A Warriors-dinasztia felnőtt a Bulls, a Lakers és a Celtics történelmi csapataihoz • SportTV

A Warriors-dinasztia felnőtt a Bulls, a Lakers és a Celtics történelmi csapataihoz

2022. 05. 27. 21:12    
Olvasási idő: 3 perc

Ehhez pedig az kellett, hogy kivívják a jogot a nyolc szezonban megvívott hatodik döntőjükhöz. Elképesztő belegondolni, hogy 2015 óta a 2020-as és a 2021-es finálékat leszámítva mindig eljutottak a bajnoki cím kapujába. Eddig ötből háromszor nyerni is tudtak.

Steph Curry és Klay Thompson ismét ott lesz a döntőben. (Fotó: Getty Images)

Megvan a döntő első résztvevője az NBA-ben, a Golden State Warriors 4-1-es összesítéssel búcsúztatta a Luka Doncic vezette Dallas Maverickset:

Ha jobban belegondolunk, lehetetlen küldetést hajtott épp végre a Golden State Warriors azzal, hogy bejutott az NBA-döntőbe. Nem azzal, hogy 2022-ben ott lesz a legnagyobb színpadon – mert azért az erőviszonyok ismeretében ez nem akkora meglepetés -, hanem azzal, hogy egyben tudta tartani a legfontosabb játékosait, és képes volt arra, hogy 2015 és 2022 között hat finálét játsszon. Ebben kulcsfontosságú szerepe van a tulajdonosnak és a menedzsmentnek, a vezetőedzőnek, Steve Kerrnek, illetve Steph Currynek, Klay Thompsonnak és Draymond Greenek, a magnak, amit együtt tudtak tartani, és amely együtt is akart maradni. A negyedik olyan csapattársuk, aki minden menetelésnek a részese volt, az Andre Iguodala, de ő két szempontból is kakukktojás:

  1. Ebben a szezonban nem nevezhető épp meghatározó játékosnak a 2015-ös döntő MVP-je.
  2. Abban rátett egy lapáttal a többiek teljesítményére, hogy 2020-ban a buborékban is döntőzött, csak akkor a Miami Heat játékosaként (tehát ő hetedik fináléját vívja nyolc év alatt).

Azt pedig csak úgy lábjegyzetként jegyezzük itt meg, hogy a 2019-20-as és a 2020-21-es szezonokban azért nem tudott jobban szerepelni a csapat, mert folyamatosan sérülésekkel küzdött legjobbjaik. Elsősorban Thompson, aki ezekben a kiírásokban egyetlen mérkőzést sem játszott.

A negyedik csapatként hajtotta végre ezt a bravúrt a Warriors, és ha leírjuk, melyik másik három gárda, azért az elég szép helyre helyezi a Warriorst az NBA történelemkönyvében:

  • A Bill Russell féle Boston Celtics 1957 és 1969 között 12 döntőt játszott, amiből 11-et meg is nyert.
  • A Los Angeles Lakersnek ez két turnusban is összejött. Egyrészt a hatvanas években Jerry Westtel, Elgin Baylorral vagy épp Wilt Chamberlainnel 1962 és 1973 között volt kilenc döntője, igaz csak egyet, az 1972-eset nyerte meg. Majd a Showtime Lakers 1980 és 1991 között Magic Johnson vezetésével játszott kilenc döntőt.
  • Michael Jordan és Scottie Pippen nevét nem kell senkinek bemutatni, 1991 és 1998 között hat döntőt és hat bajnoki címet hoztak össze a Chicago Bullsszal.

Pár dolgot azonban nem árt tisztába tenni ezekkel a számokkal kapcsolatban azért. Ma más világ van a ligában, mint egykoron, egyrészt folyamatosan nőtt az NBA franchise-ok, így a kihívók száma az évek során. 1957-ben nyolc csapat volt a ligában, ugyanez a szám 1962-ben 9, 1969-ben 14, 1973-ban 17, 1980-ban 22, 1991-ben 27, 1998-ban pedig 29 volt, és 2004-ben érte el a jelenlegi 30-as számot. Ami még jelentősen eltér a korábbi évektől, hogy nem nagyon találunk olyan játékosokat, és főleg nem nagy párost vagy triót, aki vagy amely évtizedekig együtt tud játszani.

A nagy Major Ligák között sem hemzsegnek azok a csapatok, akik képesek voltak valaha erre a bravúrra: Az NFL-ben a Cleveland Browns, a Green Bay Packers és a New York Giants; az MLB-ben a New York Yankees, míg az NHL-ben a Detroit Red Wings, Edmonton Oilers, Montreal Canadians és a Toronto Maple Leafs.

Steph Currynek, Klay Thomsonnak és Draymond Greennek ez a 10. közös szezonja, sőt mi több, mindhármuknak ez az eddigi egyetlen klubja, hiszen a Warriors draftolta őket. Curryt 2009-ben hetedik, Thompsont 2011-ben tizenegyedik, Greent 2012-ben harmincötödik helyen.

A 2022-es nyugati konferenciadöntő MVP-je Steph Curry lett, ő vehette át az idén először kiosztott Magic Johnson-díjat.

A döntőnek bizonyuló ötödik meccsen azonban Klay Thompson brillírozott. Az elmúlt két évet sérülések miatt (keresztszalag-szakadás és achilles-szakadás) kihagyta, és azért lélekemelő, hogy ő ilyen szinten tud játszani, hogy döntőbe juttatja csapatát. Szórt nyolc hármast, és összesen 32 pontot termelt, amivel a meccs legjobb pontszerzője lett.

A Warriorsnak most lesz legalább egy hete felkészülni a fináléra, ami június másodikán (magyar idő szerint harmadikán) kezdődik majd, és a Sport TV-n az összes meccset meg lehet majd nézni természetesen. Keleten a Miami Heat és a Boston Celtics birkózik még, az előny az utóbbinál van (3-2). A meccset Bostonban rendezik ma éjjel, a Sport1-en élőben látható lesz (2:30), és holnap is megismételjük majd (11 órakor a Sport1-en, 19:30-tól a Sport2-n). Ha lesz hetedik meccs, az is látható lesz élőben, vasárnap viszont 22 órától biztosan lesz Alley-oop.