Csoda az NBA-ben: Derrick Rose az igazi szuperhős • SportTV

Csoda az NBA-ben: Derrick Rose az igazi szuperhős

Szabó Máté avatar Szabó Máté 2018. 11. 01. 11:52    
Olvasási idő: 2 perc

Többévnyi szenvedés, térdműtétek sorozata és a visszavonulás gondolatának elhessegetése után Derrick Rose tegnap este karriercsúcsot, 50 pontot szórt a Utah jazz ellen. Mi elérzékenyültünk, és ez nagyon jó érzés. Könnyezve mosolyognak a csapattársak, az NBA-sztárok és a szurkolók, hiszen egy igazi szuperhőst látnak.

Nehéz szavakba önteni, milyen érzések kavaroghatnak most Derrick Rose fejében, hiszen már mi szurkolók is rettenetesen elérzékenyülünk attól, ahogyan látjuk, karriercsúcsot jelentő 50 pontot dobott a Utah Jazz ellen.

Az előző rekordja 44 pont volt (a 2011-es rájátszásban dobta az Atlanta ellen), az alapszakaszban kétszer érte el a 42 pontot, mindkétszer 2011-ben), a Timberwolvesban 28 pontig tudott eddig csak jutni. Azóta annyi szenvedésen ment át, és sokan annyiszor elmondták, hogy ennyi sérülés után, és ilyen rossz állapotban lévő térdekkel ő már nem lehet a régi, és soha nem fogja befutni azt a karriert, amit a képességei alapján járt volna neki. Ez utóbbi sajnos biztosan igaz, hiszen éveket vesztett a műtétjei sorozatával,

DE tegnap este a régi Derrick Rose visszatért közénk.

És ahhoz, hogy ezt megértse mindenki, mi is történt pontosan, egy rövid történeti áttekintést kell írnunk arról, miken ment át.

  • 2011-ben 22 évesen lett minden idők legfiatalabb MVP-je (robbanékony, energikus, dinamikus, villámgyors játékot mutatott, nagyon sokat várt tőle mindenki).
  • 2012-ben a rájátszás első meccsén a bal térdében elszakadt az elülső keresztszalagja. Innen azért gond nélkül vissza szoktak térni játékosok, az alapvető kérdés az szokott lenni, veszítenek-e a tempójukból, fizikumukból. Neki azonban ennél súlyosabb kérdésekkel kellett ezt követően megküzdenie, ekkor kezdődött el ugyanis többéves kálváriája.
  • 2013 őszén tért vissza, azonban tíz meccs után a meniszkusza sérült meg (hétköznapi nevén porcleválása lett), de ezúttal a jobb térdében.
  • 2015-ben is ugyanaz a jobb térd sérült meg, ami másfél évvel korábban. Egyre biztosabbá vált, hogy az ő térdei nem bírják az NBA szintű terhelést. De mindig visszatért.
  • 2016-ban a New York Knickshez cserélte a Bulls, és 2017-ben itt is megsérült a meniszkusza, de ezúttal a bal térdében…Ez már a negyedik térdműtétje volt 5 év alatt.
  • 2017-ben nyáron a Cleveland Cavaliershez írt alá, ahonnan pár hónap után majdnem visszavonult a sok sérülés miatt ITT  és ITT írtunk erről. Azt gondoljuk, ekkor került mélypontra ő maga lelkileg és a karrierje is.
  • 2018 februárjában a Cavaliers februárban elcserélte a Utah jazzhez, de soha nem lépett pályára a csapatban, kirakták a keretből.
  • 2018 márciusában egykori Bullsos edzője, Tom Thibodeau nyújtott neki mentőövet, és lehetőséget kapott Minnesotában, amire rá is szolgált. 

A Timberwolvesnál nincs jó hangulat idén, erről Jimmy Butler gondoskodik, és ilyen előjelek után éppen a Jazz ellen összejön egy ötven pontos meccs Derrick Rose-nak. Csoda, hogy elérzékenyült a meccs után? És csoda, hogy a csapattársai is úgy ölelték, mintha bajnoki címet nyertek volna?

Aki valaha élt már át térdsérülést, az pontosan tudja, milyen nehéz a felépülés ezekből a sérülésekből, és hogy milyen izomtömeget veszít egy-egy ilyen időszakban az ember, és mennyi munka (időben és energiában) visszaszerezni azt, azután újra formába lendülni, bízni benne, hogy minden rendben lesz, majd bírni a tempót. Pokoli.

Mikor megkérdezték, mit jelent neki az 50 pontos meccs, könnyek között annyit mondott: „MINDENT. Szétdolgoztam a belem. Ezt a klubért, a szurkolókért tettem, nélkülük nem tudtam volna így játszani.”

De Rose itt van, és ahogyan többen fogalmaztak, Halloweenkor a 2011-es Derrick Rose-nak öltözött, LeBron James szerint pedig Derrick Rose megmutatta, hogy ő még mindig egy szuperhős.

Volt csapata, a Chicago Bulls is boldog:

Nagyon sok NBA-sztár fogalmazta meg pozitív gondolatait a közösségi médiában Rose miatt, de talán Dwyane Wade tette ezt a legszebben:

„A világ mindán kosárlabdaszurkolója jól érezheti most magát DRose miatt. A mai este arra volt példa, hogy soha nem szabad feladni, és ha mások is hisznek benned, csodálatos dolgok történhetnek. Úgy mosolygok, mintha én dobtam volna 50-et. Gratulálok egy jó havernak!”

MI IS!