Chris Boshnak még a pályán lenne a helye • SportTV

Chris Boshnak még a pályán lenne a helye

Szabó Máté avatar Szabó Máté 2019. 03. 27. 17:28    
Olvasási idő: 3 perc

Chris Bosh 1-es számú mezét visszavonultatta tegnap este a Miami Heat. Van abban valami morbid, hogy valójában még a pályán kellene lennie a 35 éves centernek Dwyane Wade mellett, és helyette Wade beszédet mond a tiszteletére. Chris, az egészséged közbeszólt, de így is emlékezetes volt ez a 13 év. Szép munka volt!

Soha senki más nem fog a Heat 1-es mezében játszani. (Fotó: Michael Reaves/Getty Images)

Chris Bosh a 2000-es évek egyik legjobb klasszikus 4-es volt az NBA-ben, aki 2003 és 2010 között a Toronto Raptorsban játszott. Azon a drafton kelt el, ahol például LeBron James és Dwyane Wade is. 2005-től átvette Vince Cartertől a franchise arca pozíciót, és 2010-ig Raptors játékosként zsinórban ötször volt All-Star, 2006-ban bekerült a vb-re, 2008-ban pedig a pekingi olimpiára készülő amerikai válogatottba (ezeken többek között LeBron James és Dwyane Wade is a csapattársa volt). A nagy csapatsikerek elmaradtak, de ő lett például a Raptors történetének legeredményesebb játékosa, egészen 2016-ig állt élen ezen a listán, ám DeMar DeRozan megelőzte. A lepattanók és a blokkok tekintetében azonban még mindig franchise-rekorder.

Sokan úgy gondolják, a pekingi szereplés bőven hozzájárult ahhoz, hogy 2010-ben ő is hozzon egy olyan döntést, ami kísértetiesen hasonlított LeBron James „I take my talent to South Beach, Florida” decisionjére. Ő is a Miami Heathez szerződött, a vb és az olimpia után ismét egy csapatba került Wade-del és James-szel. Összeállt a Heat „Nagy Hármasa”. Ennek a szerződésnek két fontos hozadéka lett:

  • Zsinórban négy döntőt játszott és két bajnoki címet szerzett.
  • Bevállalta, hogy a csapat harmadikszámú játékosa legyen, és teljesen átalakította a játékát.

Az idő előrehaladtával biztos kezű hárompontosdobóvá vált, egy olyan magasemberré, aki nem csak a festékből, de középtávolról és a triplavonalon túlról is veszélyes tud, a stretch 5 pozíció egyik úttörője. 2016-ig, kényszerű visszavonulásáig – bár valljuk be, az övé nem is volt visszavonulás, sokkal inkább a pályafutás kényszerű befejezéséről beszélünk – folyamatosan All-Star volt. LeBron James 2014-es távozása után Dwyane Wade-del párban harcoltak volna a csapat sikereiért, ha nem kellett volna neki 2015-ben és 2016-ban is idő előtt, az All-Star-szünetben befejeznie a szezont. Utóbbi a pályafutása végét is jelentette, 2016 február 9-én a San Antonio Spurs ellen lépett pályára utoljára az NBA-ben, 31 évesen és csúcsformában.

Számtalan emlékezetes megmozdulása közül talán az emelkedik ki a legjobban, ami közvetve bajnoki címet hozott a Heatnek 2013-ban. Pedig nem is pontot szerzett, hanem egy lepattanót, és adott egy gólpasszt. A döntőben a San Antonio Spurs 3-2-re vezetett, és a hatodik meccsen 20 másodperccel a meccs vége előtt 3 ponttal vezetett Miamiban. A Heatnél volt a labda, LeBron James kísérlete 10 másodperccel a vége előtt kimaradt, és Chris Bosh hatalmas küzdelemben szerezte meg a lepattanót, kiosztotta a sarokban álló Ray Alennek, aki bedobta a hármast. Így lett hosszabbítás, a többi pedig már történelem…Pat Riley  a Heat történetének legfontosabb lepattanójának és gólpasszának nevezte ezt a két mozdulatot.

Épp a napokban töltötte be 35. életévét, még bőven a pályán lenne a helye, helyette

a Miami Heat visszavonultatta 1-es számú mezét. A klub történetének negyedik játékosa lett Alonzo Mourning, Tim Hardaway és Shaquille O’Neal után, aki ebben a megtiszteltetésben részesült.

Íme a ceremóniája teljes egészében:

Annak, hogy már nincs a pályán, egészségügyi okai vannak, 2015 és 2016 februárjában is vérrögöt találtak a szervezetében, életveszélyben volt, ezért szüneteltetnie kellett a játékot. A második esetből már soha nem tért vissza a pályára…Bár soha nem mondta ki hivatalosan, hogy visszavonult, kétszeres NBA-bajnokként, egyszeres olimpiai aranyérmesként, 11-szeres All-Starként, egyszeres All-NBA-ként emlékezünk majd rá, és persze a világ egyik legjobb video bombereként:

Beszédében többek között ezt is mondta a szurkolóknak: „Ti inspiráltatok, hogy térjek vissza a pályára, ti motiváltatok arra, hogy sétáljak a szobámban a legnehezebb napjaimon is, amikor alig volt energiám. Ti felemeltetek akkor, amikor padlón voltam, ezt jelenti nekem Miami.”

És tulajdonképpen a hivatalos visszavonulását is most ejtette meg:

„Manapaság remekül vagyok, boldog és egészséges. Izgatottan várom, hogy felfedezzem a kosárlabda nélküli életet.”

Dwyane Wade beszédet mondott, LeBron James azonban nem lehetett ott, de a közösségi médiában mindketten elismeréssel illetéket egykori csapattársukat.

Wade és James is úgy véli, sokan alulértékelik Chris Bosh-t, aki az egyik legjobb kosárlabdázó. Ezért is fájó, hogy ilyen fiatalon kellett visszavonultatni a mezét, és már nem a pályán látjuk. De talán letett annyit az asztalra, hogy az a vicc is helytálló legyen, amit elsütött a beszéd közben a Halhatatlanok Csarnokáról:

„Springfieldben találkozunk. Nem lesz nehéz, elég jó voltam, könnyen meggyőzőm a testületet.”