Giannisé lett minden idők legnagyobb NBA-döntős blokkja? • SportTV

Giannisé lett minden idők legnagyobb NBA-döntős blokkja?

2021. 07. 16. 17:25    
Olvasási idő: 2 perc

Az a hihetetlen Giannis Antetokounmpóban, hogy előbb a döntő első meccsén mutatta be az év blokkját, aztán a negyediken rátett még lapáttal. Most már arról beszél mindenki, hogy Deandre Ayton lesapkázása nagyobb bravúr volt-e, mint LeBron James legendás 2016-os búrája. Mindenki döntse el maga!

Szép blokkról szép fotó készül. (Fotó: twitter / @BleacherReport)

A Milwaukee Bucks megnyerte az NBA-döntő harmadik és negyedik meccsét, ezzel kiegyenlített a Phoenix Suns elleni fináléban. Beszélhetünk arról, hogy Khris Middleton zseniálisan, tökéletesen időzítve dobált össze 40 pontot, ami nagyon kellett a győzelemhez. Arról is, hogy Devin Booker 42-t dobott, és NBA-rekordot döntött: Ő lett az a játékos, aki a legtöbb pontot szerzi élete első rájátszásában. Az most mindegy, hogy hol tart jelenleg, mert a rekord a döntő után összpontszáma lesz.

Azonban aki picit is vizuális típus, vagy aki a látványos jeleneteket szereti, az úgyis erre a blokkra fog emlékezni erről a meccsről:

Ugye? Még egyszer nézd meg, és ezekre figyelj:

  1. Ahogyan Giannis egy tizedmásodperc alatt felismeri a helyzetet, mikor Booker feladja Alley-oopra Deandre Aytonnak.
  2. Ahogyan Giannis ugyanilyen villámgyors tempóban megfordul.
  3. Majd ahogyan felnéz, és gondolkodás nélkül ugrik, hogy megkíséreljen blokkolni.
  4. Ahogyan tökéletes ütemben, tökéletes helyen találja el a labdát a sapkához.
  5. Az eredményjelzőt sem szabad kihagyni: 101-99 a Bucksnak, és 1:15 van vissza.

Látszik, látszik, hogy ez egy hatalmas búra, de sokkal nehezebb ezt kivitelezni, mint elsőre gondolnánk. Persze, lehet azt mondani, hogy Giannis a „Görög Szörny”, neki könnyű, de sok-sok ponton bukhatott volna ez a dolog. Mert mi van, ha…

  • Giannis nem akarja annyira, és elengedi a dolgot?
  • Giannis nem tud ilyen tempóban reagálni a megváltozott helyzetre?
  • felugrik, de keresztbe veri Ayton kezét, és jön a két büntető?
  • felugrik, de keresztbe veri Ayton kezét, és ő meg át is húzza?

Ebben a blokkban az a nagyszerű, hogy ezt csak így lehetett tökéletesen kivitelezni, és hogy vélhetően ugyanezt Giannison kívül a világon senki sem tudta volna megcsinálni. Vicces, hogy a meccs után maga is azt mondta, hogy igazából azt hitte, Ayton lezsákolja majd, de muszáj volt megpróbálnia.

Csoda, hogy elkezdett arról beszélni mindenki, hogy ez volt az NBA-döntők történetének legnagyobb blokkja? Igazából egy kihívója van: LeBron James 2016-ban sprintelt egy hatalmasat a Warriors elleni hetedik meccsen1:50-nel a vége előtt 89-89-nél, hogy a Andre Iguodala ziccerét zúzza a palánkra.

Nos, az NBA állást foglalt az ügyben, kitettek egy Top 10-es videót a 2015 óta játszott NBA-döntők legnagyobb blokkjaiból, és ők maguk Giannist a második helyre sorolták James mögé.

De várjunk csak!! A harmadikat nézzük meg még egyszer:

Hiszen ez is Giannis, és ez is az idei döntőről van, és egyébként az egész mozdulat nagyon emlékeztet LeBron James mestermunkájához. Csak nem hetedik meccs, és nem clutch pillanatban tette fel ezt a sapkát Bridgesre.

Összegzésképpen elmondható, hogy a 2021-es döntőn a Görög Szörny már most két felejthetetlen sapkát bemutatott, és még legalább két meccs hátravan a fináléból. A Sunst ne féltse senki, mert szerintünk van még egy-két trükk a tarsolyukban. Az a jó hírünk, hogy mindkét (és ha úgy alakul, akkor mindhárom) meccset élőben közvetíti majd a Sport TV:

5. meccs: Phoenix Suns – Milwaukee Bucks: július 18., vasárnap 3:00, Sport1 (élő); ismétlés: 12:00 (Sport2)

6. meccs: Milwaukee Bucks – Phoenix Suns: július 21., szerda 3:00, Sport1 (élő); ismétlés: 15:30 (Sport1) és 21:30 (Sport2)

Aki pedig a lehető legautentikusabb személyeket akarja nézni/hallgatni az NBA-vel kapcsolatban, az kapcsoljon vasárnap este 19 órakor a Sport1-re, és nézze meg az Alley-oopot!

Egy kis történelem:

Ezeken kívül is voltak még legendás blokkok az NBA történetében, kettő biztosan azonnal beugrik az embernek:

Hakeem Olajuwon 1994-ben a hatodik meccs végén blokkolta le John Starks triplakísérletét. Ezzel biztosította be a hetedik meccset a csapatnak, és később bajnok is lett a Rockets:

2013-ban LeBron James még Heat-játékosként küldte haza Argentínába Tiago Splittert a fináléban.