Ők robbantják az átigazolási bombákat: Shams és Woj, a mindent (is) tudó újságírók • SportTV

Ők robbantják az átigazolási bombákat: Shams és Woj, a mindent (is) tudó újságírók

2022. 02. 08. 16:56    
Olvasási idő: 3 perc

Van két NBA-tranzakciókra szakosodott sztárriporter, akik már azelőtt megírják twitteren, milyen cserék, igazolások, draftok, döntések születtek a ligán belül, hogy azokat hivatalosan bejelentenék. Az ESPN-nél dolgozó Adrian Wojnarowski (Woj) és a The Athletic, illetve a Stadium munkatársa, Shams Charania. Az NBA cserehatárideje előtt őket kell figyelni twitteren, és nem maradsz le semmiről.

2016-ban még mindketten a Yahoo Sportsnál dolgoztak. (Forrás: twitter / @NBACentral)

Bevallom, engem picit idegesít az a dolog, hogy a twitteren a jól informált riporterek jóval azelőtt megszellőztetik (tulajdonképpen bejelentik) az NBA-ügyleteket, mielőtt azok valójában megszülettek volna, vagy részleteikben ki lennének dolgozva. A Karanténcastban és a Trash Talkban (Az AMC Mikro alkalmazásban elérhető a legutóbbi Trash Talk) nem is olyan régen beszéltünk is arról Tom Brady kapcsán, hogy talán egy ekkora sportoló, az NFL GOAT-ja esetében nem forrásokra hivatkozva kellett volna megírnia az ESPN-es Adam Schefternek és Jeff Darlingtonnak a hírt, hanem hagyni kellett volna, hogy az irányító maga jelentse azt be.

Mert mennyivel menőbb volt 1995-ben, amikor a szerkesztőségek kaptak egy faxot a Michael Jordan képviselőitől ezzel a szöveggel:

„Visszatértem!”

Ettől függetlenül be kell látni, hogy azóta eltelt 27 év, van mindenkinek mobiltelefonja, azon vannak social media appok, felgyorsult a világ, online hírverseny van, és rengeteg platformon lehet kapcsolatot tartani az informátorokkal. Így érthető, hogy a jól értesült újságíró akar lenni az első, a leggyorsabb, akire mindenki más csak hivatkozik. Az NBA esetében ketten versenyeznek ezért a címért: Adrian Wojnarowski és Shams Charania. Ritkán tévednek, de akkor sem nagyot. Tudják, hogy a csapatok milyen irányban gondolkodnak, tehát már ezt megszellőztetik, és az üzletet is mindenkinél előbb jelentik be, majd csepegtetik a részleteket. Egy példa, Woj a 2020-as NBA-drafton felvette a telefont egy informátornak, miközben élő adásban volt, és őt kérdezgették épp:

Olyan is volt már Woj-zsal, hogy a draft estéjén a twitteren azelőtt kiírta, kiket választanak a csapatok, hogy azt bejelentették volna élő adásban. Szóval nem akármilyen informátoraik vannak, elég komoly kapcsolatrendszert építettek ki az évek során. A híreket követő szurkoló szempontjából ez azt jelenti, hogy ha őket kettejüket követi az ember, akkor az elsők között értesülhetnek a szenzációkról. A jövő héten érdemes lesz követni őket. A Woj bombákét itt, a Shams firstökért itt kell a követés gombra kattintani. A feliratkozók számában Woj a király, 5,1 millióan követik, míg Shamst „mindösszesen csak” 1,4 millióan. Van tehát abban is felelősség, hogy mindig hitelesek legyenek, és lehetőleg sose hibázzanak, vagy csak kevésbé jelentőst, mert azzal alááshatják mindezt, amit felépítettek.

