Útnak indul a legutóbbi döntős Freiburg • SportTV

Útnak indul a legutóbbi döntős Freiburg

2022. 07. 31. 14:23    
Olvasási idő: 4 perc

Eddig az első két napon a hatból két élvonalbeli csapat bukott meg az „elővizsgán”, a DFB-kupa első fordulójában. A Leverkusen gólzáporos meccsen maradt alul harmadosztályú, a Köln 11-esekkel vesztett 2. Bundesligás ellenfelével szemben. Vasárnap újabb 7 Bundesliga-együttes lép páyára, közük a legutóbbói kupadöntő vesztese, a Freiburg és az előző idényben a bajnokságban hajszállal bennmaradó Hertha mérkőzését közvetítjük. Hogy szokjuk a lassan kezdődő „igazi idény” hangulatát, még két felkészülési meccset is a programba iktattunk, amelyeken európai nagycsapatok „finomhangolásába” nyújtunk bepillantást, amelyek már a BL-szezonra is készülnek – velünk együtt.

Nils Petersen, a freiburgiak házi kupagólkirálya Kaiserslauternban szaporíthatja tovább találatai számát (Fotó: Getty Images)

KAISERSLAUTERN–FREIBURG

A két klub múltja és jelene ellentétes képet mutat. Az FCK a német futballhistória nagy mamutjainak egyike, négyszeres német (benne kétszeres Bundesliga-) bajnok, kétszeres kupagyőztes. (Hogy mekkora becsben áll a német futballban, arról szakértőnk, Hrutka „Rudi” tudna mesélni, aki a BL-ben is játszott a csapat tagjaként, de ő vasárnap nem „ügyeletes” nálunk…) A klub most „újonc” másodosztályú, a 3. Liga bronzérmeseként került vissza a második vonalba, négy év száműzetés után. A freiburgiak meg sokáig csak „liftező” együttesként voltak számon tartva az élvonal és a másodosztály között, ám 2016 óta most már 7. Idényüket töltik folyamatosan az élvonalban, s a legutóbbi kupasorozatban egészen a döntőig meneteltek, a Bundesligában pedig sokáig harcban voltak a 4., még BL-t jelentő helyért.
A ’Lautern a tartományi kupából hamar kiesett (1–2 a Mecherstein ellen), de a feljutással kvalifikált az országos kupába (az első két osztály résztvevői automatikusan indulhatnak). A csapat nyáron az új céloknak megfelelően erősített, leigazolta például az Union Berlin kapusát, Andreas Luthét és Erk Durm balhátvédet az Eintracht Frankfurtból. Luthe 90 első és 154 másodosztályú bajnokin védett korábban, Durm 10 Bundesliga-találkozón kívül a Premier League-ben is játszott a Huddersfield színeiben. Ő amúgy hivatalosan világbajnok is, noha a 2014-es győztes brazíliai vb-n nem lépett pályára a Nationalelfben, de végig ülhetett a cserepadon, mint az aranyérmes csapat kerettagja.
