Görbicz mezében, az Oftedaltól tanultakkal előre, az aranyért! • SportTV

Görbicz mezében, az Oftedaltól tanultakkal előre, az aranyért!

2022. 07. 03. 07:54    
Olvasási idő: 2 perc

Farkas Johanna, a magyar női U20-as kézilabda-válogatott irányítója szerint a világot jelentené nekik a vasárnapi döntőben Norvégia ellen remélt győzelem. Na meg azt, hogy generációja az U17-es és az U19-es Európa-bajnoki cím után a harmadik korosztályos világversenyét is megnyerné.

Celje és a Zlatorog Arena nagyon fekszik a vasárnap 17:30-tól Norvégia ellen U20-as világbajnoki döntőt játszó magyar kézilabda-válogatottnak – a Nemzetközi Kézilabda-szövetség (IHF) hivatalos oldala hozzávetőlegesen ezzel a felütéssel készített anyagot a csapat irányítójával, Farkas Johannával. Ez a korosztály három éve ebben a csarnokban nyert Svédország 28-24-es legyőzésével U17-es Európa-bajnokságot, 2021-ben pedig Oroszország 31-22-es kiütésével U19-es kontinenstornát.

Farkas az előbbi fináléban öt, az utóbbiban hét gólt szerzett, és tekintettel a mostani formájára, például az elődöntőben a svédeknek lőtt 11 góljára, ezúttal is főszerep várhat rá.

„Lenyűgöző lenne, ha megnyernénk a tornát, ha újra veretlenek maradnánk és hazavinnénk az aranyat. Magyarországnak és a csapatunknak is igazi tündérmese lenne” – jelentette ki a 20 éves irányító, aki 38 góljával a csapat legeredményesebb játékosa.

Bármilyen hihetetlen, ez a korosztály még nem kapott ki világversenyen,

amikor kellett mindig akadt valaki, aki előremozdította a csapat szekerét. Mint például Farkas a svédek ellen. 14 perccel a lefújás előtt 22-22-re álltak a felek, amikor a mieink a karmester három góljára alapozva 4-1-es rohanást mutattak be, leszakítva a végül 33-25-re vesztő északiakat. A Görbicz Anita ikonikus, 13-as mezében játszó (ezt a felnőttek között nem teheti meg, ott visszavonultatták a győri legenda számát) Farkas végül 11 góllal, 2 gólpasszal és 2 kiharcolt hetessel érdemelte ki a mezőny legjobbja titulust.

„Kemény meccs volt, de megoldottuk és tényleg megérdemeltük a győzelmet. Jöhet a Norvégia elleni finálé, amibe mindent beleadunk” – fogadkozott az irányító.

Ha meglesz a győzelem, akkor klasszikus skandináv mesterhármassal ér fel a csúcsra a gárda, hiszen az egyenes kieséses szakaszban sorrendben Dánia, Svédország és Norvégia került az útjába.

Az U20-as vb-k történetében korábban csak a Szovjetuniónak, illetve Oroszországnak sikerült megvédenie a címét, most a mieink kerülhetnek be ebbe az elitbe, hiszen a legutóbbi, 2018-as tornát még a Háfra Noémi és Klujber Katrin fémjelezte korosztály nyerte meg, 2020-ban pedig a Covid elsöpörte a viadalt.

„Elképesztő lenne, a világot jelentené a számunkra, ha megnyernénk a trófeát. Magabiztosak vagyunk, nagyon bízunk benne, hogy nyerhetünk, ha megint így tudunk játszani.

Ha megismételjük a svédek elleni játékot, szerintem nincs olyan csapat, amely győzni tudna ellenünk”

– jelentette ki Farkas, aki Győrben nem titkoltan rengeteg titkot lesett el Stine Oftedaltól, a poszt legjobbjától.

„Stine elképesztő személyiség és elképesztő játékos, akitől sokat tanultam. Közelről nézhettem, többször edzettem vele közösen, most pedig próbálom beépíteni a játékomba a látottakat” – mesélte Farkas Johanna.

A Sport1-en vasárnap 14:45-től a Hollandia-Svédország bronzmérkőzéssel, 17 órától pedig a Norvégia-Magyarország döntővel jelentkezünk az U20-as női kézilabda-világbajnokságról.