A magyar határtól 25 kilométerre, egy istállóban adták át az NBA MVP-trófeáját • SportTV

A magyar határtól 25 kilométerre, egy istállóban adták át az NBA MVP-trófeáját

2022. 05. 12. 16:20    
Olvasási idő: 2 perc

Valójában egyszerre szürreális és szívmelengető, hogyan kapta meg második MVP-trófeáját Nikola Jokic, a Denver Nuggets immár kétszeres MVP-je. A vajdasági Zomboron, az istállójában érte a meglepetés.

Az ötvenezer lakosú Zombor 25 kilométerre fekszik a magyar határól, magyar testvérvárosa, Baja is mindössze 60 kilométerre van a várostól. Itt született Nikola Jokic, az MVP immár kétszeres MVP-je, és az NBA-szezonok után itt piheni ki fáradalmait a mai napig. Édesapja agrármérnök, komoly gazdasága van a családnak, ahol másik nagy szenvedélyének is hódolhat a center, lovakat tenyészt és versenyeztet. Ennek – és hogy a Denver Nuggets már nincs versenyben a rájátszásban – köszönhető, hogy 2022-ben zseniális körülmények között vehette át az NBA MVP-je a neki járó trófeát. Zomboron, az istálló bejáratában, szerb muzsikusok és a lovászok társaságában együtt ünnepelt a Jokic-család és a Denver Nuggets edzője, Mike Malone is. A 210 centis óriás a ’’hintójával’’ érkezett a buliba:

A TNT-nek egyenesen az istállóból adta az interjút a díjátadás után, egy lóval és egy kutyával a háttérben:

Itt elmondja,  edzésről hazajövet lepték meg, és fura is volt, hogy az edzője azt mondta, délután legyen aznap az edzésük, de azt hitte, biztos reggel pecázni ment. Azt is elárulja, hogy jelenleg nem tulajdonít olyan nagy jelentőséget azért ennek a díjnak, de idővel majd mutathatja a gyermekeinek, hogy itt a bizonyíték arra, milyen jó játékos volt.

Elképesztően emberi az egész, és tényleg elmondható, ilyen trófeaátadó még nem volt az NBA-ben… Az, hogy Jokic megérdemelte a díjat, az nem is lehet kérdés, történelmi szezonja volt. A 13. játékos lett a liga történetében, akinek sikerült egymás utáni szezonokban legalább kétszer megnyernie a trófeát: Bill Russel, Wilt Chamberlain, Kareem Abdul-Jabbar, Moses Malone, Larry Bird, Magic Johnson, Michael Jordan, Tim Duncan, Steve Nash, LeBron James, Steph Curry és Giannis Antetokounmpo után ismételte ezt meg. Elég erős ez a névsor. Bob Pettit és Karl Malone még az a két játékos, akinek van legalább 2 MVP-trófeája, de ebből a 14 játékosból egyik sem Zomboron, egy istálló bejáratában vette át az elismerést.

A szavazáson Jokic összesen 875 pontot szerzett, ezzel előzte meg a 706 pontos és pontkirály Joel Embiidet, illetve az 595 szerző Giannis Antetokounmpót. A szerb 65 első szavazatot kapott, Embiid 26-ot, Giannis kilencet. A szavazás hivatalos végeredménye:

A kameruni és a görög azzal vigasztalódik, hogy még versenyben vannak a rájátszásban. A Milwukee Bucks épp elhúzott 3-2-re a Boston Celtics ellen, míg a Sixers épp 3-2-es hátrányban van a Miami Heattel szemben. A nyugati konferenciában a Phoenix Suns 3-2-re vezet a Dallas Mavericks ellen, azonban a Golden State Warriors-Memphis Grizzlies párharc állásá nem spoliereznénk el, mert épp most megy a Sport2-n felvételről.

A Sport TV és az NBA ezen a héten:

A csütörtöki Trash Talkban lesz szó bőven NBA-ről, emellett közvetítjük a Sixers és a Heat hatodik meccsét, illetve a tervek szerint vasárnap is lesz egy közvetítésünk európai időben, ahogyan Alley-ooppal és NBA Actionnel is készülünk.

Memphis Grizzlies – Golden State Warriors (5. meccs): május 12., csütörtök 15:30, Sport2 (felv.)

Trash Talk: május 12., csütörtök 19:00, Sport1 (élő)

Philadelphia 76ers – Miami Heat (6. meccs): május 13., péntek 1:00, Sport1 (élő); 21:30, Sport1 (felv.)

NBA Action: május 15., vasárnap 11:30, Sport1

Alley-oop: május 15., vasárnap 14:15, Sport1 (élő)

NBA, Playoff: május 15., vasárnap 21:30, Sport1 (élő)