Az FCK legutóbbi két címét még az előző évszázadban szerezte (1996-ban volt kupagyőztes, két évre rá újoncként bajnok, amely bravúrt a brémai és később görögországi ikon, Otto Rehhagel vezetésével érte el), 2010–11-ben volt legutóbb élvonalbeli, egy évtizedre rá a 3. Liga 14. helyén szerénykedett – ez volt leggyengébb bajnoki szereplés a klub egész históriájában. Végül a 3. helyen végezve, osztályozón az ex NDK-bajnok és kupagyőztes Dynamo Dresdent felülmúlva jutott vissza a másodvonalban. Az osztályozó visszavágója (2–0) volt a német futball utolsó tétmeccse az előző idényben május 24-én. A Freiburg pihenője sem volt hosszú, a kupadöntőt nájus 21-én vesztette el a Leipzig ellen. Az új 2. Bundesliga-szezon pedig már július 15-én megkezdődött, a ’Lautern a nyitó fordulóban 2–1-re kólegyőzte otthon a Hannovert, majd a második körben 2–2-t játszott Kielben.
Az SCF „csak” felkészülési meccseket játszott, ötből kétszer ikszelt, háromszor nyert, a legutóbbin 3–3-ra végzett a francia RC Strasborg-ral.
A két csapat legutóbb a 2015–16-os bajnokságban találkozott a másodosztályban, akkor a Freiburg nyert (a mai keretben is szereplő Nils Petersen duplájával 2–0-ra, az azt megelőző két Bundesliga-összecsapásuk is egyformán 2–0 lett a fekete-erdeieknek, akik e szerint hármas 2–0-sorozatban vannak az FCK ellen. A kupában egyetlenegyszer meccseltek, hogy, hogy nem, az is 2–0-ra végződött, igaz, a kaiserslauterniek javára, a 2002–03-as nyolcaddöntőben (Lincoln és Hani Ramzi góljával), aztán el is meneteltek a döntőig, amelyet elbuktak a Bayern ellen 3–1-re.
Az FCK alacsonyabb osztályúként otthon játszhat, a legutóbbi 8 hazai Német Kupa-meccsét sorozatban meg is nyerte, ez a leghosszabb szériája. A freiburg viszont megnyerte mind a 8 legutóbbi DFB-kupameccsét idegenben (kivéve a berlini döntőt, az ”semleges pályának” minősül), nem mellesleg a Werder 2008–009-es menetelése óta az első csapat volt, amely csak idegenbeli győztes meccsekkel menetelt el a fináléig. Mellesleg Nils Petersen a klub legjobb kupagóllövője, 33 meccsén 19-szer talált a kapuba. (Emellett ő a Bundesliga „cserególkirálya” is, egyetlen játékos sem szerzett több gólt a kispadról beállva nála.)
A Lautern mestere, Dick Schuster második Freiburg elleni meccsén vezet csapatot. Közvetlenül az osztályozó előtt menesztették elődjét, Marco Antwerpent, akivel a biztos továbbjutó helyről csúszott le az együttes a kötelező rájátszásig. Játékosként még szolgálta az SCF-et, edzőként viszont korábban csak egyszer meccselt ellene, az Augsburg szakvezetőjeként kikapott 2016 októberében 2–1-re a mostani ellenféltől.
A kaiserslauterni Hendrick Zug a freiburgiak játékosa volt 2013 januárjától 2014 közepéig. Mindössze két meccse volt a Bundesligában, a Braunschweig érintésével került az FCK-ba, mielőtt a freiburgiakhoz szerződött volna.
A hírek szerint Sallai Roland a cserepadon kezdi majd a mérkőzést.