Egy No Dunks podcastben egyszer azt mondta valaki, hogy maga sem hitte el, hogy Woj három mobilon kommunikál egyszerre, vélhetően Shams is hasonló arzenált tud felmutatni. Annyira szoros a verseny, hogy ha valaki csak 2 perccel is lemarad, a ráérő követők azonnal beszólogatnak neki, hogy lemaradt a konkurenciától. Öldöklő tehát a küzdelem a két egykori Yahoo Sportsos kolléga között. Ennek az egésznek az egyik legviccesebb jelképe az a fotó, ami akkor készült, amikor Woj egyszer véletlenül besétált a stúdió hátterébe, ahol épp Shams volt a vendég, és ez a csodálatos kép született ekkor:

Kettejük közül az 52 éves Woj a rutinosabb róka, már gimnazista korában elkezdett újságot írni, és olyan kevésbé híres helyi lapoknél pallérozódott, mint a Hartford Courant, a Fresno Bee, illetve a The Record. Amellett, hogy már olykor az ESPN.com is publikált, 2006-ban írt egy bestsellert egy középiskolai csapatról, amelynek a korábbi NBA-játékos, Bobby Hurley édesapja volt az edzője. 2007-ben igazolt a Yahoo Sportshoz, majd onnan 2017-ben az ESPN-hez. Az ESPN-nek olyan értékesek a Woj-bombák, hogy az sem vetett véget a kapcsolatnak, amikor egy republikánus szenátornak csak annyit írt egy e-mailben, hogy „B@zd meg!”, amikor az levelet írt az NBA komisszárnak arról, miért csak azt támogatja az NBA, hogy a társadalmi igazság jegyében szólaljanak fel a játékosok, és miért nem tehetik ezt Kínával kapcsolatban is.

A chicagói Shams a fiatalos lendület. Hihetetlen, de még nincs 28 éves…17 évesen már a Chicago Bullsról írt a ChicagoNown, 2012-től (tehát 18 éves krától) a RealGM-en írt NBA-s tranzakciókról. Olyan jól végezte a dolgát, hogy az akkor már sztárnak számító, a Yahoo Sporstnál dolgozó Woj a legjobb fiatal riporternek nevezte. 2016-ban végül kollégák lettek a Yahoonál. Egy évig dolgoztak együtt, és egy évvel Woj után Shams is váltott, és az Athletichez, illetve a Stadiumhoz írt alá. A sok-sok breaking news közül kiemelkedik az, hogy állítólag előbb írta ki twitterre, hogy koronavírusos az amerikai elnök, Donald Trump, mint maga az elnök… Ennyit a kapcsolatokról.

Kövesse őket mindenki a következő napokban, mert röpködnek majd az átigazolási hírek tőlük. Ami pedig külön izgalmassá teszi 2022 nyarát, az nem más, mint az, hogy mindketten szabadügynökök lesznek, azaz lejár a szerződésük jelenlegi kenyéradójuktól. Lehet, hogy saját magukról fognak majd bejelenteni valamit a nyáron, de az biztos, hogy a fizetésük nem lesz kevesebb 2-3 millió dollárnál évente…

A cikk írása közben jött a remek példa arra hogyan dolgoznak. Verseny van:

Előbb Woj tette ki, hogy CJ McCollumról komolyan tárgyal a Pelicans és Blazers:

Shams pár perccel később már ellenértékként Josh Hartról és draftcetlikről ír:

Majd Woj tette ki, hogy remélik, ma lezárják a dealt, mert van azért még miről egyeztetni:

…és ez így megy nap mint nap, minden csereügylettel és belsős infóval kapcsolatban. Különösen most, hogy kmár nagyon-nagyon közel van a február 10-i cserehatáridő.

Aki pedig nézni szeretne NBA-t nézni, az megteheti ezen a héten is a Sport TV-n:

Trash Talk: február 10., csütörtök 23:30, Sport1 (élő)

Phoenix Suns – Milwaukee Bucks: február 11.., péntek 4:00, Sport1 (élő); 20:00, Sport2 (felv.)

All-Star Draft Show: február 11.., péntek 19:00, Sport2

Alley-oop: február 13., szombat 22:00, Sport1 (élő)

Portland TrailBlazers – New York Knicks: február 13., szombat 23:00, Sport1 (élő)

NBA Action: február 13., vasárnap 12:00, Sport2

Boston Celtics – Atlanta Hawks: február 13., vasárnap 20:00, Sport1 (élő)

Illetve hamarosan, érkezik az All-Star-hétvége is, élő közvetítéssel február 19-én és 20-án is.