Chris Paul, az Irányítóisten és a Suns megcsinálta • SportTV

Chris Paul, az Irányítóisten és a Suns megcsinálta

2021. 07. 01. 12:45    
Olvasási idő: 3 perc

Az amerikai szaksajtó hosszú ideje nevezi Chris Pault „Point God”-nak. Nem alaptalanul. Ő az NBA utolsó klasszikus értelemben vett sztárirányítója, és amit művel, arra nincsenek szavak. Oly sok szívás után, 2021-ben, a Phoenix Sunsszal, a 16. szezonjában, 36 évesen játssza majd első NBA-döntőjét.

A Phoenix Suns 130-103-ra győzni tudott a nyugati konferencia döntőjének hatodik meccsén a Los Angeles Clippers ellen, Los Angelesben, a Staples Centerben. Ezzel eldőlt, hogy 4-2-es összesítéssel a Suns lesz ott a jövő héten rajtoló NBA-döntőben.

Azt még nem tudják az arizonaiak, ki lesz az ellenfél, keleten a Milwaukee Bucks és az Atlanta Hawks gyűri egymást, és épp 2-2-re állnak. Trae Young és Giannis Antetokounmpo is megsérült, a visszatérésük időpontja egyelőre bizonytalan. Az azonban bizonyos, hogy a Sport TV közvetíti a Bucks-Hawks párharc ötödik (pénteken hajnali fél 3, Sport1, majd ismétlés 16 órától a Sport2-n és 22:15-től a Sport1-en) és hatodik (vasárnap hajnali fél 3 -tól a Sport1-en, majd ismétlés 16 órától a Sport2-n és 20:30-tól a Sport1-n) meccsét. Amennyiben hetedik találkozóra is sor kerül, azt is láthatják majd a magyar nézők (akkor kedden hajnalban).

De ne szaladjunk ennyire előre, mert Chris Paulról, a „Point God”-ról, az „Irányítóisten”-ről muszáj ejteni néhány szót. Paul ugyanis a hatodik meccsen 41 pontot dobott, amiből a második félidőre tartogatott 31-et, kiosztott 8 gólpasszt, és már-már jó szokásához híven nem adott el egyetlen labdát sem…

36 évével és 55 napjával ő lett a liga történetének legidősebb játékosa, aki a rájátszásban egy sorsdöntő (a párharcról döntő) összcsapáson legalább 40 pontot dobott. Az eddigi rekorder Michael Jordan volt, 35 évvel és 117 nappal:

Chris Paul az NBA történetének egyik legjobb irányítója, akit az évek során mindig elkerültek a csapatsikerek. Nem mondanánk, hogy nagy ívben, de mégsem tudott felérni a csúcsra. Karrierje elején New Orleansban (Oklahomában) a kis piac miatt nem tudtak köré versenyképes csapatot építeni, 2011-ben az NBA (Davis Stern) megvétózta azt a cserét, amivel Chris Paul a Los Angeles Lakers játékosa, így Kobe Bryant csapattársa lehetett volna. Később mégis Los Angelesbe került, de a Clippershez, és nem a Lakershez. Itt állt össze a „Lob City” Clippers Paullal, Blake Griffinnel és DeAndre Jordannel. Hat év alatt háromszor jutott a Clippers a második körbe, de a saját árnyékán soha nem tudott átlépni. Paul a következő esélye a Houston Rockets lett volna, ahol James Hardennel állt össze. 2018-ban egy kőhajításnyira voltak tőle, hogy ledöntsék a Golden State Warriors trónját, de a konferenciadöntőben 3-2-es Rockets-előnynél megsérült Chris Paul, a párharc utolsó két meccsét kénytelen volt kihagyni, így fordított a Warriors. A Houston 2019-ben sem bírt a Warriorsszal, és ezután sokan már azt hitték, Chris Paul karrierje leszállóágba kerül.

Nos, nekik volt egy nagy fricska a 2019-20-as szezonja a Thundernél, ahova Russell Westbrookért cserélte a Rockets, hiszen a rájátszás első körében összekerült épp ez a két a csapat, és csak hét meccsen mentek tovább Hardenék. 2020-ban Pault a Thunder továbbcserélte Phoenixbe. Itt tartunk most.

Az előző évi buborékban hibátlanul záró, de rájátszásban nem jutó Sunsnak Paul olyan lendületet, erőt és magabiztosságot adott, hogy a csapat egész szezon során szárnyalt. Ezúttal is működik a Chris Paul-csoda, és karrierje során most is egy markánsan jobb csapatot csinált abból az alakulatból, amelyikbe került. Második lett az alapszakaszban a Suns, és nem kisebb skalpokat gyűjtött be a rájátszás során, mint a címvédő Los Angeles Lakers, a 2020-ban nyugati döntőt játszó Denver Nuggets és most a Clippers. A két Los Angeles-i csapat…Az egyik, amelyben majdnem játszott, és a másik, amely történetének egyik, ha nem a legfontosabb játékosa volt.

Paul közben kihordott egy komoly vállsérülést. A Lakers ellen szinte végig sérülten játszott, sőt, adott egy pozitív koronavírus-tesztet is, így a liga egészségügyi protokollja alá került. Ki kellett hagynia a Clippers elleni párharc első két meccsét. Az volt a mázlija a Sunsnak, hogy a Clippers elhúzta az előző kört, és Kawhi Leonard sérülése is sújtotta az ellenfelet.

De Chris Paul itt van, 36 évesen megcsinálta, és 1993 után a Phoenix Suns ismét ott van az NBA-döntőben. Akkor Charles Barkley megszerzése volt a kulcs az arizonaiak sikeréhez, most Chris Paulé. Ha még egyet sikerül továbblépni, akkor az 1968 óta létező franchise első bajnoki címét szerezheti két vesztes NBA-döntő után.

Mondjuk ennyire még kár előre szaladni, inkább csak ismerjük el Chris Paul nagyságát, aki eddig az NBA történetének talán legjobb olyan játékosa volt, aki nem jutott döntőbe. Tényleg épp a Staples Centerben mondhatott beszédet, ahol elárulta, hogy a Clippers-szurkolók a családja, például Billy Crystal is, és óriási dolog neki, hogy a Suns-szal bejutott most a döntőbe.

A Sport TV az NBA-döntő minden meccsét közvetíti majd élőben, de ahogyan fent említettük, a Bucks-Hawks párharc minden további összecsapása is képernyőre kerül. Emellett csütörtökön, lesz Trash Talk este hattól a Sport1-en, és vasárnap 19:30-tól Alley-oop is Csabival és Bazskával, utóbbiban Chris Paul vélhetően extra figyelmet kap majd.