Kupaszerda, Sport TV módra • SportTV

Kupaszerda, Sport TV módra

2022. 03. 02. 18:54    
Olvasási idő: 3 perc

Hajdanán „kupaszerda” néven a nemzetközi kupafordulókat értettük, amikor a három akkor létező sorozat mérkőzéseit játszották. Ma már négy euróai kupa van, keddtől csütörtökig játszanak – de a köztes heteken időnként a nemzeti kupaküzdelmek zajlanak. Mi három ilyent követünk , mindháromban lesz mérkőzés szerdán, csak a sorozatok különböző fázisban tartanak.

Orbánék négy áven belül harmadszor juthatnak de a DFB-kupa elődöntőjébe (Fotó: Getty Images)

HANNOVER–LEIPZIG

A DFB-kupában az egymeccses negyeddöntőnél tartanak. Krdden az Union Berlin egygólos sikerével felülmúlta másodosztályú St. Paulit.
A koresti összecsapáson szintén másodosztályú az egyik gárda, a Hannover 96. Amely egy alkalommal, 1992-ben már a trófeát is elhódította (már a berlini Olimpiai Stadionban, amely az újraegyesítés óta a kupadöntő állandó színhelye, gól nélküli kupadöntő után a 11-es párbajban 4-3-mal a Mönchengladbach ellen). Vendége a Leipzig még nem nyerte el a serleget, de a Bayern és a Dortmund korai kiesése óta az első számú favoritként tartják számon. Ha még nem is győzött az RB, 20198-ben és tavaly is már ott volt a berlini finálélában, de előbb a Bayern, majd a BVB még jobbnak bizonyult nála.
Ebben a kiírásban a H96 az első körben a negyedosztályú Eintracht Norderstedt 4–0-s legyőzésével (gólok: Ducks 2, egyik 11-es, Ochs, Muslija), a másodikban az ugyancsak másodvonalbeli Düsseldorf elleni simának látszó, de csak a 90 perc után ráadásidőben fölényessé tett 3–0-val (Beier 2, Kerk) jutott tovább. A nyolcaddöntőben következett a „nagy dobás”, a Mönchengladbach elleni 3–0 (újra Beier 2 és Kerk-11-es), azaz az első élvonalbeli ellenfél elleni diadal.
A lipcsei együttes augusztusban a másodosztályú Sandhausen elleni idegenbeli 4–0-val rajtolt (g.: Orbán, Nkunku, Haidara és Szoboszlai), a negyedosztályú Babelsberg elleni 1–0-val folytatta, egy szem Szoboszlai-találattal, majd a nyolcaddöntőben otthon 2–0-ra győzte
le a Hansa Rotockot (Poulsen, Olmo). Azaz a „legmagyarosabb” német csapat eddig még gólt sem kapott a kupasorozatban. A Kicker előzetese szerint Gulácsi és Orbán kezd, a kisebb sérüléssel bajlódó Szoboszlai nem a kedd koraesti összecsapáson.
A további mérkőzések közül a
Bochum–Freiburgot későn este felvételről mutatjuk a Sport2-n (elvileg Sallai Roland kezd Christian Streich edző csapatában), a Hamburg–Karlsruhe pedig csak a csütörtöki programunkba fér be, a Sport2-n 17:00-től láthatják.

