Már az elődöntőbe jutás a tét • SportTV

Már az elődöntőbe jutás a tét

2022. 06. 30. 13:42    
Olvasási idő: 2 perc

A celjei junior női kézilabda-vb-n már összesen 80 meccsen vannak túl a csapatok, de a legnagyobb izgalmak még hátravannak. A csütörtöki negyeddöntőben a favorit magyar együttes a dánokkal mérkőzik meg, a másik három mérkőzésből egyet élőben, egyet felvételről közvetítünk.

A jó védekezésre is szükség lesz az elődöntőbe jutáshoz (Fotó: ihf.com)

Az előző, 2018-as vb-ről csupán négy csapat maradt, pontosabban négy ország, hiszen az akkori csapatokból ma már senki sincs itt, ezen a celjei tornán. A négy ország: a címvédő Magyarország, Dánia, Norvégia és Hollandia. Angolán és Svájcon kívül a másik kettő is gyakori részese a junior vb-k negyeddöntőjének.

Norvégia az elmúlt hat alkalomból ötödször van a legjobb nyolc között, Magyarország összesen tizedszer, a legutóbbi háromban sorozatban, a rekorder pedig Dánia, mely 18-ból 15-öször verekedte el magát eddig a fázisig. A 2013-as bajnok Svédország 8-adszor van ott, a legutóbbi 7  kiírásból ötödször, a hollandok pedig a legutóbbi 8-ból harmadik alkalommal játszhatnak negyeddöntőt.

A két celjei csarnokban dupla negyeddöntőt játszanak. Mi a Zlatorog Csarnokban kezdünk a Hollandia–Angola mérkőzéssel. Az igazi reveláció persze az utóbbi szereplése első afrikai együttesként a nyolcban a junior vb-k történetében. Persze, még nagyobb szenzáció lenne a még tovább jutása, főként hogy két kulcsjátékosa sérülés miatt nem szerepelhet, egyikük Regina Marcos egyértelműen az együttes vezéralakja. Az eddig veretlen hollandok legyőzése azért igazán nagy feladat  Ricardo Clarijs csapatának, amely amúgy a mezőny negyedik legeredményesebbje 169 szerzett góllal. A németalföldi csapat is első elődöntőjére hajt, egyszersmind hatmeccsesre hizlalná százszázalékos sorozatát.
Utána következik számunkra a legfontosabb találkozó, amelyet a szakértők a legkiegyensúlyozottabbnak minősítenek, a Magyarország–Dánia összecsapás, amelyen a címvédő küzd meg az „örök esélyessel” a Golovec Arenában. A dánok a középdöntő két „új” meccsén nyeretlenek maradtak – kikaptak a norvégoktól, ikszeltek a franciákkal – , de így is másodikként továbbjutott a középdöntő legszorosabb négyeséből. Ifj. Kiss Szilárd együttese az első öt (győztes) meccsen a legtöbb gólt (184) szerezte és a legkevesebbet (81) kapta. Minden eddigi találkozóját minimum 12 gól különbséggel nyerte meg. S ne feledjük: ez a korosztály mér két Eb-t nyert meg ugyanitt Celjében, s most már 18 győztes találkozóval a háta mögött készül a 19. sikerre.
A mieink mérkőzése után adjuk az azzal egy időben a Zlatorogban lejátszott, szintén sorosnak ígérkező Németország–Svédország találkozót „A könyvemben Svédország az egyik esélyes a címre” – mondta Andre Fuhr, a németek edzője a Német Kézilabda-szövetség hivatalos honlapján. Márpedig ha valakit az ellenfél edzője ennyire felértékel, az bizony sok sikerre van hivatva – persze azért mindenki ismeri La Fontaine meséjét a hollóról, a rókáról meg arról a bizonyos sajtról…

NŐI KÉZILABDA JUNIOR-VB, Celje. Negyeddöntő. Sport1 18:00 Hollandia–Angola (kommentátor: Bartha Zoltán, műsorvezető: Ágai Kis András, szakértő-szakkommentátor: Tóth Tímea); Sport1 20:15 Magyarország–Dánia (kommentátor: Bartha Zoltán, szakkommentátor: Borsos Attila, műsorvezető: Ágai Kis András, szakértő: Tóth Tímea); Sport1 22:15 Németország–Svédország (felv., kommentátor: Fülöp Marcell, szakkommentátor: Borsos Attila)