LeBron James 14 év után pihenhet • SportTV

LeBron James 14 év után pihenhet

Szabó Máté avatar Szabó Máté 2019. 03. 15. 18:31    
Olvasási idő: 3 perc

A Los Angeles Lakers és így természetesen LeBron James szinte biztosan kihagyja majd a 2019-es rájátszást. Lehet ennek pozitív oldala is, hiszen James 13 éve nem tudott áprilistól pihenni, ráadásul az elmúlt nyolc évben döntőt játszott. Talán éppp ez kell neki, és még egy sztár, mondjuk Kawhi Leonard a csapatba, hogy jók legyenek jövőre. És hogy miért épp Kawhi? Egy elkapott fél mondatból sokan gondolják, hogy kivetette rá a hálóját.

Majd dumálunk. Tudod miről? Amiről nem beszélünk... (Fotó: Vaughn Ridley/Getty Images)

Matematikailag még nem dőlt el, de gyakorlatilag már mindenki tényként kezeli, hogy a Los Angeles Lakers lemarad a rájátszásról. A nyugati 11. helyen állnak az aranysárga-lilák, még 14 meccset játszanak, és 7,5 meccs hátrányban vannak a jelenlegi nyolcadik Los Angeles Clippers-szel szemben (a Clippers 39-30-cal áll, a Lakers 31-37-tel). Már azt is elárulták, hogy LeBron James, a csapat nyáron szerződtetett legnagyobb sztárja perclimiten lesz, és meccseket is hagy majd ki.

Persze, mindenki csalódásról beszél Los Angelesben, van, aki megkérdőjelezi James hagyatékát (ez szerintem butaság – a szerk.), mert ezzel a tehetséges fiatal kerettel nem tudott csodát tenni. Sőt, Jeff Van Gundy, korábbi NBA-edző, jelenlegi szakértő odáig ment, hogy nem a csapattársakat kell elcserélni Los Angelesből, hanem LeBron Jamest. A Bleacher Report utánament ennek a témának, és megkérdezett egy-két vezetőt, ő cserélne-e, és ha igen kit adna James-ért, és a legviccesebb az a névtelen GM volt, aki nagyképűen azt mondta, hogy a mostani James-ért maximum egy védett első körös draft picket adna. Ez azért elég nagy túlzás, és nem hiszünk neki.

Ami viszont tény: A Lakers tényleg borzasztó képet mutatott a szezon második felében.

Több kisebb mellett két fő törés volt a csapat életében:

  1. Az egyik, hogy állítólag Magicc Johnsonék Anthony Davisért szinte a komplett fiatal keretet felajánlották a New Orleans Pelicans-nek szezon közben a trade deadline előtt. Képzelje el mindenki, milyen motiváló lehet az egy 20-22 éves fiatalnak, ha minden nap legalább 10 hírben olvassa azt, hogy a csapata meg akar tőle válni! Végül össze sem jött az üzlet…Totális bukó. A játékosaid miért küzdjenek érted, ha tudják, nem is akarod őket, és ha azt gondolják, nyáron az első cserébe bedobnak egy kicsit is jobb játékosért? Tény, hogy látszólag James nem mentorálta a fiúkat úgy, ahogyan várták tőle.
  2. LeBron James több meccsett hagyott ki sérülés miatt, mint korábban bármikor. December 25. és január 31. között 17-et, és még egy meccset. Összesen tehát 18-at (eddig). UPDATE: Nem lép pályára a Detroit Pistons ellen sem pénteken.

Az elsőre nem tudunk szépet mondani, de ez utóbbi miatt akár még jól is jöhet LeBron Jamesnek, végre pihenhet egy picit, ha nem az egyéb üzleti érdekeltségeivel fog foglalkozni.

Mert gondoljunk bele,

Kb. 1440 NBA-meccs (1432 és 1445 között valamennyi) NBA-meccs lesz a lábában a szezon végén, + 3 olimpián szerepelt (2004, 2008, 2012), azokon 24 meccset játszott (és végigcsinálta a felkészülést).

A Lakers a 2018-19-es szezon utolsó alapszakasz-meccsét április kilencedikén játssza. Utoljára 2005-ben ért véget számára a szezon áprilisban, azóta kilencszer (2007, 2011-2018) a fináléig jutott, így az utolsó pillanatig pályán volt, 2009-ban a keleti döntő, 2006-ban és 2008-ban és 2010-ben a rájátszás második köre volt a végállomás.

Amennyiben csak az elmúlt nyolc finálét nézzük, minden évben június 8-21. között ért számára véget a szezon, ehhez képest az április 9-e nagyon korainak tűnik, és talán ez még jól is jöhet a 34 éves játékosnak.

Ördögöt nem festünk a falra, ez alapszabály, de Kobe Bryant 34 évesen szakította el az achillesét egy túlhajszolt alapszakasz egyik utolsó meccsén, Jordan pedig 35 évesen vonult vissza másodszor a Chicago Bulls-ból. Mert James sem lesz fiatalabb, és bár tudjuk, hogy az NBA-ben biztosan, de talán az egész világon nincs még egy olyan jó genetikájú sportoló, aki annyit tesz az egészségéért és a prevencióért, mint ő, de talán épp ez a két hónap pihenő kell neki, hogy újult erővel, még motiváltabban kezdje majd el a következő szezont. A legfőbb célját a 2018-19-es szezonban elérte, beérte Michael Jordant a pontszerzési örökrangsorban, most újakat kell keresni.

Ehhez persze kellenek jó játszótársak is a 2019-20-as szezonra, és nem titkolja a Lakers, hogy szeretne még legalább egy sztárt szerezni James mellé. Jimmy Butler, DeMarcus Cousins, Kevin Durant, Tobias Harris, Kyrie Irving, Klay Thompson és Kemba Walker mellett Kawhi Leonard neve szerepel ott a legkívánatosabb szabadügynökök listáján. És picit úgy tűnik, LeBron James az egyébként Los Angeles-i illetőségű Leonardra kivetette a csápját a csütörtök esti Raptors-Heat meccs után:

Azt mondta neki az összeölelkezés során, hogy „Kapcsolatban leszünk.” fiatalosabban fordítva „Majd dumálunk.”

Persze nem kell messzemenő következtetést levonni ebből, ez bármit jelenthetett. Ráadásul Leonarddal kapcsolatban továbbra is az a hír járja, hogy vagy a Clippers lesz a következő csapata, vagy marad Torontóban. Mindamellett nem csoda, ha James szeretné a csapatánál tudni, hiszen most is hozta a tőle megszokott kiegyensúlyozott játékot, 25 ponttal, 8 lepattanóval, 4 gólpasszal és 2 labdaszerzéssel, és ezt egyébként meccsenkénti átlagba is tudja hozni. És ami ennél is fontosabb, ha neki jól megy, a csapata is parádézik, ahogyan ebben a szezonban a Raptors.

A Raptors már biztos résztvevője a rájátszásnak, és nem kevesen gondolják azt, hogy ez a csapat a fináléig menetelhet. De ha valóban sokáig jut majd a Raptors, vajon Leonard szeretne majd tovább állni?

Ez is a jövő kérdése még.