Szalai Ádám: Hasonló szerepem lesz Mainzban, mint a válogatottnál • SportTV

Szalai Ádám: Hasonló szerepem lesz Mainzban, mint a válogatottnál

2019. 09. 17. 09:23    
Olvasási idő: 3 perc

A magyar válogatott és az 1. FSV Mainz 05 csatára, Szalai Ádám exkluzív interjút adott, amelynek egy részletét a Sport TV Germánia című műsorában már lehetett látni. Szalai vezérszerepre készül régi-új csapatában, rutinos játékosként hasonló lesz a szerepe, mint a magyar válogatottnál. A klub célja a bennmaradás, és Szalai szerint a Lipcse is az esélyesek között van. Az interjú a válogatott szünetben, a Hertha BSC elleni 2-1-es győzelem előtt készült.

Szalai Ádám támad a Hertha BSC ellen. (Fotó: Getty Images)

A felkészülés kezdetekor már tudta, hogy váltani szeretne. A Bundesligában szeretett volna maradni, vagy egy topligában játszani. Ezért várt ki az átigazolási szezon végéig. Az utolsó hoffenheimi meccsén nem került keretbe, és utána jött egyből a Mainz megkeresése, és 24 óra alatt született meg a döntés.

A teljes interjú:

A Hoffenheim nyáron kinevezett edzőjéről, Alfred Schreuderről is beszélt, akivel dolgozott együtt korábban, amikor ő volt Huub Stevens, majd később Julian Nagelsmann másodedzője is. Nagelsmann távozása után ő lett a vezetőedző. „Semmiféle nézeteltérés vagy konfliktus nem volt kettőnk között, hanem egyszerűen igazából éreztette, éreztem én is, illetve láttam, hogy valószínűleg nem passzolok bele ebbe a játékrendszerbe. Még egyszer hangsúlyozom, hogy ezzel semmi gond sincs, hiszen tudtam, hogy vagyok olyan állapotban, hogy biztos lesz igény a teljesítményemre más csapatoknál, és ez így is lett.”

„Lett volna lehetőségem országot váltani, azonban úgy éreztem, hogy így lassan 32-höz közel, 10 év Bundesliga után már nem szerettem volna annyira ismét új közegbe, országba beleugrani. Azért kell némi idő, amíg valaki megszokja a dolgokat, felveszi a ritmust, ha új közegbe csöppen. Mindenképpen szerettem volna a Bundesligában maradni. Az pedig, hogy egy olyan klubhoz tértem vissza, ahol igazából a játékosokon kívül az őket körülvevő emberek között nagyon sok ismerős arccal találkoztam. Gyors és könnyű beilleszkedés következik. Olyan feladat elé nézek, amit nagyon várok, és biztos vagyok benne, hogy nem lesz egyszerű” – árulta el a csatár Takács Ritának. Hozzátette, komoly változások történtek a klubnál 2013 óta. Például az infrastruktúra tekintetében, és hogy milyen komoly értékű játékosok vannak a keretben, de a foci változásához tartozik.

2010 januárja és 2013 nyara között szerepelt a csatár korábban Mainzban, ott lett igazán ismert labdarúgó. „Ez volt az első csapatom, ahol profi labdarúgóként szerepeltem, hiszen a Castillából, a spanyol harmadosztályból kerültem a német első osztályba. Ott lettem labdarúgó, ott lettem felnőtt játékos, akár mondhatom, hogy ott lettem férfi is. Így van, ezek szép emlékek, de leszögeztem ott is az első nap után, hogy nem szeretnék sokat beszélni a régi időkről, a Bruchweg Boysról, mert az évekkel ezelőtt történt, jó volt és szép volt, de jelen pillanatban nulla ponttal áll a csapat (Az interjú a Hertha legyőzése előtt készült, azóta három pontja van a Mainznak – a szerk.). Ezért nem arról szeretnék beszélni, hogy az milyen szép időszak volt, hanem hogy hogyan fogunk ebből a szituációból elindulni, és pontokat gyűjtögetni. Ez most a legnagyobb cél előttem.”

Szalai a Mainz keretének legidősebb tagja, teljesen más szerepe lesz, mint amilyen 2013-ban volt: „Nagyon fiatal csapatról van szó, az átigazolásom célja is az volt, hogy egy olyan játékosra van szükség, aki idősebb, tapasztaltabb, és nem kell neki sok idő a beilleszkedéshez, illetve ismeri a Bundesligát, és voltak jó mérkőzéseim is. A feladatom az lesz, hogy kimozduljunk ebből a szituációból, illetve hogy pár idősebb játékossal együtt összekapjuk valamelyest a fiatal keretet, olyan hangulatot vigyünk az edzésekbe és mérkőzésekbe, olyan győzelmi hangulatot, ami egy Mainznál elengedhetetlen. Ez lesz az én feladatom, nagyon hasonló lesz, mint a válogatottnál. Nagyon örülök, hogy az ott szerzett tapasztalataimat itt a válogatottnál, az itt szerzet tapasztalatokat a Mainznál tudom kamatoztatni.”

„Szerintem a jelenlegi célitűzés legfontosabb pontja az, hogy a Bundesligában maradjon a csapat. Aztán ha a közelgő hetek úgy alakulnak, akkor meglátjuk, hogy milyen célokat tűzhetünk még ki. Akkor is, ha csak három mérkőzés ment el, tudom, milyen a Bundesliga, és milyen nehéz egy ilyen szituációból kijönni, ezért csak a bennmaradás lehet a célkitűzés most” – nyilatkozta a csapat céljairól.

Az egyéni célokról is elárult egy-két szót a Sport TV-nek: „Az, hogy a vezéregyéniség szerepekörömet ki tudjam maximálisan élni. Azt, hogy evidens, hogy kezdő leszek, azt nem jelenteném így ki, mert az tiszteletlenség a csapattársaimmal szemben akkor is, ha csak két napja vagyok ott. Azért vannak olyan kvalitású játékosok jelenleg Mainzban, akik biztos, hogy később majd nagyobb csapatokban fognak játszani. Akármennyi percet tölthetek a pályán – és aki ismer, tudja, hogy minden percemért meg fogok küzdeni – azt mindenképpen úgy szeretném kihasználni, hogy vezéregyéniség legyek. A nem pályán töltött perceket, az öltözőben és pályán kívüli szerepemet is úgy szeretném elvégezni, hogy az jövőre mindenképpen Bundesligát jelentsen.”

A válogatott hétvége utáni első fordulóban (összesen a 4. játéknap) az 1. FSV Mainz 05 hazai pályán 2-1-re legyőzte a Hertha BSC csapatát, Szalai Ádám kezdőként lépett pályára, és 76 percet játszott.

Bundesliga esélyekről azt mondta, hogy ha a Bayern München és a Dortumund is hullajt el pontokat, akkor Gulácsi Péter és Willi Orban csapata, az RB Leipzig lehet még esélyes a bajnoki címre. Szerinte a nyár legnagyobb igazolását a Lipcse hajtotta végre, azzal, hogy megszerezte vezetőedzőnek a Bundesliga legjobb edzőjét, Julian Nagelsmannt. Korábbi edzőjéről egyébként is nagyon jó véleménnyel van, szerinte fantasztikus meglátásai vannak.