Lipcse: újabb lépés az első trófea felé? • SportTV

Lipcse: újabb lépés az első trófea felé?

2021. 04. 30. 15:56    
Olvasási idő: 2 perc

Esztendőkkel ezelőtt meghatározta már a felfelé vezető út egyik fő állomásaként Dietrich Mateschitz, a Red Bull-vezér: német trófeát kell először nyernie az RB Leipzignek. A bajnoki és a kupaezüst már megvolt, az idei Bundesliga-győzelem reménye már igencsak halvány, ám a DFB serlegének megnyeréséhez már csak két győzelemre van szükség, két B-betűs városban: előbb Brémában, aztán Berlinben kell nyerni valamilyen módon…

Húsz nappal ezelőtt a duplázó Sörlothot köszönti Nkunku a 4-1-es bajnokin Beémában (Fotó: Getty Images)(

A Bundesligában a Werder 31 játéknap alatt kevesebb mint feleannyi pontot gyűjtött, mint pénteki kupaelődöntős vendége, a brémai csapatnak mindössze 30 van a lipcseiek 64-ével szemben. Persze, a kupa mindig más, mint a bajnokság: itt egy mérkőzésen kell döntésre vinni a továbbjutás kérdését. Bár a mérkőzést nem a múltban játsszák, hanem a jelenben, a história persze a nagyobb tradíciójú klub mellett mutat több értéket. Főként hogy a Werder igazi kupacsapat, a sorozat történetének második legeredményesebb klubja a Bayern mögött a maga 10 döntős szereplésével, ebből 6 győzelmével. Bár ehhez gyorsan hozzá kell tenni: a legutóbbi kupagyőzelem éve 2009, a legutóbbi fináléé 2010, azaz több mint egy évtizede bővítette azt a szép listát. Ezzel szemben áll a Lipcse a maga egyetlen (tavalyi) döntős szereplésével, amelyen sima 3–0-s vereséget szenvedett a rekorder Bayerntől.
És persze az RBL éppen az elmúlt évtizedben emelkedett a „csaknem semmiből” a német, mi több, az európai futball élcsapatai közé, hiszen tavaly a „Covid-félszezonban” eljutott a BL elődöntőjéig és ebben a kiírásban is túlélte a csoportkört a milliomos elitligában.

Milot Rashica fogadja Davie Selke  gratulációját, szintén az április eleji brémai 1-4-es találkozón, a szépító gól alkalmából (Fotó: Getty Images)

Jól tükrözi a fent jellemzett folyamatot a két együttes örökmérleg. Összesen 10 tétmeccsük mindegyikét a Bundesligában játszották az elmúlt alig több mint 4 és fél esztendőben. Az elsőt 2016. október 23-án 3–1-re nyerte meg hazai pályán a Leipzig, a tizediket 20 nappal ezelőtt a mostani csata színhelyén a Weserstadionban 4–1-re ugyancsak a RasenBallsport. Közte volt további öt győzelme, a Werder csupán kétszer nyert, s egyszer remiztek a küzdő felek.  Röviden: a régmúlt a Werder, a közelmúlt a Lipcse mellett „érvel”.
A mérkőzés előzetes tényei. Ha a brémai Veljkovics az orrtörése után viselt maszkja ellenére sem tudna játszani, Moisander lép a helyére. Bittencourt bokaízületi sérülése sem a múlté teljesen, péntek délutánra kiderül, legalább a cserék közt számíthat-e rá Kohfeldt edző. A Lipcsénél gyakorlatilag Szoboszlai és Kluivert kivételével mindenki Nagelsmann mester rendelkezésére áll. Klostermann szereplése azért némileg kérdéses. Sabitzer vádlifájdalmai és Poulsen combproblémái után már teljes értékű edzést végzett a kerettel. A térdműtét után visszatérő Laimer idénybeli első játékperceit reméli a kupaelődöntőtől.

DFB-KUPA, elődöntő. Sport1 20:15 SV Werder Bremen–RasenBallsport Leipzig (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Petur András, szakértő: Várhidi Péter)