A Kiss-csapat nagy feladata: vb-arannyal koronázni a korosztályos éveket • SportTV

A Kiss-csapat nagy feladata: vb-arannyal koronázni a korosztályos éveket

2022. 07. 03. 10:26    
Olvasási idő: 2 perc

2019 óta ez a mostani juniorkorosztály harmadik csúcsversenye. Két Eb-ről már hibátlanul szerepelve elhozták az aranyérmet, s most a harmadikon is ez a terv. Egyetlen akadály tornyosul csupán előttük: a norvég válogatott, amely a korosztályos tornákon nem magaslik ki a mezőnyből, mint a felnőttválogatottja…

Farkas Johanna harmadik nagy torna-aranyáig vezetheti ifjabb Kiss Szilár korosztályos válogatottját (Fotó: ihf.com)

A döntő előtt mindhárom vasárnapi másik helyosztót is műsorunkra tűzzük volna a Sport1-en, de a szlovén tv nem adott televíziós jelet a 7. és az 5. helyért vívandó meccsről, így maradt a bronzmmérkőzés és a számunkra legfontosabb találkozó, a döntő.  A 3. helyért sorra kerülő üsszecsapáson az elődöntőben a hajrában alul maradó együttesek kerülnek szembe, a svédek talán egy kicsit jobban tartották magukat ellenünk, mint a hollandok, akiket a teljes második félidőben állva hagyott a norvég csapat.
A két meccsről helyszínről közvetít Bartha Zoltán kommentátor kollégánk. Két veretlen együttes került megérdemelten a fináléba. A mieink százszázalékosan teljesítettek az alapkör három, a középdöntő további két meccsét, valamint a negyeddöntős és az elődöntős találkozójukat is egyformán megnyerték. A skandinávok viszont a csoportkörben 34–34-es döntetlenre végeztek az aztán a nyolcba sem kerülő franciákkal, a másik hat összecsapásukat ők is teljes sikerrel teljesítették.  Amúgy ebben a korosztályban a norvégok legutóbbi vereségüket a négy évvel ezelőtti, debreceni torna döntőjében szenvedték el – történetesen éppen a mieinktől, 28–22-re.
A mieink mostani juniorcsapata már harmadik nagy tornáját vívja Celjében, egyaránt ifjabb Kiss Szilárd irányításával. Három éve az U17-es Eb-döntőben Svédországot győzte le, már akkor is a csapat tagja volt Farkas Johanna, aki 28–25-ös győzelemből öt góllal vette   részét. Két évre rá ugyanott az U19-es kontinensbajnoki döntőben 31–22-re nyert a magyar együttes, Farkas akkor 7 góllal vette ki a részét a sikerből. Vasárnap a csapatkapitány utoljára játszik korosztályos válogatott meccset, s megpróbál jó néhány társával együtt „arany-mesterhármast” szerezni a szlovéniai városban. „Igen, csodálatos lenne megnyerni ezt a tornát is, továbbra is veretlennek maradni és elvinni az aranyérmet. Ez valamiféle tündérmese megvalósulása lenne a csapatnak és Magyarországnak” – nyilatkozta az irányító a nemzetközi szövetség honlapjának.
A magyar csapatból senki sem szerzett több gólt (38) nála ezen a vb-n, a tavalyi Eb-gólkirály Koronczai Petra 24 találattal lett a viadal legeredményesebbje, 7 mérkőzésen.  A Görbicz Anita által a nagyválogatottban viselt 13-as számú mez ebben a korosztályos veretlen csapatban Farkasé, aki a svédek ellen elődöntőben 11 góllal, két gólpasszal és két büntető kiharcolásával lett a mérkőzés kiemelkedően legjobb játékosa. „Nehéz meccs volt, de végül sikerült, megérdemelten nyertünk. Most megyünk Norvégia ellen és mindent beleadunk abba a mérkőzésbe” – nyilatkozta a meccs hőse.
Afféle „skandináv” mesterhármast kell teljesítenie a csapatnak az aranyért, hiszen a negyeddöntőben Dánia, az elődöntőben Svédország volt az ellenfele, s most a fináléban Norvégia következik. Eddih mindüssze a Szovjetunió és a jogutód Oroszország csapatának sikerült megvédenie címét a junior vb-k történtében, értelemszerűen más játékosokkal. „Természetesen csodálatos lenne így trófeát nyerni, az a világon a legfontosabb most nekünk. Nagyon bízunk benne, hogy sikerül megismételni elődöntőben nyújtott teljesítményünket. Ha sikerül úgy játszanunk, mint Svédország ellen, szerintem nincs csapat, amely legyőzne bennünket” – folytatta a miniinterjút a magyar csapatkapitány. Farkas Győrben nevelkedett az ETO akadémiáján, ahonnan tavaly szerződött Dunaújvárosba. Korábban igyekezett sokat tanulni Stine Oftedaltól, a győriek egyik legfényesebb – történetesen norvég – csillagától. „Stine csodálatos ember és csodálatos játékos. Sokat edzettem vele és igyekeztem sok mindent ellesni tőle, hogy tovább javíthassam a játékomat” – mondta a magyar juniorcsapat 169 cm-es, azaz nem hatalmas termetű irányítója.
Nem tudni, a norvég klasszis tanácsaiból mennyit tud hasznosítani Farkas a vasárnapi döntőben. De a tornán eddig mutatottak – és az elmúlt három év három nagy tornája – alapján úgy tűnik, akár három aranyéremmel is zárhatja korosztályos válogatott pályafutását, hogy azután felnőttként is a nemzetközi klasszisok sorába emelkedhessen. 

NŐI KÉZILABDA JUNIOR-VB, Celje. Sport1 14:45 Hollandia–Svédország a 3. helyért, Sport1 17:15 Magyarország–Norvégia (kommentátor: Bartha Zoltán, szakkommentátor: Deli Rita,   műsorvezető: Ágai Kis András, szakértő: Borsos Attila)