Német házidöntő az Európa-ligában? • SportTV

Német házidöntő az Európa-ligában?

2021. 05. 22. 11:51    
Olvasási idő: 2 perc

Az újonnan létrehozott kézilabda Európa-ligák négyes döntőiből a nőit már lejátszották Nagybányán, sajnos a Nantes a döntőben legyőzte a Siófokot. (Akkor még nem tudtuk, hogy a férficsapatuk is fájdalmas csapást mér a magyar klubkézilabdára a Veszprém kiejtésével…) A férfiak final fourjában hatalmas a német fölény, a mezőnyt három Bundesliga-csapat mellett a lengyel Wisla Orlen Plock alkotja. A minitornát a mannheimi SAP-csarnokban rendezik, ahol a helyi Adler jégkorongcsapata játssza összes hazai mérkőzését, a Löwen pedig fontosabb bajnoki és nemzetközi találkozóit pályaválasztóként.

Őmar Ingi Magnússon lőtte e legtönn kupagólt az El-ben a Magdeburgban (Fotó: Getty Images)

MAGDEBURG–PLOCK

A Magdeburg a négyes döntő egyetlen csapata, amely korábban BL-t is nyert, valamint három alkalommal (1999, 2001, 2007) az EHF-kupa trófeáját is elhódította. A Plock eddigi legjobb nemzetközi eredménye az EHF-kupa és a KEK negyeddöntőjébe jutás volt, még a 90-es években. A Magdeburg a C-csoport küzdelmeit 9 győzelemmel, veretlenül nyerte meg, a lengyel együttes az A-csoport élén zárt, 8 győzelemmel, 2 vereséggel. A német együttes az egyetlen, amely a nyolcad- és a negyeddöntő mind a négy mérkőzését megnyerte a Peliszter és a Kristianstad ellen, ezzel tízmeccses győzelmi sorozatban van a kupában. A Plock a 16 között a portugál Sportingot búcsúztatta, majd hátrányból fordított a dán GOG ellen, útban a négyes döntő felé.
Az SCM-nek most is található a keretében lengyel válogatott, a védőspecialista Piotr Chrapkowski személyében. Korábban is több lengyel viselte a magdebuirgiak mezét, olyan klasszisok, mint Karol Bielecki, Grzegorz Tkaczyk vagy Bogdan Wenta, utóbbi edzősködött is a csapatnál.
A Plock legutóbbi európai kupameccsét Németországban az RN Löwen csarnokában játszotta, még 2017-ben a BL csoportkörében. A Magdeburg legutóbb lengyek klubbal az elmúlt idényben, a befejezetlenül maradt EHF-kupában játszott, legyőzte a Górnik Zabrzét még a sorozat selejtezőjében. A németek legjobb góllövője a kupaidényben az izlandi Ómar Ingi Magnusson 81 góllal, a lengyeleké Michal Daszek 62 találattal. A magdeburgi gárda elvesztette legutóbbi három mérkőzését a Bundesligában, a Wisla Orlen viszont veretlen a lengyel bajnokságban tavaly december óta, amikor 31–19-re kikapott a Lomza Vive Kielcétől.

LÖWEN–FÜCHSE BERLIN    

Kim Ekdahl Du Rietz már hét évvel ezelőtt is játszott bajnokin a berliniek ellen, most európai kupaelődöntőt vívhat a Füchsével (Fotó: Getty Images)

A másik elődöntőben német házi ütközetet láthatunk. Az elődsorozat, az EHF-kupa történetében 2013 óta három német-német elődöntőre került sor, mindháromszor a későbbi kupagyőztes nyert. 2013-ban a Löwen 28–22-re győzte le a Göppingent, 2017-ben a Göppingen 33–29-re a Magdeburgot, 2018-ban a Füchse 27–24-re a Göppingent. Azaz mindkét ma esti résztvevő a Fisch Auf! Ellen nyert házi elődöntőt, s aztán elvitte a kupát is.
A Löwen elvesztette legutóbbi három Bundesliga-meccsét, közte 27–24-re kikapott otthon a Füchsétől is. A két együttes az eurokupákban korábban egyszer sem játszott egymással, hazai örökmérlegük a Löwen számára kedvező: 29 mérkőzésből 16 győzelem, 4 döntetlen és csak 9 vereség. Mindkét csapat járt korábban BL négyes döntőben is, a zebrák 2011-ben, a fővárosiak 2012-ben, de mindketten elbukták az elődöntőjüket.
A Füchse rekorder a második számú eurokupa final fourjainak részvételében: négyszer szerepelt a végső minitornán (2014, 2015, 2018, 2019), a két középsőt meg is nyerte. A Löwen megnyerte az első EHF-kupa négyes döntőt 2013-ban Nantes-ban, ha most is az élen végez, az első klub lesz, amely hazai környezetben nyeri el a trófeát. Számos hosszabb ideje sérült klasszisát kénytelen nélkülözni, így a svéd kapus Mikael Appelgrent, a védőspecialista Ilija Abutovicot és Jesper Nielsent, viszont visszatérhet a kapitány Uwe Gensheimer hosszú szünet után, és bevetheti a nemrég igazolt Kim Ekdahl Du Rietzet is, aki a PSG-től tér vissza korábbi egyesületébe. A szezon után a löweniek edzője, Martin Schwalb visszatér Hamburgba a HSV-hez, amellyel 2013-ban megnyerte a Bajnokok Ligáját. Akkori egyik játékosa, a svéd jobbszélső Hans Lindberg most a Füchse szerelését viseli, s harmadik eurokupa-győzelmére készül a fővárosiakkal. Éppen ő klubja legeredményesebb játékosa a szezonban 48 El-góllal, míg a Löwen legszaporább góllövője is egy svéd szélső, a bal oldalon játszó Jerry Tollberg, aki 57-szer talált be a kupoaidényben, mellesleg az idény után a dán GOG-ba szerződik.

FÉRFI KÉZILABDA EURÓPA-LIGA négyes döntő. Sport1 17:45 SC Magdeburg–Wisla Orlen Plock (kommentátor: Méhes Gábor, szakkommentátor: Pásztor István, műsorvezető: Fazekas Erzsébet, szakértő: Borsos Attila); Sport1 20:30 Rhein-Neckar Löwen–Füchse Berlin (kommentátor: Méhes Gábor, szakkommentátor: Borsos Attila, műsorvezető: Fazekas Erzsébet, szakértő: Juhász István)