BRAUNSCHWEIG–HERTHA

Két évvel ezelőtt nagy kupacsatába bonyolódott a két együttes. 2020. szeptember 11-én szintén az első fordulóban csaptak össze. Az Eintracht – amely akkor is másodosztályú volt, mint most – előbb 2–0-ra vezetett. Onnan egyenlített a Hertha, majd ismét 3–2-re vezetett a hazai csapat, aztán újra egyenlítettek a berliniek, ám végül a Braunschweig nyerte meg a hoszzabbításban 5–4-re. Annak a meccsnek Martin Kobylanski volt a hőse. A berlini születésű játékos mesterhármast ért el. Aztán kétszer is feljutott az Eintrachttal (2020, 2022), egyszer meg kiesett vele (2021). Idén nyáron viszont az 1860 Münchenbe igazolt.
A legutóbbi 7 Német Kupa-góljából 6-ot a Hertha ellen szerzett a Braunschweig. Ötöt az eméített találkozón, egyet meg a 2018-as hazai 1–2-n. Ez lesz a 6. találkozásuk s Német Kupában és az ötödik az első fordulóban, egyszer játszottak a második körben. Az eddigi ötból négyszer az Eintracht bizonyult jobbnak (2020, 20014, 1974 és 1985), egyszer a Hertha. Beliniek egetlen sikere a 2018-as találkozó volt, Marvin Plattenhardt és Vedad Ibisevic szerezte a gólokat a 2–1-es idegenbeli találkozón. Az 1964-es 5–1-es berlini siker a Hertha hazai legnagyobb veresége a kupahistória során. Az Eintracht 57 idényben szerepelt a DFB-kupában, ezek 51%-ában nem érte meg a második fordulót. Ez 29 vereséget jelentett, s csak 28-szor sikerült nyernie. A legutóbbi 14 alkalomból 10-szer felbukott az első akadályban. A legutóbbi öt évből négyszer a Würzburg, a Kiel, 2018-ban a Hertha és tavaly a HSV jelentette a végállomást. Az egyetlen kivétel a 2020–21-es kiírás, a Hertha elleni 5–4, de a következő körben a Dortmund már jobbnak bizonyult.
Veretes története ellenére az Eintracht sosem jutott még a kupadöntőbe, a csúcsot két elődöntős szereplés jelentette (1981, 199O), amikor egyaránt másodosztályú volt a csapat, azóta a nyolcaddöntőig csak négyszer jutott el, legutóbb 2016-ban.
A Herha mostanság csak a második berlini csapatnak számít, az Union a tavalyi kupanyolcaddöntőben ugyanúgy megverte a Herthát, mint a legutóbbi hrom bajnokijukon, ráadásul rendre megelőzte a bajnoki táblázaton is. A HBSC 64-szer vett részt a nemzeti kupasorozaton, de egyszer sem sikerült megnyernie. Egyetlen német csapat sem szerepelt ennyiszer végső győzelem nélkül – a Braunschweig egyébként második ezen a listán. A Hertha játszotta a legtöbb kupameccset (179) a végső győzelem megszerzése nélkül.  1985 óta folyamatosan a berlini Olimpiai Stadionban rendezik a kupadöntőt, 2023-ban 39. alkalommal lesz így sorozatban. A Hertha azóta hiába igyekszik a fináléba, nem sikerül elérnia. A tartalékcsapatnak sikerült, 1993-ban, de vereséget szenvedett a Schalkétől. A harmadosztályból érkezve. (Azózta sem játszott harmadvonalbeli csapat a kupadöntőben.)
A két klub a német futball legrégebbijei közé tartozik, az Eintrachtot 1895-bn alapították, a Herhát három évvel korábban. Mindketten alapító tgjai voltak a bUndeslignak, a Braunschweig a 11. helyen végzett, a Hertha 14. lett. A TSV meglepetés-bajnoki címet nyert 1966–67-ben és 21 idényen át szerepelt a mezőnyben, legutóbb 2013–14-ben. A Hertha sosem nyerte meg a Bundesligát, egyszer szerzett ezüstérmet 1974–75-ben. A 2022–23-as idény a 40. volt a csapatnak, a legutóbbi tíz sorozatban. Legutóbb 2013-ban jutott fel bajnokként, együtt a Braunschweiggel. Abban az idénybne a berliniek kétszer 2–0-ra győzték le az oroszlánokat, akik utolsóként estek ki, a HBSC pedig a 11. helyen végzett.

NÉMET KUPA, 1. FORDULÓ. Sport2 15:30 1. FC Kaiserslautern–SC Freiburg (kommentátor: Faragó Richard, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Mészáros Ábel); Sport2 17:45 TSV Eintracht Braunschweig–Hertha BSC (kommentátor: Faragó Richard, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Mészáros Ábel)
Felkészülési mérkőzés. Sport1 20:00 Leicester City FC–FC Sevilla (csúsztatott felv., kommentátor: Fülöp Marcell); Sport2 20:15 Liverpool FC–Racing Club de Strasbourg (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Mészáros Ábel)