gyulai Miklós, szakkommentátor: Pásztor István, riporter: Fülöp Marcell, műsorvezető: Ágai Kis András, szakértő: Borsos Attila)