Négy vagy hat magyar DFB-kupagyőztes lesz estére? • SportTV

Négy vagy hat magyar DFB-kupagyőztes lesz estére?

2022. 05. 21. 13:28    
Olvasási idő: 2 perc

Eddig három magyar futballista négy alkalommal volt DFB-kupagyőztes csapat tagja. A játékosok száma a berlini Olimpiai Stadionban ma este hárommal vagy eggyel bővül annak függvényében, hogy az eddig egyaránt trófea nélküli RB Leipzig vagy SC Freiburg szerzi meg a győzelmet.

A márciusi bajnokin egymással küzdő Sallai Roland (kékben) és Christopher Nkunku közül bármelyik akár meccsdöntő játékossá is léphet elő szombaton este az Olimpiai Stadionban (Fotó: Getty Images)

Fazekas Árpád 1959-ben a Bayern Münchennel, Détári Lajos 1988-ban az Eintracht Frankfurttal (a Bochum elleni döntő egyetlen gólját szerezve), Lisztes Krisztián 1997-ben a VfB Stuttgarttal és 2004-ben a Werder Bremennel (előbbivel nem játszó kerettagként, utóbbiban a döntőben nem, de előtte mind az 5 meccsen pályára lépve) lett a DFB-kupa győztese. Ez a trió féltucatra vagy négyre szaporodik,  hiszen a lipcseiek keretében három magyar válogatott játékos található, a Freiburgban pedig Sallai Roland játszik az utóbbi időben egyre többször kulcsszerepet.
A két együttes eddig 14 tétmérkőzésen találkozott egymással, ezekből kettő volt másodosztályú, 12 pedig Bundesliga-találkozó, azaz a kupában most találkoznak először – a premier éppen egy döntőre esik! Az élvonalban az idényben mindkét mérkőzésük 1–1-re végződött, mindkétszer úhy, hogy a vendégcsapat vezetett a félidőben. Októberben Freiburgban 11-esből Forsberg szerzett vezetést, Dzsong a 64. percben egyenlített (Gulácsi és Orbán végig, Szoboszlai a 78. percig játszott, Sallait a 62. percben, két perccel az egyenlítő találat előtt küldte be Streich mester). A márciusi visszavágón Demirovic szerzett vezetést a fekete-erdeieknek, Angelino a 90. percben szerzett egy pointot a hazaiaknak. (Gulácsi és Orbán ezen is végig a pályán volt. Szoboszlait az utolsó 11 percre küldte be akkor már Domenico Tedesco, ugyanakkor, amikor Sallai is beállhatott.)
A Lipcse szeretné végre megszerezni a klubot felfuttató Dietrich Mateschitz Red Bull-vezér régen dédelgetett álmának megfelelően az első trófeát – a csapat volt már BL-elődöntős és Bundesliga-ezüstérmes is, de a vágyott serleg még hiányzik, noha már kétszer is játszott a kupáért Berlinben, de a német futball legújabbkori két gigásza, a Bayern és a Dortmund jobbnak bizonyult. Most a nagyok sorra kizuhantak, a „BL-négyesből” csak az RB jutott el ismét az Olimpiai Stadionba, ezzel inkább ő számít a favoritnak.
Ugyanakkor a Freiburg, a tudatos, hosszú távú szakmai fejlesztés és a szakvezetés dicséretes állandóságának – Christian Streich a Bundesliga legrégebben,  2011 óta (!) hivatalban lévő trénere, nem mellesleg 1995 óta a klub tagja – mintapéldája, a németes erények, fegyelem, tudatosság, csapatszellem következtében jutott el a csúcsra. A bajnokságban az 5. helyen végzett, s először érte el a kupaelődöntőt, majd a finálét is fennállása során.
A magyarok kezdőcsapatbeli esélyeiről. A Kicker előzetese szerint a háromtagú támadóegységben – két támadó középcsatár, egy ék – Sallai Roland kezdeni fog a jobb oldalon. A lipcseieknél Domenico Tedesco, mondhatni szokás szerint, a kezdőben számol Gulácsi Péterrel és Willi Orbánnal, Szoboszlai Dominik pedig a cserepadon kezd.
A magunk részéről „megadjuk a módját” a döntőnek, Haraszti Ádám kommentátor és Hrutka János szakkommentátor – ha valaki nem tudná, „Rudi” ha kupagyőztes nem is, de Bundesliga-bajnok volt anno az 1. FC Kaiserlautern tagjaként – a helyszínről, az Olimpiai Stadionból közvetíti a mérkőzést. Amelynek „nagy kérdése” tehát: a harmadszor próbálkozó Leipzig vagy a döntős újonc Freiburg lép be 11-edikként az egyszeres német kupagyőztesek sorába. A „magyar kérdése” pedig, hogy duplájára nő vagy csak eggyel lesz több a magyar DFB-trófeabirtokosok száma.

DFB-kupa-döntő. Sport1 19:15  SC Freiburg–Red Bull Leipzig (kommentátor: Haraszti Ádám, szakkommentátor: Hrutka János, műsorvezető: Petur András, szakértő: Mészáros Ábel)