Lipcsei „hátha” • SportTV

Lipcsei „hátha”

Sport TV avatar Sport TV 2021. 04. 25. 10:54    
Olvasási idő: 2 perc

A dobogós helyek elosztása és a kiesés elkerülése szempontjából fontos egy-egy mérkőzés maradt vasárnapra a Bundesligából. Jó szokásunk szerint mindkettőt élőben közvetítjük.

Dani Olmo (elöl, prtopsban) szereuzte a mérkőzés egyetlen gólját a január 2-i lipcseu bajnokin a Stuttgart ellen (Fotó: Getty Images)

LEIPZIG–STUTTGART

A Bayern szombati veresége előcsalogatta a „lehetetlen-hívő” gondolatokat, főként a lipcsei drukkerek fejében. A két Bundesliga-esélyesnek összesen 7 mérkőzése van hátra, ennek összesen 21 féle végkimenetele lehetséges. Ebből hétszer is lipcsei szempontból „jó” eredmények kellene kijönnie (3 Bayern-vereség, 4 lipcsei győzelem), hogy bekövetkezzék a „lehetetlen”, azaz a rekord bajnok elbukja sorozatban 9. Bundesliga-elsőségét. Valószínűleg ennek tízezrelékes az esélye, ettől persze a Nagelsmann-legénységnek meg kell próbálnia, hogy éljen a szubminimális sanszzal. Ha a bajorok csupán egyetlen pontot szereznek, az már praktikusan tényleg az aranyat jelentené a bajoroknak, hiszen 19-cel jobb a gólkülönbségük, amely a német élvonalban az első számú döntő szempont pontegyenlőség esetén.
A rövidke közös múlt a hazaiakat „támogatja”. Öt eddigi tétmeccsükből a VfB még nem tudott nyerni, Lipcsében pedig az eddigi két találkozón pont mellett még egyetlen gólt sem szerzett.
A Lipcse vasárnapi ellenfele a legveszélyesebbek egyike, mert olyan pozícióban áll a táblázaton, ahonnan ennyi forduló alatt nem lehet, illetve kell sem felfelé (európai kupák), sem lefelé (kiesésveszély) tekintgetni, s ez a „semleges” állapot akár a legjobbat is előcsalogathatja az ilyen helyzetben lévő együttesből.
Az RB-ben a vádliproblémákkal küszködő Sabitzernek vasárnapra rendbe kellene jönnie, és combsérülés után Poulsen is teljesen felgyógyulhatna, hogy a legerősebb együttes vehessék fel a küzdelmet. A svábok védősora az ötsárgás eltiltását letöltő Mavropanosz visszatértével teljes lesz, Thommy újra bekerülhet a középpálya bal oldalára Sosa kárára. Az elsősorban támadó feladatú Castrónak védekezésben támogatnia kellene a labdaszerzésért felelős Endót. Nagy veszteség Wamangituka keresztszalag-szakadása, így Kalajdzic – aki egyre sűrűbben emlegetnek Haaland lehetséges utódaként Dortmundbam ha a BVB megkapja  a százmillió körüli remélt összeget a norvég gólgépért – egyedül marad igazán veszélyes támadóként a VfB-ban.

Kapcsolódó

LEIPZIG–STUTTGART örökmérleg

Összesen: 5 mérkőzés, 4 Leipzig-győzelem, 1 döntetlen, 0 Stuttgart-siker / 7–1-es gólkülönbség. A Bundesligában: ugyanez. Lipcsében: 2–2–0–0 / 3–0. Lipcsében a Bundesligában: ugyanez.
A legutóbbi mérkőzés: Stuttgart–Leipzig 0–1 (0–0). G.: Dani Olmo (Bundesliga, 2021. 1. 2.). A legutóbbi két lipcsei mérkőzés: 2–0 (2018-19, Bl), 1–0  (2017-18). A legutóbbi Stuttgart-győzelem Lipcsében: még nem fordult elő.

MÖNCHENGLABACH–BIELEFELD

Breel Embolót emeli fel gólörömében Marco Rose a januári bielefeldi egyetlen gól megszerzése után. A mester már nincs a gladbachiak személyi állományában… (Fotó:  Getty Images)

Ebben a párosításban a hazaiaké a „minden mindegy” csapat és a vendégeket hajtja a kiesésveszély félelme. Az Arminia ugyanis az utolsó, még tisztán bennmaradó helyen áll a táblázaton, ám a négy ponttal mögöttük már kiesésre álló Herthának két meccsel van kevesebbje. Ha a meccssűr0tásre kényszerített berliniek jól kapják el az erőltetett menet szerdai minirajtját a már kiesett Schalke otthonában, akkor az egy ponttal a Bielefeld mögött álló Köln mellett a fővárosi csaoat is veszélyes közelségbe kerül feltéve persze, ha Mönchengladbachban nem sikerül a vendégeknek a pontszerzés.
Amúgy az Arminia nem sűrűn jár nyerni Gladbachba, eddigi 19 fellépésből csak kétszer sikerült győznie, bajnokin meg csupán egyetlenegyszer, két nap híjén éppen 20 esztendeje.
A hazaiaknál Sommer visszatérhet a kapuba öt sárga lap miatti büntetése letöltése után, felváltva az eddig védő Sippelt. Az izomrostszakadást szenvedő Stindl játékára nincs remény.
Az Arminiában De Medina játszik jobbhátvédet az ötsárgás Brunner helyén. Kunze védekezőbb felfogású játékos Meiernél, ezért lehet, hogy ő kerül a „duplahatosba” Prieti mellé. Cordoba és Yago kiszabadult a „Covid-karanténból”, de lehet, hogy túl korai lenne a szerepeltetésük – errpl majd az ideiglenes edző, Frank Kramer meghozza felelős döntését.

Kapcsolódó

MÖNCHENGLADBACH–BIELEFELD örökmérleg

Összesen: 39 mérkőzés, 23 Gladbach-győzelem, 8 döntetlen, 8 Bielefeld-siker / 75–41-es gólkülönbség. A Bundesligában: 31–20–6–5 / 60–33. Mönchengladbachban: 19–13–4–2 / 41–10. Mönchengladbachban a Bundesligában: 15–11–3–1 / 32–8.
A legutóbbi mérkőzés: Bielefeld–Mönchengladbach 0–1 (0–0). G.: Embolo (Bundesliga, 2021. 1. 2.). A legutóbbi három mönchengladbachi mérkőzés: 1–1 (2008-09, Bl), 1–0 (2006-07, Bl), 2–0 (2005-06, Bl). A legutóbbi Bielefeld-győzelem Mönchengladbachban: 0–1 (Bundesliga, 2001. 4. 27.)

BUNDESLIGA, 31. forduló. Sport1 15:30 RasenBallsport Leipzig–VfB Stuttgart (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Mészáros Ábel); Sport1 18:00 BV Borussia Mönchengladbach–DSC Arminia Bielefeld (kommentátor: Faragó Richard, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Mészáros Ábel)