Előnyt szerez-e a kupaspecialista Athletic? • SportTV

Előnyt szerez-e a kupaspecialista Athletic?

Sport TV avatar Sport TV 2021. 02. 11. 08:58    
Olvasási idő: 2 perc

Erősen egyenlőtlenek az esélyei a spanyol nemzeti kupaküzdelem „gyengébbik” elődöntőjének. 
Minden tekintetben a 23-szoros kupagyőztes Athletic Bilbao tűnik esélyesebbnek a története során korábban mindössze 8 alkalommal a negyeddöntőig jutó, azaz a mostani szerepléssel már klubrekordot író Levantével szemben.

Sergio Postigo próbálja feltartóztatni az Athletic jelenlegi csatársztárját, Inaki Williamst (Fotó Getty Images)

A baszkok szeme fénye nem csupán a nemzeti kupában vitézkedett eddig, hanem van még három Suopercopája is – a legfrissebbet idén januárban nyerte el – , és két ízben európai kupadöntőt is játszott (igaz, mindkettőt elveszítette, az 1977-es UEFA-kupáét a Juventusszal, a 2012-es Európa-ligáét pedig az Atlético Madriddal szemben)
A két együttes örökmérlege is erősen a Bilbao felé billen, 29 tétmeccsükből 17-et nyert meg, 7 Levante-sikerrel szemben, 5 remi mellett. Ezeket egytől egyig a LaLigában játszották, kupameccsen most találkoznak először.
Ebben a bajnokságban a október 18-án ugyancsak a San Mamésben találkoztak, azt a mérkőzést Berenguer 69., és Williams 79. percben elért találatával az Athletic nyerte meg. Ugyanakkor a bajnoki táblázaton 22 forduló után a Levante áll jobban, 27 ponttal a 9., míg csütörtöki hátigazdája kettővel kevesebb egységet gyűjtve a 11. helyezett (mindkét együttesnek egy elmaradt mérkőzése van). A legutóbbi játéknapon mindketten otthon léptek pályára, s mindketten remiztek: a Levante szombaton játszott 2–2-t a Granadával, az Athletic vasárnap végzett 1–1-gyel a másik valenciai csapattal, a CF-fel.
Az idei kupakiírásban a baszkok mindhárom meccsüket idegenben vívták meg, egyformán 2–1-gyel ütötték ki az Ibizát és az Real Madridot kiejtő Alcoyanót, majd az elődöntőben a 90. percben egyenlítve végül 11-esekkel kerekedtek a Betis fölébe. A Levanének hosszabb volt az útja (mert az Athletic a szuperkupa miatt később kapcsolódott a küzdelmekbe), öt meccséből az első négyet játszotta idegenben. Előbb a Murciát 5–0-val, majd a Portugaletét 2–1-gyel intézte el, majd a harmadik körben szintén 11-esekre kényszerült a Fuenlabrada ellen (1–1 után 4-2). Ezt kivette a nyolcaddöntő 4–2-je Valladolidban, s végül a nagy bravúr a 8 között , már hazai pályán a Vilarreal legyőzése a 120. percben (!) elért Roger-góllal. Az igazi „bónusz” azonban a döntőbe jutás lehetne, ehhez 180 (vagy 210) perce kőkemény küzdelem vár a „kicsikre” a spanyol kupák történetének második legeredményesebb klubja ellen, az első felvonásban a félelmetes San Mamésben. (Amely persze a hazai szurkolók nélkül azért persze jóval kevésbé félelmetes…)

COPA DEL REY. Sport2 21:00 Athletic Club de Bilbao–Levante UD elődöntő, első mérkőzés (kommentátor: Fülöp László)