A védő és a „magyaros” csapat vívhatja a döntőt • SportTV

A védő és a „magyaros” csapat vívhatja a döntőt

2022. 05. 28. 09:42    
Olvasási idő: 2 perc

Ez a második idénye a korábbi EHF-kupa örökébe lépő férfi Európa-ligának. Amióta négyes döntőt vívnak a trófeáért, azaz 2012 óta minden alkalommal volt legalább egy német résztvevője a záró tornának. Ezúttal a lisszaboni final fourban a címvédő SC Magdeburg képviseli a német kézilabdát, amely nem mellesleg a négymeccses végküzdelem első számú esélyese is. Ellenfele az elődöntőben az újonc horvát Nexe lesz, a másik találkozót a házigazda Benfica vívja a tavalyi négyes másik megmaradójával, a lengyel Plockkal, az egyik csapat a magyar válogatott edzőjét, ellenfele egyik játékosát alkalmazza.

Tavaly a Magdeburg sikerrel vívta meg az elődöntőjét, a fináléban a korábbi kétszeres győztes másik német csapatot, a Füchsét kellett legyőznie negyedik EHF-kupa-, illetve Európa-liga-serlegéért (Fotó: Getty Images)

MAGDEBURG–NEXE

A Magdeburg hetet megnyert a Nexe elleni 8 mérkőzéséből, benne a 2021–22-es csoportkor két összecsapásával. A német együttes a címvédő, valamint szerepelt a 2017-es és a 2018-as final fourban is. Korábban megnyerte háromszor az EHF-kupát és egyszer a BL-t is. Lehetősége van három trófeát is nyerni az idényben, már elvitte korábban az IHF Super Globe-ot (az afféle klubvilágbajnokság), s vezet a Bundesligában is.
A Nexe az első horvát csapat, amely a négyes döntők bevezetése óta szerepel valamelyik kupaküzdelem befejező kvartettjében. Bejutott a horvát bajnoki döntőbe, amelyet elvesztett a  PPD Zagrebbel szemben. A csoportküzdelmek kezdete óta Halil Jagadjac 97 gólt szerzett, ezzel vezeti az El góllövőlistáját, a Magdeburg legeredményesebb játékosa Michael Damgaard és Ómar Ingi Magnússon, a dán és az izlandi játékos egyaránt 54-szer talált a kapuba.
A Magdeburg a sorozat egyetlen veretlen együttese, a csoportkör kezdete óta 12 győzelmet aratott, két döntetlen mellett. A negyeddöntőben a Nantes-ot búcsúztatta, míg a Nexe 8 győzelemmel, 1 remivel és 5 vereséggel jutott el a final fourig, amelyhez az előző körben a dán GOG-ot kellett kivernie.

PLOCK–BENFICA

Két hete Szikora Melinda miatt a Bietigheimnek szurkolhattak a magyar kézilabdabarátok a női El final fourjában, most is lesz magyar játékos résztvevője a férfi négyes döntőnek a plocki Szita Zoltán személyében (Fotó: Getty Images)

Ez lesz az első hivatalos mérkőzés a két csapat között, de a Plock már kiverte egyszer a Benfica városi riválistát, a Sportingot az El nyolcaddöntőjéből tavaly, illetve a Benfica is mérkőzött már lengyel együttessel, az Oplétól búcsúzott négy éve az EHF-kupa selejtezőjében.
A Plock final fouros bemutatkozása az El-ben tavaly történt Mannheimben, ahol a 4. helyen végzett, a Benfica debütál az idényvégi négyes tornákon. A sasoké a második portugál csapat, amely játszhat a második számú kupasorozat döntő minitornáján, a Porto 2019-es szereplése után. A Benfica eddigi legnagyobb nemzetközi sikere a Challenge-kupa döntőjébe jutás volt 2010–11-ben és 2015–16-ban (előbbiben a szlovén Koper, utóbbiban a honfitárs ABC/UMinho bizonyult jobbnak).
A Wisla egyetlenegy meccset vesztett a csoportkör kezdete óta (a Füche Berlin ellen), 12 győzelem és egy döntetlen mellett. A negyeddöntőben a svájci Schaffhausent múlta felül. Nélkülöznie kell spanyol irányítóját, Nico Mindegiát, aki keresztszalag-szakadást szenvedett a jobb térdében a Kielce elleni bajnoki rangadón a múlt héten.
A Benfica szenzációs győzelmet aratott még a csoportkörben a tavalyi négyes döntő házigazdája, a Rhein-Neckar Löwen ellen, összesen 9 sikerrrel, 3 döntetlennel és 2 vereséggel jutott el a négyes döntőig, a playoffban a szlovén Velenjét ejtette ki. Mindkét edző spanyol és mindketten emellett egy nemzeti csapat szövetségi kapitányai is egyben, a Benfica mestere, Chema Rodríguez a miénk, a lengyel klubé Xavier Sabaté (ex-Veszprém és magyar exkapitány is) a cseheké. A lengyelek magyar játékosa a válogatott balátlövő Szita Zoltán, aki 33 gólt szerzett eddig az El-sorozatban, s alighanem ezen a tornán búcsúzik a nemzetközi porondon csapatától, mert nyártól a Pick Szegedben folytatja pályafutását.
A két csapat legeredményesebbjei közül a Benficáé, Petar Djordjics szórta szaporábban a gólokat: 90 alkalommal talált a kapuba, a Plocké, Szergej Mark Koszorotov „csak” 63-szor.
„A torna ezen szakaszában már minden ellenfél nagyon erős. A lengyeleké nagyon jó csapat, sok erősséggel, nagyon kemény ellenfélnek ígérkezik. Az azért előnyt jelenthet, hogy itthon játszunk, ez nagy lökést jelenthet nekünk. Mindkét napon el kell érnünk kitűzött célunkat, meg kell mutatnunk teljes tudásunkat. Meglátjuk, mit hoz a szombat” – nyilatkozta   Ole Rahmel, a portugálok német válogatott jobbszélsője az EHF honlapjának.

FÉRFI KÉZILABDA EURÓPA-LIGA, négyes döntő, Lisszabon. Elődöntő. Sport2 15:45 SC Magdeburg–RK Nexe (kommentátor: Bartha Zoltán, szakkommentátor: Deli Rita-szakértő, műsorvezető: Fazekas Erzsébet); Sport1 18:15 Orlen Wisla Plock–SL Benfica (kommentátor: Ágai Kis András, szakkommentátor-szakértő: Deli Rita)