A legjobb évek maradnak ki DeMarcus Cousinsnak • SportTV

A legjobb évek maradnak ki DeMarcus Cousinsnak

2019. 08. 16. 12:14    
Olvasási idő: 2 perc

Nagyjából két év alatt a harmadik nagyon komoly sérülését szenvedte el DeMarcus Cousins, elszakadt a keresztszalagja. Biztossá vált, hogy soha nem kapja meg azt a hatalmas szerződést, amit megérdemelt volna, az NBA-ből nem jut elég a korszak egyik legjobb magasemberéből annak legjobb éveiben, a Lakers pedig verheti picit a fejét a falba.

Nehéz időszakot él DeMarcus Cousins. (Fotó: Getty Images)

Boogie 2010 óta játszik az NBA-ben, és már az első Sacramento Kingsnél töltött évei alatt biztosak lehettünk benne, hogy a következő korszak egyik (ha nem a legjobb) centere lesz majd. A fejlődése töretlen volt 2018-ig. Először fel kellett nőnie, fejben érettebbé kellett válnia, majd megtanult gazdálkodni a faultokkal, hogy több időt töltsön a pályán. Majd amikor ez többé-kevésbé rendben volt, kiélvezte ezt, és egy igazi támadószörnyeteggé vált, aki amellett, hogy szórja a pontokat, fantasztikusan lát a pályán, és remek gólpasszokat tud adni center létére. Mikor 2017-ben a New Orleans Pelicanshoz került, Anthony Davissel egy mutatós ikertoronyként funkcionáltak.

2018-ban jött volna el a tervek szerint a nagy kasza ideje, amikor nyolc szezon után megköthette volna élete szerződését, a legjobb korban volt ehhez és épp csúcsformában játszott. Kinézett a maximum szerződés számára. Ekkor azonban elszakadt az achillese, ami talán a legrosszabb sérülés, ami egy kosárlabdázót érhet (a második a keresztszalag-szakadás, de erre térjünk vissza késbőbb!). Egy achilles-szakadás akkora kockázatokat rejt magában, hogy senki nem robbantott bankot Cousins-ért, állítólag egyedül a Warriors rakott elé egy elfogadható ajánlatot. Ezzel lehetősége volt az elsőszámú bajnokesélyesnél rehabilitálódni, és abban bízott, hogy teljesértékű játékosként tér vissza, és bizonyíthat.

Egy évre volt szüksége, de visszatért. Nem mozgott rosszul, de persze egy kicsit rozsdás volt. Aztán a rájátszásban beütött a krach újra, a négyfejű combizma a rájátszás első meccsén elszakadt. Csodával határos módon a döntőre összefoltozták, és ugyan limitáltan, de tudott játszani a finálén (ahol csapatát további sérüléshullám súlytotta).

Ez – mármint, hogy a szezon végén azért játszott – arra volt elég, hogy a Los Angeles Lakers szerződtesse (de ne nagy pénzért). Állítólag keményen készült és nagyon jó formában volt, legalábbis Draymond Green ezt nyilatkozta róla, hogy olyan vékony volt, mint egyetemista korában. Azonban most elszakadt a keresztszalagja (itt vissza lehet görgetni két bekezdéssel korábbra)… Ez a harmadik komoly lábsérülése alig másfél éven belül, és ezután is legalább 9 hónapot biztosan ki kell hagynia, de inkább 1 évre tehető a rehab.

Aki nem jártas a lábsérülésekben, annak azt tudnia kell, hogyha picit is megbomlik ez a rendszer, akkor kőkemény munkát kell végezni, hogy végül ugyanolyan erős, ugyanúgy terhelhető legyen az ember mindkét lába. A legkisebb sérülésre és beavatkozásra is elkezdenek az izmok, a szalagok, a porcok és a csontok reagálni, például máshova kerül picit a terhelés, jobban feszül egy szalag, az egyik izmot jobban használjuk, mint a másikat, több terhet rak az ember a nem sérült lábra, és ehhez hasonlók. Ezért tart sokáig a felépülés, és ezért fordul elő, hogy ha egyszer valakinek megsérül komolyabban a lába, az nem ritkán újabb sérülést/sérüléseket szenved. És mivel ez a láncolat a lábujjunktól a fejünk búbjáig tart, lehet, hogy a test egy másik része reagál.

Mint például Cousins esetében (és ez még nem is szélsőséges eset):

  • bal achilles (2018. január 26.)
  • bal quadriceps (2019. április 16.)
  • bal keresztszalag (2019. augusztus 15.)

Épp most ünnepelte 29. születésnapját, jövő nyáron 30 éves lesz, és nem fogja tudni bebizonyítani a következő szezonban, milyen jó játékos még mindig, úgyhogy legközelebb maximum 2020-ban (31 évesen) köthet majd nagyobb/hosszabb szerződést, és akkor már vélhetően nem fogja megkapni azt a maximumot, amit 2018-ban kapott volna meg egészségesen. Egy kosárlabdázó csúcsformája körülbelül 25-30 éves kor között van, ebben az időszakban dől a lé számukra.

De hogy bebizonyítsuk, mennyire  megérdemelte volna Cousins azt, hogy a liga legnagyobbjaihoz hasonlóan kezeljék, íme egy lista azokról, akik pályafutásuk során olyan karrierátlagokat produkáltak a 3 klasszikus centermutatóban (pont, lepattanó, blokk), mint Boogie (21,2 pont, 10,9 lepattanó, 1,2 blokk):

Kareem Abdul-Jabbar, Hakeem Olajuwon, Shaquille O’Neal, Joel Embiid, Karl-Anthony Towns

Ugye így már érthető, miért nagy veszteség a ligának, hogy Cousins nem tud kiteljesedni?