FIORENTINA–JUVENTUS

A találkozó szenzációja természetesen Dusan Vlahovics visszatérése lesz Firenzébe, ellenfélként. Hasonlóan nagy visszhangú – azonos irányú – játékosmozgás bő három évtiede fordult elő, akkor Roberto Baggio Torinóba szerződése keltett ekkora hullámokat. Hogy aztán a szerb center befut olyan óriási karriert, mint a későbbi aranylabdás „Copfocska”, kérdés, a kezdet azonban kísértetiesen hasonló. Most azt találgatják a legtöbben: hogyan viszonyul majd a jétékos ahhoz, ha esetleh betalál a hazaiak kapujába, s főként hogyan reagálnak erre a fanatikus firenzei tifosók.
A két együttes amúgy a kupahistória óriásai közé tartozik, ketten együtt 20 kupagyőzelmet arattak (14–6 a Juve javára) és összesen 30 fináléban voltak jelen (20–10). A Juve a védő, a violák viszont legutóbb nyolc éve döntőztek, de akkor alulmaradtak a Napolival szemben.
Ebben a kiírásban a Juve kiemeltként rajtolt, a nyolcaddöntőben, azaz csupán két fordulót kellett teljesítenieaz elődöntőig. Előbb a Sampdoriát verte meg 4–1-re (g.: Cuadrado, Rugani, Dybala, Morata), majd szorosabb meccset vívott a Sassuolóval az Allianz Stadionban (2–1, g.: Dybala, Tressoldi-öngól). A Fiorentina ellenben végigjárta a „szolgálati utat”: az első körben a Cosenzát verte ki 4–0-val (Vlahovics 2,Gonzáélez, Venuti), a másodikban a Beneventót 2–1-gyel (Milenkovics, Sottil), a nyolcaddöntőben jött a „nagy durranás”, a Napoli elleni 5–2 (Vlahovics, Birgahi, Veruti, Piatek, Maleh) Nápolyban, igaz, a hosszabbításs nagy részében emberelőnyben játszva. A negyeddöntőben aztánújabb bravőúr, az Atalanta elleni bergamói 3–2-höz kellett extra hosszabbítás, mert a sima rájátszásidő 5. percében Milenkovics betalált harmadikként, előtte Piatek duplázott, az elsőt 11-esből lőtte.
A bajnokságban még csak egyszer játszottak, akkor Cuadrado a 90. percben szerezte meg a mindent eldöntő gó
lt. Vlahovics végig játszott, még a violák mezében. A kupaelődöntőn szerdán, az április 21-ei visszavágón és a záró fordulóban már az öreg hölgy soraiban fut ki a pályára, meglátjuk, milyen eredményességgel végezve…

VALENCIA–ATHLETIC BILBAO

A legközelebb a spanyolok járnak a fináléhoz. Ott is két mérkőzéses az elődöntő, mint Olaszországban, de ott már túl vannak az első találkozókon. Február 10-én a San Mamésben a Bilbao ugyan vezetést szerzett Raúl García révén, de a Getafe-nevelés, most kölcsönben Valenciában játszó Hugo Duro egyenlíteni tudott. Előnyben tehát a 8-szoros kupagyőztes a 23-szorossal szemben, de a baszkoké igazi kupacsapat! Hogy mást ne mondjuk, a 23 győzelem mellett még 39-szer jutott be a döntőbe, többek közt a legutóbbi két alkalommal is. Más kérdés, hogy el is veszítette, de most még egy fázissal ezelőtt vagyunk. (Megjegyzendő: itt még él az idegenben lőtt gólokat preferáló szabály, nem úgy, mint az európai kupákban.) A két együttes a Mestallában már megmérkőzött az idényben: a szeptember 25-i bajnokin 69. percben Inigo Martínez szerzett vezetést a baszkoknak, Maranhao csak a 90. percben tudta döntetlenre menteni a mérőzés. Nem mellesleg a LaLigában tabellaszomszédok, a jobban álló Athletic 5, a Valencia egyenesen 8 pontnyira van a Konferencialigát jelentő 6. helytől. Azaz a kupa „helyi értéke” megnőtt: az egykori UEFA-kupa- és El-döntős és a hajdani kétszeres BL-döntős, KEK-és VVK-győztes számára alighanem ez a járhatóbb út az újbóli Európába jutásra.

NEMZETI KUPÁK. Sport2 18:15 Hannoverscher 96–Red Bull Leipzig DFB-kupa-negyeddöntő (kommentátor: Faragó Richard, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hajdu Attila); Sport1 20:45 ACF Fiorentina–Juventus FC Coppa Italia, elődöntő, első mérkőzés (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Petur András, szakértő: Nyilasi Tibor); Sport2 20:45 Valencia CS–Club Athletic de Bilbao Copa del Rey, elődöntő, visszavágó (kommentátor: Haraszti Ádám, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hajdu Attila); Sport2 23:15 VfL Bochum–SC Freiburg DFB-kupa-negyeddöntő (felv., kommentátor: Fülöp Marcell)